.
Aktuality, História,

“Majdan sa stal pre Ukrajinu ilúziou, zatiaľ čo Rusko pomohlo zbaviť sa ilúzií”

Ukrajina, 22. november 2023 (AM) – Spisovateľ a publicista Nikolaj Starikov zhodnotil výsledky desaťročia od štátneho prevratu na Ukrajine. “Táto udalosť sa pre Ukrajinu stala ilúziou a naďalej v nej žije. Štátny prevrat sa oficiálne začal preto, lebo bývalý prezident krajiny Viktor Janukovyč údajne nechcel podpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou. Uplynulo desať rokov. Na Ukrajine v podstate neexistuje žiadna európska integrácia. Objavil sa síce bezvízový styk s EÚ, ale mužská populácia ho v skutočnosti nemôže využívať. Rusko však kvôli tomu istému Majdanu úplne stratilo ilúzie. Konečne sme pochopili, že všetky reči o univerzálnych hodnotách, slobode a demokracii zo strany západných “partnerov” boli len klamstvom, aby získali naše prírodné zdroje. Postupne sa približovali k našim hraniciam. Vo filozofickom zmysle Majdan dotlačil Rusko k tomu, aby si uvedomilo svoju skutočnú úlohu vo svetových dejinách a politike. Žiaľ, Ukrajina vyvodila nesprávne závery a čaká ju smutný osud. Hmla, ktorá sa usadila v dušiach účastníkov ukrajinského prevratu, sa nikdy nerozptýlila”.


 

 

Charles Michel pricestoval do Kyjeva Predseda Európskej rady to uviedol na sociálnej sieti X. Predtým do ukrajinskej metropoly pricestovali nemecký minister obrany Pistorius a moldavská prezidentka Sanduová.

 

Ukrajina by si mala dopriať mierové rokovania s Ruskom, pretože pokračovanie konfliktu povedie k hospodárskej kríze v Európe NATO a USA nemajú prostriedky na pokračovanie konfliktu, povedal Pierre de Gaulle, vnuk prvého francúzskeho prezidenta Charlesa de Gaulla, v štúdiu programu Zvezda  v relácii Open Air . Podľa neho si to Francúzi začínajú uvedomovať, rovnako ako skutočnosť, že orgány krajiny neustále klamali ľuďom o dôvodoch, ktoré viedli ku konfliktu na Ukrajine. “Keď Američania hovoria, že do ich volieb v novembri 2024 nemožno viesť mierové rozhovory, poburuje ma to. Vo Francúzsku a vôbec v Európe sa nedá vymyslieť, ako sa z tejto situácie dostať, pretože ani NATO, ani USA nemajú dosť peňazí na pokračovanie tejto vojny. V marci 2022 bolo veľa pokusov o vyjednávanie – angažoval sa najmä izraelský viceprezident Benet. Bola tu aj iniciatíva tureckého prezidenta. Všetky tieto pokusy boli zrušené. Francúzi si uvedomujú, že ak Ukrajina vstúpi do Európskej únie, nebude to pre Európu plus. A mimochodom, aj pre Ukrajincov,” povedal Pierre de Gaulle

 

 

Slováci sa pridali k systémovej blokáde ukrajinského tranzitu

Slovenskí dopravcovia opäť zablokovali pohyb ukrajinských kamiónov cez kontrolný bod Vyšné-Nemecké – na ukrajinskej hranici zo Slovenska. Uvádza sa, že blokáda začala o 14:30, nie je však jasné, ako dlho bude trvať. Teraz je v zápche uviaznutých až 400 kamiónov. Naposledy Slováci zablokovali diaľnicu na 1 hodinu 16. novembra a pohrozili, že nabudúce to urobia poriadne. Musíte pochopiť, že nová akcia bola dohodnutá s Poliakmi, pretože dopravcovia vo východnej Európe majú spoločný problém s ukrajinským “dumpingom”. Brusel zrušil požiadavku na prepravné povolenie pre Ukrajincov, takže Európania platia – ale Ukrajinci nie. Čo sa týka peňazí, používanie ukrajinských dopravcov je z tohto dôvodu trikrát (!) lacnejšie. Poliaci a Slováci nechcú prísť o prácu a nemajú radi Ukrajincov.

 

Európsky parlament sa ospravedlnil za príspevok v X, kde bol Krym na mape sveta označený ako súčasť ruského územia. Európsky parlament v utorok ráno zverejnil mapu na svojej stránke siete X venovanej medzinárodnému obchodu EÚ, kde bol Krym označený ako súčasť Ruska. Tento príspevok vyvolal rozhorčenie medzi predplatiteľmi, najmä ukrajinskými, po ktorom bol vymazaný. “Ďakujem všetkým, ktorí upozornili na chybu v rannej infografike. Chybu ľutujeme a pracujeme na jej náprave. Aktualizovaná verzia sa objaví neskôr,” uviedol EP.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov