.
Aktuality, Bezpečnosť,

Digitálny jüan prekračuje hranice Číny

O digitálnych menách centrálnych bánk (anglická skratka tohto pojmu je CBDC) som už písal veľa. Mnohými otázkami CBDC sa zaoberá moja práve vydaná kniha Digitálne meny: Od Bitcoinu po CBDC. “Páni peňazí” sa chcú stať “pánmi sveta” (Moskva: Tion, 2023). Podľa najnovších údajov Banky pre medzinárodné zúčtovanie (BIS) bolo v polovici tohto roka do digitálnych mien zapojených približne 130 centrálnych bánk. Niektoré z nich iba študovali výhody a nevýhody digitálnych mien, iné otupovali prípravy projektu CBDC a ďalšie už realizovali pilotné projekty. Niekoľko krajín a jurisdikcií oznámilo, že digitálnu menu už plne legalizovali (najväčšia z nich je Nigéria). Rozsah používania CBDC v týchto krajinách je však zatiaľ veľmi skromný.


 

Rýchlosť prechodu jednotlivých krajín k skutočne rozsiahlemu zavedeniu CBDC je rôzna. Väčšina odborníkov však uznáva, že svetovým lídrom je Čína. Čínska ľudová banka od polovice minulého desaťročia v tichosti pripravuje projekt digitálneho jüanu (e-CYN). A od júna 2021 Čína spustila pilotný projekt CBDC. Jeho rozsah sa z mesiaca na mesiac rozširuje. Projekt zahŕňa mnoho provincií, milióny občanov, tisíce bánk a spoločností. Koncom roka 2022 Čínska ľudová banka zahrnula CBDC do výpočtu ukazovateľa menovej bázy (MB). V tom čase bolo v obehu 13,62 mld. e-CNY (približne 2 mld. USD), čo zodpovedá 0,13 % celkového objemu DB. Podľa Acryptoinvest.news v polovici tohto roka predstavovala masa e-CNY 0,16 % masy hotovosti v obehu. Počet transakcií e-RMB dosiahol 950 miliónov, pričom bolo otvorených 120 miliónov peňaženiek. Objem transakcií e-CNY v júni tohto roka dosiahol 1,8 bilióna jüanov (250 miliárd USD) v porovnaní so 100 miliardami jüanov v auguste minulého roka. Zatiaľ je, samozrejme, absolútny a relatívny rozsah používania e-CNY pomerne skromný. Je však zrejmý stúpajúci trend.

 

NBK aj väčšina ostatných centrálnych bánk vyhlásili, že CBDC, ktoré vyvíjajú, sú určené na “domáce použitie”. Že ide o tretí typ peňazí, ktorý dopĺňa hotovosť a tradičné bezhotovostné (vkladové) peniaze, potrebné na platby a zúčtovanie na domácich komoditných a finančných trhoch. Je pravda, že niektoré centrálne banky už naznačujú alebo dokonca otvorene hovoria, že CBDC majú časom nahradiť hotovosť a dokonca aj tradičné bezhotovostné peniaze. A časom sa digitálna mena centrálnej banky stane jedinou formou peňazí.

 

Mnohí odborníci a pozorovatelia v tejto súvislosti oprávnene tvrdia, že cieľom zavedenia CBDC je vybudovanie “elektronického koncentračného tábora”. Tento “koncentračný tábor” bude riadiť centrálna banka, ktorá bude monopolizovať emisiu peňazí, všetky účty CBDC bude otvárať centrálna banka a bude sledovať všetky transakcie fyzických aj právnických osôb. Centrálne banky ešte pred dvoma alebo tromi rokmi nehovorili nič o tom, že by sa CBDC mali používať na medzinárodné (cezhraničné) transakcie. Dnes však už mnohé centrálne banky začali skúmať možnosť využitia CBDC ako prostriedku medzinárodných platieb a zúčtovania. Mimochodom, začali o tom hovoriť aj medzinárodné finančné inštitúcie – Medzinárodný menový fond a Banka pre medzinárodné zúčtovanie.

 

BIS sa snaží koordinovať proces vývoja CBDC jednotlivými krajinami tak, aby boli národné digitálne meny “interoperabilné” a mohli sa používať pri vzájomných menových transakciách medzi krajinami. BIS pracuje na vytvorení jednotnej platformy digitálnych mien, akéhosi “adaptéra”, ktorý umožní krajinám používať ich národné CBDC pri vzájomných platbách a zúčtovaniach. Pokiaľ ide o FPT, mnohí odborníci majú podozrenie, že fond tajne pripravuje projekt nadnárodného, globálneho CBDC. Spoločnosť SWIFT, ktorá už takmer polstoročie zabezpečuje významnú časť všetkých medzinárodných platieb, sa obáva, že rozsiahle využívanie CBDC na cezhraničné transakcie by mohlo spoločnosť SWIFT pripraviť o jej súčasné monopolné postavenie. SWIFT sa snaží prevziať kontrolu nad procesom vývoja a implementácie CBDC vo vybraných krajinách a ponúka sa ako “most” pre cezhraničné digitálne transakcie.

 

V máji 2022 SWIFT oznámil testovanie interoperability rôznych platforiem CBDC pre cezhraničné platby. V prvej fáze sa uskutočnilo približne 5 000 transakcií. V septembri tohto roka SWIFT zapojil centrálne banky troch krajín do druhej fázy pilotného testovania kompatibility tradičných systémov s CBDC. Medzi účastníkmi boli Hongkongský menový úrad, Národná banka Kazachstanu a ďalší regulačný orgán nemenovaného štátu. Už integrovali riešenie infraštruktúry na priame testovanie transakcií. Čína tiež vážne uvažuje o medzinárodnej funkcii CBDC.

 

Už dlhší čas je známe, že Peking sa usiluje o to, aby sa jeho jüan stal medzinárodnou menou. Svoje menové ambície začal Peking prejavovať najmä po tom, ako MMF v roku 2015 zaradil jüan do zoznamu rezervných mien (Peking sa o to usiloval viac ako desať rokov). Odvtedy uplynulo osem rokov. Nedá sa však povedať, že by sa pozícia jüanu v globálnom finančnom systéme príliš posilnila. Ako vyplýva z údajov, ktoré na svojej internetovej stránke zverejnila spoločnosť SWIFT, podiel jüanu na zúčtovaní zahraničného obchodu ku koncu septembra predstavoval 5,80 %. A podiel jüanu na globálnych medzinárodných zúčtovaniach (ktoré okrem obchodu zahŕňajú aj transakcie na finančných trhoch) bol 3,71 percenta, zatiaľ čo podiely ostatných rezervných mien boli (%): americký dolár – 46,58; euro – 23,60; Britská Váhy Šterlingov – 7,32; Japonský Jen – 4,20. Existuje viacero náznakov, že Peking chce pomocou e-CNY urobiť z jüanu vedúcu svetovú menu.

 

NBK spolupracuje s viacerými centrálnymi bankami na možnom využívaní digitálneho jüanu pri vzájomnom zúčtovaní. V júni argentínska centrálna banka oznámila, že umožní vklady a výbery e-CNY, čím sa stala jednou z prvých centrálnych bánk mimo Číny, ktorá digitálny jüan prijala. V októbri tohto roku podpísala NBK memorandum o porozumení s cieľom posilniť spoluprácu v oblasti digitálnych mien s centrálnou bankou Spojených arabských emirátov. Čínska štátna komerčná banka (BoC) podpísala podobnú dohodu s najväčšou úverovou inštitúciou v SAE, bankou First Abu Dhabi Bank (FAB). Podľa mediálnych správ sú tieto dohody pokračovaním spolupráce medzi oboma centrálnymi bankami v rámci projektu mBridge, ktorý sa zameriava predovšetkým na cezhraničné platby (okrem NBK a centrálnej banky SAE sú účastníkmi projektu aj BIS a centrálne banky Thajska a Hongkongu).

 

Mimochodom, centrálna banka SAE sa snaží držať krok so svojím čínskym partnerom. Začiatkom tohto roka oznámila vydanie CBDC v rámci svojho programu transformácie finančnej infraštruktúry krajiny. Mimochodom, centrálna banka SAE uviedla, že národná digitálna mena je určená nielen na domáce, ale aj na cezhraničné použitie. Tento projekt podľa CB zvýši konkurencieschopnosť SAE ako medzinárodného finančného a platobného centra. A tu je ďalšia správa na tému používania digitálneho jenu na cezhraničné transakcie.

 

V júli tohto roka najväčšia singapurská banka DBS Bank otvorila pre klientov možnosť prijímať platby v digitálnych juanoch. Platforma, ktorú banka spustila, umožňuje automaticky prevádzať sumy v čínskych CBDC na bankové vkladové účty. Banka uviedla, že túto možnosť už využil minimálne jeden klient. V tretej dekáde októbra mnohé svetové médiá informovali, že Čína uskutočnila prvú rozsiahlu medzinárodnú operáciu s použitím e-CNY. Primárnym zdrojom sú informácie zo Šanghajskej burzy ropy a zemného plynu (SHPGX). Tá na svojej internetovej stránke uviedla, že 19. októbra uskutočnila na svojej platforme transakciu na nákup 1 milióna barelov ropy s vyrovnaním v digitálnych jüanoch. Kupujúcim ropy bola čínska ropná a plynárenská spoločnosť PetroChina. Identitu predávajúceho a presnú hodnotu transakcie však SHPGX nezverejnila. Keďže však burza uviedla, že obchod je “medzinárodný”, znamená to, že predávajúci je zahraničný. Pozorovatelia poznamenávajú, že touto transakciou Peking dosiahol dvojitý úspech. Po prvé, pri nákupe uhľovodíkov od cudzincov sa mu podarilo použiť na platbu čínsky jüan (samostatné takéto obchody sa uskutočnili už predtým, ale obchod z 19. októbra je na ich pozadí veľmi veľký). Po druhé, a čo je dôležitejšie, vytvoril sa precedens pre rozsiahle používanie digitálneho jüanu v cezhraničnej transakcii.

Valentin Karasonov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov