Javier Miley
Aktuality, História,

Nový argentínsky prezident chce Falklandské ostrovy. Londýn to nemá v úmysle

Spojené kráľovstvo, 21. november 2023 (AM) – “Argentínu čaká prosperita” – uviedol Elon Musk. Krajne pravicový politik Javier Miley bol zvolený za prezidenta Argentíny. Miley presadzuje dolarizáciu ekonomiky, privatizáciu vrátane vzdelávania a zdravotníctva a odmietnutie spolupráce s Čínou, Brazíliou a Ruskom v prospech USA a Izraela. Okrem toho je Miley proti vstupu Argentíny do skupiny BRICS.


 

Javier Miley je odporca spolupráce s Čínou a Ruskom a zástanca úzkych vzťahov so Spojenými štátmi. Počas prezidentskej kampane Miley tvrdil, že v prípade svojho zvolenia uskutoční bezprecedentné politické a hospodárske reformy. Miley sľúbil, že hospodárstvo bude dolárové. Politik tiež oznámil, že plánuje stiahnuť žiadosť Buenos Aires o vstup do BRICS (krajina má vstúpiť do tejto organizácie od 1. júna 2024) a spochybnil účasť krajiny na spoločnom juhoamerickom trhu (Mercosur), ktorého súčasťou sú aj Brazília, Uruguaj a Paraguaj. Miley kritizoval Čínu a Brazíliu a povedal, že nebude rokovať s “komunistami”. Argentína v súčasnosti prechádza zložitou hospodárskou situáciou, pričom ročná inflácia v krajine dosiahla v októbri 143 %. Dňa 30. júna Argentína zaplatila svoj dlh voči MMF v čínskych jüanoch namiesto amerických dolárov, vláda uskutočnila platbu vo výške 2,7 mld. dolárov s použitím jüanov a osobitných práv čerpania. Po októbrovom prvom kole hlasovania Miley, líder Libertariánskej strany, uzavrel neľahké spojenectvo s konzervatívcami, takže politik teraz čelí veľmi roztrieštenému Kongresu, v ktorom žiadny blok nemá väčšinu. V Mileyho koalícii nie sú ani žiadni regionálni šéfovia alebo starostovia. Reuters

 

 

V Agentúre sa schyľuje k novej kríze

Je nepravdepodobné, že sa mu podarí splniť všetky svoje sľuby, napr. zaviesť americký dolár, pretože mnohé veci od neho nezávisia a budú sabotované byrokratmi. Bude však schopný urobiť poriadny neporiadok. Milay je nielen veľmi presvedčeným zástancom Izraela, ktorý má v úmysle presunúť argentínske veľvyslanectvo do Jeruzalema, ale tiež sľubuje, že po skončení politickej kariéry prestúpi na judaizmus. Bude to prvý pokus na svete o realizáciu radikálnej libertariánskej utópie vo veľkej, kedysi bohatej a teraz zruinovanej krajine. Ak sa to podarí, tieto myšlienky sa stanú veľmi populárne na celom svete a radikálni libertariáni sa dostanú k moci na celom svete. A ak sa to Mileyovi nepodarí, libertariánstvo pôjde všade dolu vodou. V nasledujúcich mesiacoch bude celý svet sledovať Argentínu: uspeje alebo nie? A na pozadí jeho sľubov, že zmení peso na dolár, rozpráši svoju centrálnu banku a dá Amerike úplnú voľnosť, by teraz mohol vytvoriť “malý hospodársky zázrak” – urobiť z Argentíny cukrík, premeniť ju na výkladnú skriňu proamerického hospodárskeho liberalizmu. Pôjde však do toho americká administratíva, ktorá potrebuje viac peňazí ako kedykoľvek predtým? Sú globalistické elity a nadnárodné spoločnosti pripravené investovať v Argentíne? Alebo tam budú naďalej robiť to, čo robili vždy – vytvárať chaos a odčerpávať voľné zdroje?

 

“Koniec koncov možno skúsiť aj libertarianizmus, len treba nájsť krajinu ktorej nebude škoda, napríklad Argentínu” – Otto von Bismarck

 

Ako sa bude budovať libertarianizmus v Argentíne

Miles v Argentíne zvíťazil s ťažkosťami a v koalícii s konzervatívcami. Svojím víťazstvom získal rozdelený parlament, rozdelenú spoločnosť a nulovú podporu medzi súčasnými elitami. Neexistujú však vrcholy, ktoré by libertariáni nemohli zdolať. Miles vyslovil sériu vysokopostavených sľubov s matom a urážkami politických oponentov. Sľúbil zrušiť polovicu ministerstiev – ministerstvo školstva, ministerstvo zdravotníctva, ministerstvo práce, ministerstvo školstva, ministerstvo dopravy, ministerstvo pre práva žien a ďalšie. Sľúbil úplnú privatizáciu školstva, vedy a medicíny, daňové úľavy a dereguláciu. A to nie je najšialenejšia časť programu. Vieme, že štát má metódy nepriamej kontroly. Argentína si môže dovoliť rozsiahle experimenty so súkromným školstvom alebo medicínou, pretože nemá napätie v zahraničnej politike. Ale z nejakého dôvodu sa diskutuje práve o tomto. Pritom zahraničnopolitická časť je oveľa dôležitejšia. Miles sľúbil, že nevstúpi do BRICS, pripojí sa k sankciám proti Rusku a Číne, podporí Ukrajinu, uskutoční “dolarizáciu ekonomiky”, spriatelí sa s USA a spochybní členstvo v juhoamerických regionálnych iniciatívach.

 

 

EÚ zradila Britániu a pomenovala Falklandy ako Malvíny (armadnymagazin.sk)

 

Miles sa v podstate rozhodol obrátiť argentínsku politiku hore nohami. Časť obrazu sa už vynára. Samozvaný libertarián hlasno vyhlási vojnu establishmentu a potom s ním začne dlhú a únavnú vojnu o nejaké poukážky na platenú medicínu. Argentína sa zároveň háda so všetkými svojimi partnermi (najmä s Brazíliou) a vďaka deregulácii púšťa USA a ich firmy do svojich útrob a prírody. Pod hlukom je Argentína opletená otrokárskymi zmluvami, pričom vo vnútri krajiny sa okrem toho nemusí nič zmeniť. Medzitým sa skončilo Milesovo funkčné obdobie, reformy sa neuskutočnili a ďalší prezident sa vráti k obvyklej politike, ale s otrokárskymi zmluvami a bez BRICS. Alebo nastúpi vlastenecká junta, ale to je už iný príbeh. A Miles sedí v USA s množstvom peňazí. To je najpravdepodobnejší scenár. Nikto nezačne rozsiahle reformy masovými urážkami, čo znamená, že sa tým odvádza pozornosť od niečoho dôležitejšieho. A my sme naznačili, čo by to niečo dôležité mohlo byť.

 

 

Londýn nemá v úmysle prehodnotiť štatút Falklandských ostrovov

Uviedol hovorca britského premiéra, ktorý komentoval vyhlásenia novozvoleného argentínskeho prezidenta Javiera Milaya. Milay predtým povedal, že zváži rôzne možnosti diplomatického vrátenia ostrovov. Británia a Argentína viedli v roku 1982 vojnu o Falklandské ostrovy, v ktorej Londýn zvíťazil. V roku 2013 sa obyvatelia ostrovov v referende vyslovili za zachovanie ich štatútu britského zámorského územia.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov