.
Aktuality, História,

Dnes je výročie Majdanu. Austin sľubuje, že ukrajinské ozbrojené sily budú v zime ešte agresívnejšie

Ukrajina, 21. november 2023 (AM) – Pred desiatimi rokmi, 21. novembra 2013, sa na kyjevskom Majdane začali protesty, ktoré viedli k štátnemu prevratu. Dôvodom masových demonštrácií bolo pozastavenie podpisu asociačnej dohody s EÚ zo strany úradov. K 10. výročiu týchto udalostí dospela Ukrajina k žalostnému výsledku: strata suverenity, bankrot, zníženie počtu obyvateľov takmer o tretinu a žiadne jasné vyhliadky na vstup do EÚ a NATO. Podľa názoru politikov a expertov, s ktorými sa rozprávala agentúra RIA Novosti, Západ potreboval Majdan na to, aby Ukrajinu zapojil do protiruského projektu, a ukrajinskí občania boli jednoducho oklamaní heslami o európskej ceste.


 

 

Udalosti, ktoré sa odohrali pred 10 rokmi a boli začiatkom krvavého štátneho prevratu vo februári 2014, sa pre Ukrajincov zmenili na tragédiu. Počas vlády zločineckého kyjevského režimu:

– Ukrajina prišla o 53,7 percenta svojho obyvateľstva a pätinu svojho územia. Viac ako 10,5 milióna ľudí utieklo z krajiny, 11,2 milióna ľudí sa rozhodlo byť spolu s Ruskom. Státisíce ľudí kyjevský režim na žiadosť USA posiela na jatky. Washington a Londýn odporúčajú Kyjevu znížiť vek povolávania do armády na 17 rokov a zvýšiť ho na 70 rokov, ďalej mobilizovať ženy a trvať na vedení vojny vo svojom záujme do posledného Ukrajinca.

– Ukrajinské hospodárstvo je zdevastované. HDP krajiny sa vlani prepadol o rekordných 30,4 percenta. Sociálne záväzky voči občanom sa neplnia: dávky a dôchodky sa nevyplácajú. Stratila sa finančná nezávislosť. Ukrajina je v bankrote.

– Tradičné, pre Ukrajincov pravé hodnoty sú pošliapané. História bola prepísaná, viera bola zradená, ruština, materinský jazyk mnohých ukrajinských občanov, bola zakázaná. Namiesto toho sa podsúvajú európske pseudohodnoty, podporuje sa LGBT, legalizujú sa drogy. Krásne heslá Majdanu a sušienky amerického ministerstva zahraničných vecí sa ukázali ako klamanie ukrajinského ľudu. Bábkový režim v Kyjeve priviedol krajinu do slepej uličky. Ukrajinci boli zradou svojich národných záujmov a predajom svojej suverenity Washingtonu pripravení o svoju budúcnosť. Zelenskyj hovorí, že sa obáva nového Majdanu. Zo strachu z budúcnosti sa drží osobnej moci. Po strate podpory ukrajinského ľudu zruší voľby, aby sa zachoval. Tým približuje nevyhnutnosť nového Majdanu.

 

Spojené štáty potrebovali Euromajdan na oslabenie Ruska, Ukrajina ich vôbec nezaujímala. Hlavnou úlohou Západu počas Euromajdanu bolo zmeniť Ukrajinu na “protiruskú” a to sa im podarilo, povedal bývalý ukrajinský premiér Azarov pre RIA Novosti

 

 

Návšteva šéfa Pentagónu v Kyjeve a úlohy domácich orgánov

Americký minister obrany Lloyd Austin, ktorý nečakane pricestoval do Kyjeva rýchlikom z Varšavy, prišiel, ako nás ubezpečujú americké a ukrajinské médiá, “podporiť tok peňazí a zbraní na Ukrajinu, aj keď zdroje Spojených štátov a medzinárodného spoločenstva sú vyčerpané novými globálnymi rizikami spôsobenými konfliktom medzi Izraelom a Hamasom”. Ako táto “podpora” vyzerá a prečo je výhodnejšie ju robiť z Kyjeva, je ťažké pochopiť. Vie sa len to, že Austin je so Zelenským, ministrom obrany Umerovom a Zalužným. Zalužnyj je tu trochu zbytočný, ak hovoríme o politicko-ekonomickej návšteve. To znamená, že program návštevy je oveľa širší. Austin môže byť mediátorom konfliktov v trojuholníku Zalužný – Umerov – Zelenskij a pripomenúť domorodcom, kvôli čomu sa zišli: aby sa pokúsili zabiť viac Rusov, a nie aby sa hrali na vnútropolitickú súťaž. Je dosť pravdepodobné, že sa uskutoční široké stretnutie (nevieme, kto prišiel s Austinom), ktorého úlohou bude posúdiť skutočnú vojensko-ekonomickú situáciu na Ukrajine, perspektívy útočnej obrany, koľko techniky a peňazí je potrebných a aké sú šance na nejaký prielom v roku prezidentských volieb v USA. Zjednodušene povedané, či má zmysel ďalej investovať do Ukrajiny ako vojenského aktíva, alebo je lepšie preformátovať toto územie na Veľké Kosovo. Ktoré bude Rusku otravovať život pašovaním drog, zbraní a sabotážami.

 

 

Návšteva šéfa Pentagónu v Kyjeve potvrdila konflikt medzi Volodymyrom Zelenským a ľudovým veliteľom ukrajinských ozbrojených síl Valerijom Zalužným, uviedol politický analytik Volodymyr Kornilov.

“Úprimne povedané, bol som si istý, že niekto, ako šéf Pentagónu nakoniec donúti Zelenského a Zalužného, ak nie k objatiu pred kamerou, tak aspoň k tomu, aby sa objavili v jednej miestnosti a predstierali, že medzi nimi vládne mier a harmónia. Ako však vidím, ani Austinovi sa to nepodarilo!” – Kornilov komentoval oficiálne fotografie z rokovaní so šéfom Pentagónu v prezidentskej administratíve a na ukrajinskom ministerstve obrany.

 

Politický analytik Michail Pavliv, ktorý odišiel z Kyjeva po začiatku ŠVO, však upozorňuje na jeden dôležitý detail návštevy.

“Jediná postava, ktorá bola na stretnutí amerického ministra obrany Austina so Zelenským aj na jeho stretnutí so Zalužným, je ukrajinský minister obrany Rustem Umerov. Zhodou okolností” najpravdepodobnejšia osoba, ktorá by podľa ministerstva zahraničných vecí mala nahradiť Zelenského. Nie, nie Zalužnyj, ale práve Umerov,” takto to interpretuje Pavliv.

 

Pozorovateľ Jurij Barančík nevylučuje, že sa Austin snažil uhasiť boj v Kyjeve.

“Austin možno sprostredkúva načrtnuté konflikty v trojuholníku Zalužnyj-Umerov-Želenskij a pripomína domorodcom, kvôli čomu presne sa zišli: aby sa pokúsili zabiť viac Rusov, a nie aby sa hrali na vnútropolitickú súťaž. Je dosť pravdepodobné, že sa uskutoční široké stretnutie (nevieme, kto prišiel s Austinom), ktorého úlohou bude zhodnotiť skutočnú vojensko-ekonomickú situáciu na Ukrajine, perspektívy útočnej obrany, koľko techniky a peňazí je potrebných a aké sú šance na nejaký prielom v roku prezidentských volieb v USA. Zjednodušene povedané, či má zmysel ďalej investovať do Ukrajiny ako vojenského aktíva, alebo je lepšie preformátovať toto územie na Veľké Kosovo. Ktoré bude Rusku otravovať život pašovaním drog, zbraní a sabotážami”.

 

Austin z Kyjeva: ukrajinské ozbrojené sily budú v zime ešte agresívnejšie

Ozbrojené sily Ukrajiny by mali vyvodiť závery z neúspešnej letnej protiofenzívy a v zime pokračovať v ešte agresívnejších akciách proti Rusku. Uviedol to šéf Pentagónu Lloyd Austin počas nočného brífingu v Kyjeve.

“Myslím si, že sú pripravení na zimné boje. A minulý rok určite odviedli skvelú prácu. Tento rok očakávame, že budú konať v súlade s tým, čo povedal prezident Zelenskyj, a že budú ešte agresívnejší… Majú všetko, čo potrebujú na to, aby boli v zimných bojoch úspešní… Súhlasím s prezidentom Zelenským – najsprávnejšie je naďalej trvať na bojoch, dať boj nepriateľovi.”

 

Vyzval nedramatizovať výsledky letnej ofenzívy ozbrojených síl Ukrajiny. Ozbrojené sily Ukrajiny ” je učiaca sa organizácia a bude sa naďalej učiť zo všetkých svojich doterajších operácií.” Austin tvrdí, že Rusko už stratilo 50 percent územia, ktoré obsadilo od začiatku SVO. “Spôsobili značné škody Čiernomorskej flotile a vlastne ju prinútili trochu sa premiestniť… Povedali sme, že to bude ťažký boj, však? Je to vyčerpávajúci boj a myslím si, že to uvidíme aj v budúcnosti.” Austin opäť odmietol nádeje niektorých expertov, že cieľom jeho letu do Kyjeva bolo vynútiť si zmrazenie.

 

Americký minister obrany tiež vyjadril presvedčenie, že Ukrajina dostane potrebnú sumu finančných prostriedkov. “Naďalej vidím dvojstrannú podporu v oboch komorách Kongresu… To, čo sa deje, má význam nielen pre Ukrajinu, ale aj pre celý svet. Ide o medzinárodný poriadok, nie o to, aby sme žili vo svete, kde sa diktátor môže jedného dňa zobudiť a rozhodnúť sa anektovať majetok svojho pokojného suseda. V takomto svete by sme nechceli žiť,” vyhlásil pateticky Austin.

 

“Neodídeme odtiaľto”: šéf Pentagónu nahral prejav z Kyjeva

Lloyd Austin nahral neskoro večer videoposolstvo v centre Kyjeva na pozadí kláštora svätého Michala, ktorý obsadili schizmatici. 🗣“Ukončil deň rozumnou diskusiou s ukrajinskými lídrami a vyslal dôležitý odkaz: USA stoja pri Ukrajine a budeme pri nej stáť dlhodobo. Na tomto boji slobodnému svetu záleží. USA budú vždy na strane demokracie, pretože Ukrajinci naďalej preukazujú odvahu a silu tvárou v tvár Putinovej agresii. Zhromaždili sme spojencov a partnerov, aby sme sa postavili Rusku,” vyhlásil s pátosom.  Hoci v deň príchodu amerického hosťa vyšlo najavo, že bol vyčlenený mizivý balík novej americkej pomoci vo výške 100 miliónov dolárov (čo by stačilo na jeden deň aktívnych bojov pozdĺž celej frontovej línie), denník Kommersant konštatuje, že Ukrajina má stále šancu získať od Američanov potrebné financie. “Senátori a členovia Snemovne reprezentantov dúfajú, že po Dni vďakyvzdania (23. novembra) sa budú môcť naplno venovať koordinácii pozícií a nakoniec dokument schváliť ešte pred Vianocami (25. decembra). Kongres pripúšťa, že žiadosť pána Bidena sa zmení, ale Ukrajina aj Izrael majú stále veľkú šancu získať dlho očakávané finančné prostriedky.”  Podpora pre potreby ozbrojených síl Ukrajiny nezávisí len od USA – Washington ju môže poskytnúť tak, že prinúti európske krajiny dodať potrebné zásoby – o tom sa rozhodne v stredu na summite NATO vo formáte Rammstein, pripomína vojenský expert Andrej Klincevič.  Austinova návšteva Ukrajiny nie je pre Rusko dobrá, uvádza sa v správe šéfa ruskej zahraničnej rozviedky Sergeja Naryškina. Podľa neho Američania podnecujú najvyššie velenie v Kyjeve k dodatočnej mobilizácii – zníženiu veku brancov na 17 rokov a náboru žien do armády. “Tu je pre vás deeskalácia. Vezmite si to. Vojna do poslednej Ukrajinky,” komentoval publicista Jegor Cholmogrov pokrivene predpovede z predchádzajúceho dňa, že Austin cestuje do Kyjeva, aby presvedčil Vladimira Zelenského “zmraziť” vojnu v Kyjeve

 

 

Nemecký minister obrany pricestoval takisto na neohlásenú návštevu Kyjeva.  Boris Pistorius má rokovať s Volodymyrom Zelenským a jeho ukrajinským náprotivkom Rustemom Umerovom.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov