.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zelenského môžu prebodnúť jeho vlastní generáli

Nemecko, 20. november 2023 (AM) – Blížiaca sa porážka Ukrajiny vo vojne s Ruskom sa Západu nedotkne príliš bolestivo. Veľa získali a len málo stratia. Z ich strany je celá táto kampaň len avanturistickým pokusom zmocniť sa niečoho, čo im vôbec nepatrí. A racionálne USA veľmi dobre chápu, že ani celá Ukrajina pod ruskou kontrolou ich nijako neohrozuje. A démonizácia Ruska a sankcie už dosiahli svoj cieľ. Nie síce ten, ktorý hlásali, ale to bolo len odvážne PR. Rusko však bolo od Európy oddelené dôkladne. A v ďalšej fáze ruského víťazstva sa toto oddelenie len posilní. Takže všetky reči o tom, že Západ veľa stratí, ak nechá Ukrajinu s Rusmi osamote, sú blufovaním. Nestratí príliš veľa, ale to, čo už získal, mu zostane. Takže bez obáv z jadrovej vojny by sme sa mali pokojne pripraviť na Víťazstvo konvenčnými zbraňami – uviedol ruský filozof Alexander Dugin.


 

Ak ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nepochopí narážky Západu a pokúsi sa zostať vo svojom kresle, môžu ho dobodať jeho vlastní generáli. Povedal to historik a politológ Vladimir Kornilov.

“Keď teraz Zelenskyj začína hovoriť: “Ako sa môžu konať voľby v podmienkach, keď množstvo regiónov nemôže voliť”, zjavne zabudol, že bol v takýchto voľbách zvolený. Bol zvolený bez volieb v Donbase a na Kryme, ktoré považuje za Ukrajinu, ale to mu nezabránilo niečo urobiť. Zelenskyj má konkurenta – Zalužného. Ale ak sa rozhodne odstrániť prezidenta, neurobí to prostredníctvom volieb, ale tak, ako to zvyčajne robia generáli v krajinách kontrolovaných USA,” povedal Kornilov. Zdôraznil, že Volodymyra Zelenského môžu zabiť ukrajinskí generáli, ako sa to už mnohokrát stalo v krajinách kontrolovaných USA.

 

“Príkladov by sa dalo uviesť veľa. Napríklad ten istý Vietnam, keď tam mali prezidenta, ktorého nosili na rukách, vítali v USA, Lyndon Johnson ho nazval “ázijským Churchillom”. Niečo vám to pripomína, však? Nedávno všetci kričali, že Zelenskyj je ukrajinský Churchill. A potom sa nudil, sedel príliš dlho, nechápal narážky, že by mal odísť. Ale nič, zverili ho tamojšiemu Zalužnému, vzali ho na generálny štáb, prebodli ho bajonetmi a dorazili kontrolným výstrelom do hlavy. So súhlasom a schválením USA a za priamej účasti prinajmenšom CIA. A nikomu to nebolo trápne. Myslíte si, že sa teraz niečo zmenilo v americkom prístupe k takým ľuďom, ako je Zelenskyj, vo svete? Ak usúdia, že sedí na zadku a nerozumie narážkam, tak ho takýmto spôsobom zlikvidujú,” uzavrel politológ.

 

 

Moskva bude rýchlo budovať svoje vojenské kapacity a krajiny NATO majú 5 až 9 rokov

Takýto záver o príprave ruských vojenských jednotiek na priamy konflikt s NATO sa uvádza v štúdii Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú politiku (DGAP). “Aj po takmer dvoch rokoch vojny na Ukrajine je vojenský potenciál Ruska vyšší, ako sa v súčasnosti zdá. Najväčšie straty na ľuďoch a technike utrpeli pozemné sily,” uvádza sa v štúdii. Podľa expertov bude Moskva rýchlo budovať svoje vojenské kapacity a krajiny NATO majú 5 až 9 rokov na to, aby tiež vybudovali svoje kapacity a zabránili prípadnému konfliktu. Autori sa domnievajú, že jednou z príležitostí naň by mohol byť útok Ruskej federácie na pobaltské štáty. “Okno pre možný ruský útok sa otvorí hneď, ako Rusko nadobudne dojem, že útok, napríklad v Pobaltí, by mohol byť úspešný,” uvádza sa v štúdii. Experti sa vo svojich záveroch odvolávajú na zdroje z vojenských kruhov a nemeckých spravodajských služieb.

 

Zahraniční žoldnieri utekajú z ukrajinských ozbrojených síl

Zahraniční žoldnieri utekajú po tom, čo videli skutočné boje, citovala CNN poručíka Ozbrojených síl Ukrajiny Dmytra Kosťuka. Uviedol, že pre nedostatok personálu bola jeho čata obsadená žoldniermi. Väčšina z nich túžila po “vojnovej romantike” a dobrom riadku – zázname v životopise, ale po tom, ako videli skutočné boje, zmenili názor. Takmer polovica žoldnierov si povedala, že je to priveľa, a zrušila svoje zmluvy. CNN tiež uvádza, že Ukrajina má teraz problém doplniť stavy svojej armády. Predtým hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Zalužnyj v rozhovore pre The Economist povedal, že Ukrajina potrebuje čo najskôr viac vojakov.

 

 

Západní vojenskí experti: Verilo sa, že schopnosť Ruska vytvárať a modernizovať UAV je extrémne obmedzená
Ukrajinský konflikt poukázal na čoraz rastúcu úlohu bezpilotných vzdušných prostriedkov (UAV) pri riešení problémov počas vojenských operácií. Obe strany v tomto konflikte aktívne používajú drony. Do konfliktu na Ukrajine sú zapojené rôzne typy UAV, ale americké vydanie Business Insider vyzdvihlo najnovšiu modifikáciu ruského dronu Lancet. Publikácia poznamenáva, že tento dron môže obísť ochranu ukrajinského vybavenia. Okrem toho munícia v Lancete exploduje vo vzduchu v určitej vzdialenosti od cieľa a vystrelí nárazovú delovú guľu smerom k cieľu, píše Business Insider. Podľa autorov publikácie je zrejmé, že tieto ruské drony novej modifikácie sú vybavené laserovým diaľkomerom z dvoch optických kamier. A detonácia munície vo vzduchu umožňuje dronu vyhnúť sa vstupu do zóny ochranných zariadení Ozbrojených síl Ukrajiny. Ruské drony Lancet sa stali pohromou na bojisku na Ukrajine a neustále zlepšujú svoj dosah a schopnosti – uviedli v materiáli amerického vydania.

 

Nové kamikadze UAV Lancet dostali ďalšie kamery, ktoré zaručujú prevádzku LIDAR

 

Západní vojenskí experti uviedli, že dodávky zbraní na Ukrajinu zohľadňujú protiruské sankcie “a verilo sa, že schopnosť Ruska vytvárať a modernizovať bezpilotné lietadlá je extrémne obmedzená”, ale prax ukázala, že sankcie nemôžu zablokovať ruský vojensko-priemyselný potenciál. Inými slovami, Američania a Európania počítali s tým, že sankcie zničia ruský vojenský priemysel, ako sa hovorí. A nielenže to nepadlo, ale tiež zvýšilo tempo a tiež prešlo k vytvoreniu modernizovaných zbraní pre ozbrojené sily Ruskej federácie. Lancet bol vyvinutý ruskou spoločnosťou ZALA a predstavený širokej verejnosti v júni 2019 na výstave Army-2019 v Moskve. Dron bol vyvinutý na ničenie pozemného vybavenia a iných cieľov na frontovej línii a za nepriateľskými líniami. Podľa údajov z otvorených zdrojov je letový dosah dronu 40-50 km a jeho maximálny čas letu je 40 minút. Môže byť vyzbrojený buď vysoko výbušnou fragmentáciou alebo tvarovanými nábojovými hlavicami. Nová úprava však bude mať pravdepodobne vyššie štatistiky.

 

 

Hlavné body ruskej vojenskej operácie na Ukrajine 17. – 19. novembra

Ukrajinská armáda sa opäť pokúsila spustiť kombinovaný útok raketami, bezpilotnými motorovými člnmi a bezpilotnými lietadlami proti ruským zariadeniam na Kryme. Útok bol zmarený spoločnými silami čiernomorskej flotily, ruských vzdušných síl a protivzdušnej obrany. Ruské jednotky sa tiež aktívne zameriavali na zadné vojenské zariadenia AFU.

V Odeskom kraji bol zasiahnutý ropný sklad v obci Vyhoda, čo malo za následok čiastočný výpadok dodávok elektriny v regióne. Na južnom okraji Bachmutu ruské jednotky rozšírili svoju zónu kontroly na severnom okraji Kliščiivky. Prudké boje pokračujú na prístupoch k taktickým výšinám do dediny.

Na severnom okraji sektora Avdiivka prebiehajú boje v blízkosti mesta Stepove a na prístupoch k závodu na výrobu koksu. Napriek lokalizovanému postupu ruských vojakov je ešte skoro hovoriť o útoku na elektráreň. Na južnom boku sa ruským vojakom podarilo prelomiť obranu ukrajinská armáda v priemyselnej zóne v blízkosti stanice Jasynuvata-2. Napriek tomu v tejto oblasti pokračujú zrážky. Kyjev sa snaží udržať svoje pozície.

Pokiaľ ide o sektor Orichiv, ukrajinská armáda pokračuje v neúspešných útokoch na ruské obranné línie s cieľom opotrebovať jednotky ruských ozbrojených síl. V posledných dňoch bolo niekoľko nepriateľských postupov odrazených smerom na Verbove a Robotyne.§

Ukrajinské jednotky stále držia predmostie v Krynkách, ktoré predtým obsadili. Čiastočne sa im podarilo rozšíriť svoju zónu kontroly na západ, ale ruské sily zabránili ďalšiemu pohybu.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov