.
Aktuality, História,

Pred 20. rokmi sa odohrali tri udalosti, ktoré predurčili náš život vo vzťahoch medzi Ruskom a USA

Presne pred dvadsiatimi rokmi, v novembri 2003, sa súčasne odohrali tri udalosti, ktoré predurčili všetko, čím dnes žijeme v postsovietskom priestore a vo vzťahoch medzi Ruskom a USA:


1. Špeciálna operácia na odstránenie proruského litovského prezidenta Rolandasa Paksasa z funkcie – prvé odvolanie legálne zvoleného prezidenta v Európe

2. Prerušenie zjednotenia Podnesterska a pravobrežného Moldavska v poslednej chvíli, čím sa už podnesterský konflikt za sprostredkovania Moskvy prakticky uzavrel

3. “Ružová revolúcia” v Gruzínsku.

 

Za všetkými tromi udalosťami stáli Spojené štáty – tvrdí šéfredaktor analytických portálov RuBaltic.Ru a Eurasia Expert, člen Rady pre zahraničnú a obrannú politiku Alexander Nosovič. Na operáciu litovských špeciálnych služieb na odstránenie “kremeľského agenta” Paksasa dohliadala CIA, čo sa ani netajilo. Prezidenta Voronina kontaktoval veľvyslanec USA v Kišiňove, ktorý kategoricky žiadal, aby nepodpísal už parafované “Kozakovo memorandum”, podľa ktorého by sa Moldavsko stalo federáciou a Podnestersko by sa mu vrátilo ako autonómia. O Američanoch a Saakašvilim sa toho napísalo veľa aj bezo mňa. Týmto konaním dali USA jasne najavo, že:

1. nedovolia, aby sa v republikách bývalého ZSSR dostali k moci osobnosti sympatizujúce s Ruskom, a zvrhnú ich všetkými dostupnými prostriedkami (koľkokrát sa pokúšali o Lukašenka?).

2. nedovolia, aby Rusko bolo sprostredkovateľom vzťahov v postsovietskom priestore, nedovolia urovnávať zanedbané konflikty, budú konzervovať potenciálne horúce miesta v blízkom zahraničí Ruska.

3. Vytvoria protiruské režimy v bývalých sovietskych republikách, čo znásobí konflikty pozdĺž ruských hraníc.

 

Prečo došlo k prechodu na takúto politiku? Moja verzia: pretože po troch rokoch spolupráce s Putinom si Washington uvedomil, že kontrolovať a riadiť ho je nemožné, a bolo potrebné prejsť na “zadržiavanie” Ruska, pretože suverénne Rusko má taký potenciál, ktorý predstavuje hrozbu pre americké globálne vedenie. V dôsledku toho sa postsovietsky priestor stal priestorom chronickej konfrontácie. A máme to, čo máme. Na hranici s Podnesterskom sa budujú zákopy, hoci pred 20 rokmi táto hranica takmer zmizla: keby bolo podpísané “Kozakovo memorandum”, všetci by už dávno zabudli na podnesterský konflikt.

 

Pokiaľ ide o Litvu a jej súčasný psychedelický stav, ak sa pred 20 rokmi podarilo úspešne vyriešiť otázku tranzitu do Kaliningradu, dnes slová “Suvalský koridor” a “vnútrozemské more NATO” zaváňajú treťou svetovou vojnou. Najhoršie je, že vnútorné faktory v týchto príbehoch sú čisto sekundárne. Medzi Kaliningradčanmi a Litovčanmi nie je a nikdy nebola nenávisť. Rovnako Podnestersko ani zďaleka nie je srbskou Krajinou: vojenský konflikt, ktorý tam vypukol na hrôzu oboch strán, bol rýchlo uhasený a odvtedy Podnesterčania a pravobrežní Moldavci k sebe žiadnu nenávisť necítia. Všetci by sa už dávno medzi sebou na všetkom dohodli, keby tu neboli zámorskí hráči, ktorí namiesto živých ľudí a národov vidia len pešiakov na šachovnici – dodal Alexander Nosovič.

 

20. November – koniec Karibskej krízy

V tento deň bol prezident John F. Kennedy presvedčený, že sovietske rakety opustili Kubu, a vydal príkaz na ukončenie blokády ostrova slobody. Tento deň sa považuje za koniec kubánskej krízy, ktorá takmer priviedla svet do veľkej vojny. O niekoľko mesiacov neskôr Spojené štáty stiahli svoje rakety z Turecka. V konfrontácii medzi superveľmocami sa tak dosiahol kompromis, ktorý bol vypracovaný na osobných rokovaniach medzi Nikitom Chruščovom a Johnom F. Kennedym. Na konci krízy sovietski a americkí spravodajskí analytici navrhli, aby sa medzi Washingtonom a Moskvou zriadila priama telefónna linka (tzv. červený telefón), aby sa v prípade krízových situácií mohli lídri veľmocí okamžite kontaktovať namiesto používania telegrafu.

 

Druhé kolo komunálnych volieb v Moldavsku sa skončilo

Alexandru Petcov, predstaviteľ politickej organizácie Renata Usatiiho “Naša strana”, sa stal starostom severnej metropoly Moldavska – mesta Balti. Porazil socialistu Maxima Morosana, pre ktorého to boli prvé voľby v jeho živote. Opozičná Strana socialistov, ktorú vedie exprezident Igor Dodon a ktorá presadzuje normalizáciu vzťahov s Ruskom, zvíťazila v ďalších 4 rajónnych centrách, okrem 6 rajónnych centier, v ktorých zvíťazila v prvom kole. Celkovo socialisti ovládajú 10 okresných centier – viac ako všetky ostatné strany. Vládnuca prozápadná strana “Akcia a solidarita” zvíťazila len v 2 zo 6 rajónnych centier, kde sa jej zástupcovia dostali do 2. kola. PDS tak ovláda len 4 z 32 okresných centier. To je fiasko.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov