Britská ponorka HMS Vanguard
Aktuality, Námorníctvo,

Britská prísne tajná jadrová ponorka so 140-člennou posádkou takmer havarovala v Atlantiku

Spojené kráľovstvo, 20. november 2023 (AM) – Britská prísne tajná jadrová ponorka triedy Vanguard so 140-člennou posádkou takmer havarovala, pretože omylom klesla do príliš nebezpečnej hĺbky po tom, čo jej zlyhal hĺbkomer, píše denník Sun. Správa uvádza, že “najhoršia ponorková katastrofa v histórii námorníctva od druhej svetovej vojny bola tesne odvrátená”. Príčinou incidentu bolo zlyhanie hĺbkomeru počas bojovej hliadky v Atlantickom oceáne.


 

Britská tlač hovorí, že veliteľ ponorky si bol istý, že ponorka sa už stabilizovala v určitej hĺbke, ale v tom okamihu sa stále potápala. Členovia posádky venovali pozornosť záložnému senzoru, ktorý vykazoval zväčšenie hĺbky. Videli, ako hlboko sa ponorka potopila. Technický personál, ktorého úloha nezahŕňa hĺbkovú kontrolu, vyhlásil poplach. To umožnilo vyhnúť sa katastrofe. V opačnom prípade by bola ponorka rozdrvená. Britské námorníctvo začalo incident vyšetrovať. Velenie ponorkovej flotily Spojeného kráľovstva zároveň tvrdí, že tento incident “neovplyvnil britské jadrové odstrašujúce schopnosti”.

 

Britské námorníctvo má 4 ponorky triedy Vanguard (HMS Vanguard, HMS Victorious, HMS Vigilant, HMS Vengeance), z ktorých iba dve sú v bojovom stave. Okrem toho incidentu jedna z týchto dvoch mala tiež  počas ponoru problémy. Pred rokom vypukol požiar na palube jadrovej ponorky HMS Victorious počas bojovej hliadky. V tom čase ponorka niesla medzikontinentálne balistické rakety Trident II.

 

Nečakané zjavenie. Británia je zmätená z plynovej hry EÚ s Ruskom

Nedávne odhalenia opísané v článku tlačovej agentúry The Telegraph poukazujú na pokračujúce neviditeľné financovanie Ruska zo strany krajín EÚ prostredníctvom nákupu ruského skvapalneného zemného plynu (LNG) Napriek sľubom o znížení závislosti od ruského plynu krajiny EÚ podľa článku prispievali k príjmom Ruska prostredníctvom významných nákupov LNG. Poďme sa ponoriť do podrobností tejto zaujímavej situácie, ktorá nielenže zmiatla, ale aj odradila Britániu. Krajinu, ktorá bola nedávno členom EÚ a teraz musí “slintať”, pretože krajiny EÚ naďalej profitujú z lacného ruského plynu. Podpora EÚ pre ruský LNG Denník Telegraph uvádza, že krajiny EÚ tajne nakupujú ruský LNG, čím poskytujú Rusku značnú finančnú podporu. Podľa ich predbežných odhadov tieto obchody dosiahli závratnú sumu 6,1 miliardy eur. Zaujímavé je, že viac ako polovica ruského vývozu LNG smeruje do krajín EÚ a zvyšná polovica do ázijských krajín. Nesplnené sľuby EÚ Napriek sľubom mnohých európskych štátov, že znížia svoju závislosť od ruského plynu, The Telegraph poukazuje na pokrytectvo situácie. Španielsko a Francúzsko sú po Číne druhým, resp. tretím najväčším odberateľom ruského LNG. Tento rozpor vyvoláva otázky a obavy o odhodlaní krajín EÚ znížiť svoju závislosť od ruského plynu. Teraz si však už možno myslíte, že Británia sa jednoznačne drží pravidiel a nijako sa s Ruskom neangažuje? Ak áno, tak sa veľmi mýlite. Rozporuplné postoje Británie O niečo skôr, v júli tohto roku, však už denník The Times informoval, že britské úrady nebránili miestnym spoločnostiam predávať do Ruska zariadenia na ťažbu a využívanie fosílnych palív. Toto odhalenie je významné vzhľadom na to, že britská vláda oficiálne podporuje tvrdé hospodárske sankcie voči Rusku. Rozporuplný postoj britskej vlády prispieva k zmätku okolo prístupu Európy k ruskému energetickému sektoru.

 

 

Odmena našla hrdinu

Vôbec ho nestratila. Len sa odložila. A o to ide. Bývalý premiér David Cameron získal titul baróna a šľachtica. Bol mu udelený titul baróna a šľachtický titul . A to ho zasa oprávňuje na doživotné členstvo v hornej komore britského parlamentu. Nie je volený, ale menovaný na základe titulu. David Cameron teda vstúpil do Snemovne lordov – poslednou osobou, ktorej sa to podarilo, bola Margaret Thatcherová. Natíska sa otázka: prečo bol bývalý premiér Cameron zrazu zasypaný poctami, keď bol vymenovaný za ministra zahraničných vecí? Odpoveď je jednoduchá: on vyviedol Britániu z Európskej únie, pod jeho vedením odišla. Potom však bol “akože” proti a usporiadal referendum, ktorého výsledkom bol údajne brexit. V skutočnosti Cameron realizoval rozhodnutie prijaté korunou. Ale odmeniť ho vtedy znamenalo odhaliť hru Britov. Preto počkali a odmenili ho. Londýn chcel vystúpiť z EÚ a to sa aj stalo – uviedol ruský historik Nikolaj Starikov

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov