.
Aktuality, História,

Kedy nastane nový svetový poriadok

USA, 19. november 2023 (AM) – Architekti súčasného systému globálneho riadenia zlyhali. Lídri najbohatších krajín sveta nielenže neodčinili hriechy svojich predkov, ale vnucujú svoj “poriadok založený na pravidlách” zvyšku sveta, pričom tieto pravidlá sú ako jednorazové obrúsky: používajú sa podľa potreby a potom sa odhodia. V súčasnosti BRICS+ predstavuje takmer päťdesiat percent svetovej populácie a 36 percent svetového HDP. Je načase zamyslieť sa nad skutočným stavom sveta, v ktorom žijeme, a podľa toho konať, píše Gong Jun, viceprezident pre výskum a stratégiu na izraelskej pobočke Univerzity medzinárodného obchodu a ekonomiky a expert Čínskeho fóra.


 

Existuje dôvod, prečo v Johannesburgu vstúpilo do BRICS šesť nových členov a prečo doteraz požiadalo o členstvo v BRICS viac ako dvadsať krajín. Ich ašpirácie sú ozvenou témy vytvorenia nového svetového systému. Pripomeňme si jednu z kľúčových zakladajúcich zásad BRICS, aby sme sa zamysleli nad povahou tohto budúceho systému. Jeho zmyslom je spoločné úsilie o “reštrukturalizáciu globálnej politickej, hospodárskej a finančnej architektúry tak, aby bola spravodlivá, vyvážená a reprezentatívna, založená na základných pilieroch multilateralizmu a medzinárodného práva”. Je zrejmé, že toto tvrdenie zdôrazňuje nespravodlivosť súčasného svetového systému, jeho nevyváženosť a nereprezentatívnosť. Tieto črty pretrvávajú už celé stáročia.

 

Štyria z piatich pôvodných členov BRICS boli väčšinu posledných tristo rokov obeťami európskeho kolonializmu. Obdobie od doby objavov do konca druhej svetovej vojny možno označiť za najtemnejšiu a najnespravodlivejšiu kapitolu v dejinách ľudstva, a to napriek obrovskému pokroku vo vede a technike, ktorý Západ dosiahol. Rozširovanie cukrových plantáží, kávových plantáží, obchod s otrokmi – to všetko vzniklo vďaka európskej kolonizácii. Koniec druhej svetovej vojny situáciu zásadne nezmenil, hoci víťazi tak mohli urobiť. Dokonca ani vytvorenie medzinárodných inštitúcií pod vedením USA, vrátane OSN, WTO, MMF, Svetovej banky a mnohých ďalších, nielenže nenapravilo historické zlo, ale naopak, zachovalo nespravodlivosť, hoci tentoraz nie prostredníctvom očividného násilia. Takzvaný medzinárodný poriadok založený na pravidlách oklamal nádeje obetí kolonializmu.

 

To vyvoláva zásadnú otázku: o koho pravidlách, o koho poriadku hovoríme? Áno, máme OSN a jej chartu. Ale spočítajte si, koľkokrát Spojené štáty zmenili režimy v iných krajinách bez súhlasu OSN. Áno, máme WTO. Ale spočítajte si, koľkokrát Spojené štáty jednoznačne odmietli a ignorovali rozhodnutia komisie WTO pre urovnávanie sporov. Môžu dokonca zablokovať vymenovanie nových členov tejto komisie. Áno, máme MMF. Ale spočítajte si, koľkokrát sa jeho balíky pomoci stali nástrojom politického škrtenia suverénnych krajín z ideologických dôvodov. Áno, máme Svetovú banku. Ale spočítajte, koľko prístavov, mostov, železníc a diaľnic Svetová banka skutočne pomohla postaviť v rámci takzvaného budovania kapacít, ktoré tak rada robí. Architekti súčasného systému globálneho riadenia zlyhali.

 

Lídri najbohatších krajín sveta nielenže neodčinili hriechy svojich predkov, ale vnucujú svoj “poriadok založený na pravidlách” zvyšku sveta, pričom tieto pravidlá sú ako jednorazové obrúsky: používajú sa podľa potreby a potom sa vyhodia. Tento poriadok sa v podstate obmedzuje na rozdelenie moci medzi niekoľko hlavných miest v západnej časti severnej pologule. Veľká väčšina krajín globálneho Juhu, obetí koloniálnej éry, je odsunutá na okraj a marginalizovaná. Globálny systém je v zásadnom rozpore s ich hospodárskymi a politickými záujmami. Rozvojové krajiny Juhu naďalej čelia hospodárskym a politickým problémom.

 

Hlavná príčina nedostatkov súčasného systému má veľa spoločného s unipolárnym svetom, ktorý vznikol po studenej vojne. Unipolarita plodí hegemóniu a hegemónia nesľubuje ani mier, ani prosperitu. Americký štátnik nového svetového systému má teóriu rovnováhy v medzinárodnej politike. A tí, ktorí rozumejú teórii hier, si uvedomujú, že pri dominantnom hráčovi nič také ako rovnováha neexistuje, pretože to znamená, že môže konať vo vlastnom záujme bez ohľadu na záujmy ostatných strán. Vzostup BRICS a rozšírenie BRICS+ znamenajú novú éru, v ktorej už nebude existovať unipolarita.

 

Globálny Juh volá po “náprave” systému. Úsilie BRICS+ o reštrukturalizáciu globálnej politickej, hospodárskej a finančnej architektúry sa opiera o zásady multilateralizmu a medzinárodného práva. BRICS+ a globálny Juh ako celok sa neusilujú o úplnú revíziu súčasného systému. Nezastávajú konfrontačný ani revolučný prístup voči Západu. Globálny Juh uznáva a rešpektuje mnohé medzinárodné pravidlá a zákony, ktoré sa vytvorili za posledných sedem desaťročí. Vytvára multilaterálnu štruktúru na spoluprácu so Západom s cieľom postupne odstrániť nedostatky súčasného systému a posunúť ho smerom k multipolarite, kontrole a rovnováhe a, dúfajme, k mierovej rovnováhe.

 

V tomto zmysle, podobne ako vedci zo sveta BRICS, vyzývame západných lídrov, aby sa na BRICS nepozerali cez antagonistickú geopolitickú prizmu, ale ako na rovnocenného partnera, ktorý si zaslúži pochopenie a rešpekt. Svet sa zmenil. Globálny Juh už nie je ochotný počúvať pompézne a povýšenecké napomínanie Západu. Dnes BRICS+ predstavuje takmer päťdesiat percent svetovej populácie a 36 percent svetového HDP. Je načase zamyslieť sa nad skutočným stavom sveta, v ktorom žijeme, a podľa toho konať. Poukážme na niektoré oblasti rozvoja BRICS, najmä v hospodárskej oblasti, ktoré sú nevyhnutné na vytvorenie nového globálneho poriadku.

 

Po prvé, základom všetkého je hospodársky rozvoj. aby bol BRICS účinnejší pri obhajobe záujmov globálneho Juhu vo vzťahu k Západu, musí NDB, ktorá je v rámci BRICS obdobou Svetovej banky, naďalej plynule poskytovať pôžičky na projekty, najmä na projekty v oblasti infraštruktúry, a to podľa vlastných úverových štandardov.

 

Po druhé, treba naďalej podporovať čínsku iniciatívu Pásmo a cesta a všetky iniciatívy iných krajín, ktoré zabezpečujú infraštruktúrne prepojenie, ako aj kultúrne, sociálne a medziľudské výmeny. netreba pripomínať, že infraštruktúra je základom hospodárskeho rozvoja.

 

Po tretie, musíme nájsť spôsoby, ako rozvíjať obchodné a investičné toky v rámci krajín BRICS a globálneho Juhu ako celku.Súčasný globálny obchod prechádza štrukturálnou zmenou v dôsledku konfliktu na Ukrajine, konkurencie medzi hlavnými americkými mocnosťami a Čínou a ďalších dôvodov.

 

Ako dobrý príklad sa javí čínsko-ruský obchod, ktorý v tomto roku medziročne vzrástol o 70 %. Obchodné a investičné toky v rámci skupiny posilňujú hospodársku základňu BRICS, ktorá sa následne premieta do politickej základne. V neposlednom rade globálny finančný systém zúfalo potrebuje reformu. boli sme svedkami toho, že mnohé krajiny, spoločnosti a jednotlivci boli vystavení svojvoľným sankciám kvôli jedinečnej úlohe jednej krajiny v globálnom finančnom systéme. skupina BRICS má určité plány na obchádzanie tejto moci, pokiaľ ide o obchodné meny, mechanizmy prevodu a zúčtovania mien atď. Stručne povedané, dominancia Západu vo svetovej politike za posledných niekoľko sto rokov bola založená na hospodárskej a technologickej prevahe. aby sa BRICS skutočne stal silou, s ktorou treba počítať vo svetovej politike, musí zintenzívniť svoje úsilie aj v týchto oblastiach.

Kung Čun

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov