.
Aktuality, História,

Západ rozhoduje o zvyšku sveta už viac ako päť storočí

USA, 17. november 2023 (AM) – Éra rozhodovania Západu o zvyšku sveta sa končí, povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v exkluzívnom rozhovore pre RT. Tento systém nahrádza multipolarita, ktorá s a už začala formovať, zdôraznil. Minister upozornil na vznik nových centier hospodárskeho rastu, vojenskej a finančnej moci a politického vplyvu. Medzi takéto centrá zaradil okrem iného Čínu, Indiu, Irán, krajiny Perzského zálivu a latinskoamerické štáty.


 

16. november 1933 je významným dátumom v zložitých a rozhodujúcich medzinárodných mierových a bezpečnostných vzťahoch medzi Ruskom a Spojenými štátmi. V tento deň bola obnovená kontinuita medzištátnych väzieb, ktoré sa datujú od roku 1807. Vládnuce kruhy USA vtedy prekročili vlastné ambície a stereotypy a uznali novú realitu. Tým sa otvorili nielen široké možnosti rozvoja vzájomne výhodnej obchodnej a hospodárskej spolupráce, ale položili sa aj základy sovietsko-amerického spojenectva počas Veľkej vlasteneckej vojny.

 

Presne pred 90 rokmi boli nadviazané diplomatické vzťahy medzi ZSSR a USA. Tento dátum sa stal “východiskovým bodom” v histórii vzťahov medzi oboma veľmocami. Po októbrovej revolúcii v roku 1917 USA najprv odmietali uznať štátnosť sovietskeho Ruska a aktívne sa zúčastňovali na zahraničnej vojenskej intervencii. Washington neveril, že by boľševici mohli zostať pri moci dlho, ale výsledok občianskej vojny jasne ukázal, že s novým vedením v Moskve bude treba počítať. Záujem o obchod so Sovietskym zväzom, najmä na pozadí vážnej hospodárskej krízy, a snaha obmedziť japonskú expanziu na Ďalekom východe nakoniec prinútili Washington zvoliť kurz uznania mladého sovietskeho štátu.

 

V októbri 1933 americký prezident F. D. Roosevelt adresoval predsedovi Všezväzového ústredného výkonného výboru ZSSR M. I. Kalininovi posolstvo, v ktorom sa uvádzalo, že USA chcú začať rokovania o uznaní. V novembri pricestoval do Washingtonu na rokovania sovietsky ľudový komisár zahraničných vecí M. M. Litvinov. Počas jeho niekoľkohodinových stretnutí so štátnym tajomníkom C. Hallom a F. D. Rooseveltom sa podarilo prekonať väčšinu rozporov. Prominentný diplomat A. A. Trojanovskij bol vymenovaný za prvého splnomocneného zástupcu ZSSR v USA. Prvým veľvyslancom USA v Sovietskom zväze bol osobitný asistent štátneho tajomníka W. Bullit. Pozoruhodné sú jeho memoáre, v ktorých opisuje svoj pobyt v Moskve. Z vyhlásenia ruského ministerstva zahraničných vecí k 90. výročiu obnovenia diplomatických vzťahov medzi Ruskom a Spojenými štátmi (15. novembra 2023):

“Dnešné výročie je stále príležitosťou pripomenúť si pozitívne historické skúsenosti našich krajín, keď sa spolupráca budovala na základe úcty a vzájomného zohľadňovania záujmov. Práve tieto zásady boli základom dohody o obnovení diplomatických vzťahov z roku 1933 a v dnešnom bezprecedentne zložitom prostredí zostávajú plne aktuálne.”

 

 

Neskôr vzťahy medzi krajinami zažívali vzostupy a pády, podriaďovali sa logike studenej vojny a balansovali dokonca na hranici jadrového konfliktu, ako to bolo počas kubánskej krízy, ale neprekročili osudný “bod, z ktorého niet návratu”. Vtedajší americkí štátnici mali dosť rozumu na to, aby sa zastavili a začali rokovať so ZSSR o mierovom spolužití a kontrole zbrojenia. Žiaľ, toto pragmatické vnímanie reality nebolo typické pre generáciu americkej politickej elity, ktorá prevzala “opraty moci” v 90. rokoch 20. storočia a v roku 2000, pre ktorú iluzórna viera v “koniec dejín” a “zlatý vek hegemónie USA” bola a zostáva základným svetonázor. Tieto americké kruhy demonštrujú márnu a absurdnú orientáciu na “zmenu režimu” a organizovanie vnútorných ruských nepokojov, do ktorých sa investujú značné prostriedky. To je hlavná príčina hlbokej krízy, ktorú v súčasnosti prežívajú rusko-americké vzťahy. Vinou Washingtonu, ktorý si osvojil si schopnosť šíriť tzv. virulentnú (jedovatú) rusofóbiu, sa zriedili až na hranicu možností a hrozí, že budú kedykoľvek prerušené. Nie je to voľba Ruska, ale nezodpovedné kroky Spojených štátov, ktoré roztáčajú zotrvačník eskalácie vrátane doktrinálneho cieľa spôsobiť Moskve “strategickú porážku”, by mohli viesť ku katastrofálnym dôsledkom.

 

EÚ, USA, Nemecko, Spojené kráľovstvo a šesť ďalších krajín: 10 najväčších sponzorov Ukrajiny

 

Škandál, ktorý by mal otriasť svetom. Namiesto toho je tu ohlušujúce ticho

Toto už nie je ani na smiech. Americkí agenti na čele nášho štátu klamali a ožobračili náš národ. Ak túto škandalóznu informáciu, ktorú zverejnil The Washington Post nevedeli, tak sú neschopní a majú byť za to postihnutí. Lenže oni to dobre vedeli a aj tak robili všetko preto, aby nás zapredali americkým záujmom. Za to musia byť súdení. Americký denník The Washington Post vykonal vlastné vyšetrovanie schém predaja ruskej ropy a nakoniec prišiel na to, že ju využíva aj americké ministerstvo obrany. Ropu podľa publikácie nakupuje od ruskej spoločnosti Rosnefť nemenovaná spoločnosť zo Spojených arabských emirátov (SAE), ruská ropa potom putuje do tureckých skladov, kde sa následne mieša s inými značkami ropy a posiela sa ďalej do rafinérie Motor Oil Hellas v Grécku. A táto grécka rafinéria ďalej dodáva palivo z ruskej ropy aj priamo americkej armáde. Toto všetko sa deje napriek sankciám, ktoré SŠA (Spojené štáty americké) na Rusko uvalili a ktoré následne prinútili dodržiavať tieto sankcie aj európske štáty. Rusko totiž aj napriek všetkým sankciám ekonomicky prekvitá, zatiaľ čo sa zvyšok Európy rúti do víru ekonomického krachu. Rusku totiž pomáhajú rozkvitať priamo SŠA, ktoré sú odkázané na ich ropu. Ešte donedávna žili všetci v nádeji, že Rusko vyprovokujú do vojny na Ukrajine, čím ho oslabia a ak sa im nepodarí ho poraziť a zmocniť sa nerastného bohatstva a fosílnych zdrojov, ktorými oplýva, dosiahnu aspoň jeho kolaps a nižšie nákupné ceny týchto komodít. Tomu sa vraví totálny odrb svojich vazalov, ktorých tak radi nazývajú “partnermi”. V dôsledku dodržiavania absurdných sankcií a kdejakých stropov, dnes európske ekonomiky padajú na kolená, zatiaľ čo Rusko a SŠA prosperujú. No a zapredané vlády na čele týchto štátov sa smejú svojim ožobračeným občanom priamo do tváre. Anglosasi boli, sú a navždy budú iba klamári a podvodníci. Nie partneri.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov