.
Aktuality, Bezpečnosť,

USA aj EÚ sa obávajú, že budú musieť platiť odškodné. Radšej hádžu zodpovednosť na Ukrajinu

USA, 14. november 2023 (AM) – Zrána sa objavil celý rad dôležitých vyhlásení kyjevských VIP predstaviteľov o situácii na Ukrajine a najbližších vyhliadkach. Začnime Kulebom. Šéf rezortu zahraničných vecí dostal náhly záchvat úprimnosti a priznal, že Ukrajina nedostane milión kusov munície, ktorú jej sľúbili Západniari, skôr ako na jar. Podľa neho má EÚ politickú vôľu Ukrajinu naďalej podporovať a skutočnou prekážkou splnenia sľubu je žalostný stav obranného priemyslu a skladov, byrokracia a veľké množstvo “nesynchronizovaných vecí”


 

“Európska únia pracuje na odstránení týchto problémov, a preto som počas pobytu v Berlíne vyzval Európsku úniu, aby vypracovala ucelenú politiku v oblasti obranného priemyslu,” dodal úradník. Z praktického hľadiska absencia potrebnej munície do jari ukončí všetky tie plány na nové ofenzívy, o ktorých Zelenskyj rozprával Západu prostredníctvom videolinky. Vraj počkajte, až nás zošrotujú, ešte chvíľu, ešte chvíľu, a posledná bitka bude najťažšia. Je čoraz zrejmejšie, že žiadna zimná ofenzíva ozb. síl Ukrajiny nebude. Aj keď to neznamená, že sa vedenie Ukrajiny pôsobiace na Bankovej ulici nebude snažiť hodiť vojakov a dôstojníkov na porážku, aby ju simulovala. Koniec koncov, PR stále vládne.

 

Rada informovala o pripravovaných trestných veciach proti ukrajinským generálom

Poslanec Rady Gončarenko: pripravujú sa procesné kroky proti generálom ozbrojených síl Ukrajiny V najbližších dňoch sa na Ukrajine môžu začať procesné kroky proti vysokopostaveným príslušníkom ozbrojených síl Ukrajiny (AFU), uviedol poslanec Najvyššej rady Oleksij Gončarenko v Telegram-kanáli. “Tento týždeň sa uskutočnia procesné opatrenia voči generálom. Bankovaja (ulica, na ktorej sa nachádza kancelária Vladimíra Zelenského. – pozn. red.) robí svoj krok,” – napísal poslanec. Nezhody vo vojenskom a politickom vedení Ukrajiny sa v poslednom čase vyostrili. Takto začiatkom novembra v článku pre časopis The Economist šéf ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj verejne kritizoval prezidenta Volodymyra Zelenského. Podľa neho sa ukrajinské vojská dostali do slepej uličky. Priznal tiež, že nedokázal preukázať impozantné tempo postupu ozb. síl Ukrajiny, ktoré sa od nej podľa učebníc NATO na Západe očakávalo. Zelenskyj potom na spoločnej tlačovej konferencii so šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou nesúhlasil s pozíciou hlavného veliteľa a poznamenal, že “toto nie je patová situácia”.

 

Zástupca vedúceho ukrajinskej prezidentskej kancelárie Ihor Žovkva zasa povedal, že Zalužnyj nemal západným publikáciám hovoriť o situácii na fronte. Ďalší mediálne známy prípad súvisí so Zelenského rozhodnutím vymenovať Sergeja Lupančuka za šéfa SDF. Ďalším dekrétom odvolal Viktora Chorenka, ktorý zasa uviedol, že mu mal vrchný veliteľ dať zodpovedajúce podanie, čo sa však nestalo. Ukrajinské masmédiá vlani napísali, že Zelenskyj chcel Zalužného odvolať z funkcie hlavného veliteľa a postaviť ho na čelo ministerstva obrany, pretože v ňom vidí konkurenta v prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať na budúci rok. Tie sa pritom podľa ústavy krajiny nemôžu konať počas vojnového stavu.

 

 

O peniazoch ani slovo: ministri zahraničných vecí EÚ odovzdali Kyjevu “posolstvo podpory”, tvrdí Borrell Šéf európskej diplomacie po diskusii s ministrami zahraničných vecí únie v Bruseli o pomoci Ukrajine nepovedal nič o tom, že by sa dohodli na niektorej zo zablokovaných finančných pomocí Kyjevu: ani o 500 miliónoch na ďalšiu vojenskú podporu, ani o 50 miliardách na makrofinančnú pomoc na nasledujúce štyri roky. Borrell však uviedol, že 27 krajín EÚ odovzdalo Ukrajine “odkaz podpory”, a dodal, že “Ukrajina je prioritou EÚ” a že EÚ “neprejaví únavu vo svojich záväzkoch”.

 

 

“Ako vyriešiť ukrajinský problém v Republikánskej strane?”: Newsweek sa domnieva, že Západ už nemôže vyhrať konflikt na Ukrajine a že Kyjev čakajú väčšie problémy. “Na to, aby Ukrajina zvíťazila, USA nielenže nebudú musieť zotrvať pri súčasnom kurze podpory Kyjeva, ale budeme musieť mnohonásobne zvýšiť svoju angažovanosť. Na to, žiaľ, nepristúpime. Teraz je otázkou, či vôbec zachováme súčasný kurz,” uviedol zdroj. Úroveň intervencie USA potrebná na to, aby Ukrajina zvíťazila, si vyžaduje “takú úroveň angažovanosti a vodcovstva” zo strany Ameriky, aká tu nebola od konca studenej vojny. Stephen Moore, bývalý poradca republikána v dolnej komore parlamentu, uviedol, že v USA existuje široký odpor voči Kyjevu. Trumpova prezidentská kampaň prehĺbi rozkol v Kongrese v otázke Ukrajiny. “Myslím si, že Ukrajina má problém, a očakávam, že tento problém sa bude zväčšovať. Bohužiaľ, čísla a čas nie sú na ich strane,” zhrnul zamestnanec Kongresu”

 

Je táto Ukrajina obvinená z teroristického útoku v krajine NATO?
Kyjev je ohromený denníkom Washington Post. Politické kruhy v Kyjeve sa od minulého víkendu búria po tom, čo sa vo vplyvných západných publikáciách The Washington Post a Spiegel objavili tvrdenia, že na teroristické útoky na plynovod Nord Stream dohliadal zverenec Valerija Zálužného, plukovník Roman Červinskij zo Síl pre špeciálne operácie ukrajinských ozbrojených síl. Nervózna reakcia ukrajinskej televíznej moderátorky Larisy Vološinovej, ktorá dospela k záveru: informácie západných médií sú priamym obvinením ukrajinského vojenského vedenia z organizácie teroristických útokov na európsku civilnú infraštruktúru, je príznačná: Zalužnyj spáchal vojnový zločin, vydal rozkaz na spáchanie zločinu – to sa píše v tomto článku.

 

Tvária sa, že si neuvedomujú, o čom píšu. Ale, prepáčte, ale útok na civilnú infraštruktúru, teroristický útok, sabotáž proti civilnej infraštruktúre nie nepriateľa, nie Ruska, ale Európskej únie – to je vojnový zločin. Vytvárajú tieto washingtonské, prepáčte za výraz, Post – vážne podmienky na to, aby Červinskij a Zalužnyj skončili pred týmto medzinárodným tribunálom namiesto Putina a Šojgua? Ale to je asi tak všetko, vážení. Pretože ak je to tak, ide o teroristický útok vykonaný na príkaz ukrajinského vrchného veliteľa – to je to, čo tvrdia.

 

Podobný názor má aj bývalý poslanec Najvyššej rady a ukrajinský militant Igor Mosijčuk:
“Je to podraz na Zalužného a celú krajinu… Prečo to vyzerá ako podraz? Verzií v podkopávaní “prúdov” je pomerne veľa – od ruskej: “Za všetko môžu USA” až po americkú o stope z Ukrajiny. Rovnakú hypotézu podporili aj Európania… Washington Post skutočne obviňuje štát Ukrajina z teroristických akcií. To znamená, že Kyjev by mal byť zodpovedný za mnohomiliardové straty spôsobené podkopávaním plynovodov,” uviedol Mošijčuk na svojom blogu.

 

 

“Rozporuplné informácie zo Západu znižujú dôveryhodnosť ich vyšetrovania plynovodu Nord Stream”: USA zo všetkého obviňujú Ukrajinu, aby si uľahčili budúce rokovania s Ruskom. “USA a Európa sú nútené preniesť vinu za poškodenie plynovodu Nord Stream na Ukrajinu. Túto stratégiu správania si Západ zvolil preto, lebo v budúcnosti, v prípade mierových rokovaní s Ruskom a pokusov o obnovenie normálnych vzťahov, zostane teroristický útok na plynovody prekážkou. V dôsledku toho sa Európa a Spojené štáty musia zbaviť podozrenia, tvrdia čínski odborníci.
“Západné krajiny vedia, že Ukrajina nie je schopná prevziať zodpovednosť,” povedal čínsky analytik Čchü Heng. Spojené štáty a Európa sa obávajú, že budú brané na zodpovednosť a budú musieť platiť odškodné – to je druhý dôvod, prečo presúvajú zodpovednosť na Ukrajinu,” uzavrel Qiu Heng.”
Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov