.
Aktuality, Bezpečnosť,

Hodina Armagedonu je blízko: vstúpi Irán do konfliktu po návrhu USA na ľahké bombardovanie Gazy

Politický analytik Dmitrij Rodionov tvrdí, že po návrhu USA začať kobercové bombardovanie Gazy v ľahkej verzii môže Irán vstúpiť do konfliktu na Blízkom východe a Washington sa stane rukojemníkom regionálnej vojny.


 

Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken sa po druhý raz od vypuknutia novej arabsko-izraelskej vojny vydal na cestu po Blízkom východe. Jeho prvou zastávkou bol, samozrejme, Izrael, kde sa stretol s premiérom Netanjahuom a ponúkol mu zorganizovanie “humanitárnych prestávok” v už de facto prebiehajúcej pozemnej operácii v pásme Gazy, čo Netanjahu odmietol s tým, že takéto prestávky by mohol využiť Hamas a že Tel Aviv bude pokračovať v plnej sile, kým skupina nebude porazená.

 

Blinken potom odcestoval do Jordánska, kde ho jeho arabskí partneri: ministri zahraničných vecí Jordánska, Egypta, Saudskej Arábie a Kataru požiadali, aby pomohol zorganizovať humanitárne pauzy. Šéf ministerstva zahraničných vecí im odpovedal slovami izraelského premiéra, že Hamas to využije. Nie je veľmi jasné, či bol Blinken tak nasiaknutý Netanjahuovými argumentmi, alebo bol konfrontovaný s jeho neochvejným postojom a neochotou ho prispôsobiť.

 

Čo Blinken zabudol v Iraku a prečo potrebuje nepriestrelnú vestu

Potom mal šéf ministerstva zahraničných vecí odísť do Turecka, ale zrazu neohlásene navštívil Irak. Treba poznamenať, že táto návšteva dopadla dosť groteskne: Blinken bol okamžite oblečený do nepriestrelnej vesty, lenže v nej sa pohyboval po Bagdade, akoby prišiel do skutočnej vojny. Tamojšia vojna je však naozaj skutočná. Takmer každý deň sú americké objekty v tejto krajine, ako aj v susednej Sýrii, vystavené útokom bezpilotných lietadiel, ostreľovaniu z hlavňového a raketového delostrelectva, pričom Pentagón hlási obete v podobe zranených, ale podľa bývalého analytika CIA Larryho Johnsona sú tam aj mŕtvi, o ktorých oficiálne orgány radšej mlčia.

 

Podľa správ Pentagónu sa v polovici minulého mesiaca dramaticky zvýšil počet útokov na americké vojenské zariadenia, pričom od 17. októbra bolo zaznamenaných celkovo 27 útokov na americké základne: 16 v Iraku a 11 v Sýrii. Nie je presne známe, o čom Blinken hovoril s irackým premiérom, ale americké médiá ešte pred cestou ministerky zahraničných vecí na Blízky východ uviedli, že jej cieľom bolo obmedziť dôsledky vojny medzi Izraelom a Hamasom a zabrániť Iránu a jeho “proxy”, najmä Hizballáhu, vstúpiť do konfliktu.

 

Účel naliehavej neohlásenej návštevy Iraku je jasný: hoci za útoky na americké základne zvyčajne nikto nenesie zodpovednosť, je jasné, že ide o tých istých “zástupcov” Iránu, ktorého vplyv v Iraku a Sýrii je mimoriadne vysoký. Na tlačovej konferencii v Bagdade totiž Blinken varoval regionálne mocnosti pred využívaním situácie v pásme Gazy na poškodzovanie amerických záujmov v regióne a žiadal, aby iracké orgány chránili základne s americkou vojenskou prítomnosťou. Okrem toho Blinken požiadal Irán, aby neútočil na Američanov, pretože Washington nehľadá konflikt s Teheránom. A urobil tak zlomyseľným hlasom. Škoda, že si vyzliekol nepriestrelnú vestu, inak by to vyzeralo epicky. Takto sa mu vysmiali.

 

Sotva odišiel, médiá informovali o troch útokoch bezpilotných lietadiel na americké základne v regióne: na základňu Ain al-Asad v Iraku zaútočili počas dňa dvakrát a ďalší útok bezpilotného lietadla sa uskutočnil na vojenský objekt v sýrskom al-Tanfe. Hlásené bolo aj ostreľovanie americkej základne v irackom Kurdistane.

 

Blízky východ je už na prahu rozsiahlej vojny

USA medzitým posielajú do regiónu svoju tretiu skupinu lietadlových lodí. Treba však poznamenať, že vojenskí experti už mnoho rokov hovoria o zastaranosti tejto koncepcie kontroly morí. Dnes, keď moderné bezpilotné lietadlá môžu spôsobiť lietadlovej lodi neprijateľné škody, alebo ju dokonca poslať ku dnu, tým skôr nemá zavedenie skupín lietadlových lodí veľký zmysel, okrem zastrašovania. Funguje to však? Sotva.

 

Nie je to prvýkrát, čo americké námorníctvo zachytilo nad Stredozemným morom rakety Húsijov. Čo ak to, čoho sme svedkami, je len šteklenie ich nervov? Čo ak sú vypustené tisíce rakiet a dronov, a to nielen z Jemenu? Možno preto Blinken hovorí s Iránom zlomeným hlasom, pretože si uvedomuje, že konflikt by mohol zájsť príliš ďaleko a zmeniť sa na plnohodnotnú vojnu, ktorú by USA bez použitia jadrových zbraní nemali šancu vyhrať. Možno preto hovoria najvyšší iránski predstavitelia tak sebavedomo, pretože si to tiež uvedomujú?

 

Keď už hovoríme o jadrových zbraniach. Neviem, ako USA, ale Izrael už vyhlásil, že je pripravený ich použiť. A pri pohľade na to, ako dôsledne vymazáva Gazu z povrchu zemského, sa týmto hrozbám dá veriť, ak naozaj majú zbrane hromadného ničenia. A čo ak ich má Irán, ako sa nás Tel Aviv snaží presvedčiť, že ich má? Na pozadí takéhoto nekompromisného preháňania zo strany Tel Avivu a Teheránu vyzerá udržiavanie mieru zo strany USA žalostne. Okrem humanitárnych prestávok má Washington nový nápad: “ľahké kobercové bombardovanie” Gazy údajne s cieľom minimalizovať škody na civilnom obyvateľstve. Ako idú dohromady pojmy ako “minimalizácia škôd na civilnom obyvateľstve” a “kobercové bombardovanie?”

 

Je zrejmé, že ide o ďalší pokus Washingtonu urobiť si dobrú tvár v zlej hre na mierotvorcu, o ktorú si Izrael, ktorý sa cíti úplne slobodný, utrie nohy. A nie je náhoda, že súčasne s objavením sa týchto fám Tel Aviv uskutočnil najsilnejšie bombardovanie Gazy od začiatku vyostrovania situácie, čím demonštroval, že zo strany USA nebudú žiadne kompromisy, žiadne pauzy a iné “lity”. Už ochutnali krv a nezastavia sa.

 

USA už boli vtiahnuté do konfliktu na strane Izraela

V tejto situácii sa USA javia ako rukojemník stále sa rozširujúceho vojenského konfliktu, do ktorého budú musieť skôr či neskôr vstúpiť a ktorý by sa mohol stať predohrou k tretej svetovej vojne. Navyše konflikt v širšom zmysle – konfrontácia medzi Západom a islamským svetom, ktorá hrozí rozkolom nielen Európskej únie, ale aj samotných Spojených štátov, čo je v predvečer prezidentských volieb obzvlášť neprijateľné. Prednedávnom prišli desaťtisíce ľudí podporiť Palestínu do hlavného mesta USA, do štátov Ohio, Utah, Maine a Kalifornia. A zdá sa, že počet a radikalizácia týchto akcií bude len narastať. Ak však dôjde k použitiu jadrových zbraní, všetky tieto problémy sa budú zdať ako nič.

Dmitrij Rodionov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov