NSM
Aktuality, Pozemná technika,

Poľsko posilní pobrežnú a protivzdušnú obranu

Už viac článkov autora aj Armádneho magazínu všeobecne popisovalo úsilie Poľska o modernizáciu ozbrojených síl v takom rozsahu, ktorý vyvoláva otázky o ich účele, prípadne účelnosti. Popisované boli projekty z oblasti pozemných síl, vzdušných síl a aj námorníctva. Dnes bude nasledovať informácia o posilnení pobrežnej obrany a modernizačnom prijekte v oblasti protivzdušnej obrany.


 

1. Stovky rakiet NSM pre poľské pobrežné batérie

Už v septembri 2023 sa uzatvorila rekordná rámcová dohoda medzi vyzbrojovacou agentúrou poľského ministerstva obrany a nórskou firmou Kongsberg Defence & Aerospace. Rekordný preto, že išlo o najväčší jednotlivý kontrakt v histórii firmy Kongsberg. Zmluva pokrýva dodávky „niekoľkých stoviek” riadených protilodných striel s plochou dráhou letu NSM, veliteľských vozidiel, odpaľovacích zariadení striel, servisných a podporných vozidiel.

Strely NSM budú dodané poľskému námorníctvu a zaradia sa do zostavy dvoch jednotiek pobrežnej obrany Naval Strike Missile Coastal Defence System (NSM CDS), prípadne MJR (Morska Jednostka Rakietowa). MJR tvoria dve eskadry. Každá pozostáva z dvoch batérií po troch MLV (Missile Launch Vehicles) – raketové odpaľovacie vozidlá (spolu 24 striel NSM na eskadru).
Poľsko už doteraz zakúpilo staršiu verziu a má 74 strely NSM Block 1, ktorá používa prúdový pohon, ktorý poskytuje vysokú podzvukovú rýchlosť a dosah „viac ako 150 km”. K cieľu strela letí podľa výpočtov inerciálneho navigačného systému a korekcií GPS, pričom počas fázy akvizície cieľa a útoku navádzací systém pomocou IR kamery identifikuje cieľ útoku. NSM môže zaútočiť na hladinové plavidlá, ako aj vyradiť ciele so známou polohou.

 

Cvičná streľba s riadenou strelou NSM, strela váži 400 kg s voliteľným prídavným štartovacím raketovým motorom alebo 350 kg bez neho. Z toho 120 kg pripadá na bojovú hlavicu s priebojnou časťou vyrobenou z titánu a kontrolovanou fragmentáciou po výbuchu. Štandardne strelu poháňa prúdový motor Microturbo TRI-40 s ťahom 2,2 -3,6 kN. Strela letí v režime kopírovania morskej hladiny, prípadne terénu alebo voliteľnej výške. Jej dĺžka je 3,48 m, s prídavným raketovým motorom je to 3,96 m. Rýchlosť je vysoká podzvuková Mach 0,93, prípadne 316 m/s a dolet aktuálnej verzie je nad 250 km.

 

Súčasný kontrakt určite zahŕňa oveľa väčší počet rakiet ako pôvodných 74. Navyše to budú rakety NSM v najnovšej verzii Block 1A. Zvýšené schopnosti zahŕňajú nárast dostrelu na viac ako 250 kmi a optimalizáciu plánovania misií. Okrem toho boli do vyhľadávacieho senzora strely začlenené nové funkcionality, vrátane asistovaného rozpoznávania cieľa pomocou senzora aj pre pozemné ciele.

Zmluva má hodnotu cca. 8 miliárd PLN v hrubom (1,8 miliardy EUR). Dodávky sa uskutočnia v rokoch 2026 až 2032. Kongsberg v rámci zmluvy poskytne školenie a technickú podporu vrátane simulátorov, aby umožnil poľskému personálu vykonávať servisné práce v Poľsku. Kontrakt je závislý od schváleného exportného financovania, očakávalo sa, že toto bude dokončené v priebehu niekoľkých týždňov.

Všetky vozidlá C2 (command and control) budú vybavené najnovšou konzolou Coastal Defense Console (CDC; derivát podmorských ponorkových konzol 212CD vyrobených spoločnosťou KTA Naval Systems). Konzola má dve pozície operátora, každá obsahuje jednu 32″ 4K taktickú riadiacu obrazovku, bočné panely, klávesnicu atď. CDC má jednu stredovú obrazovku, ktorá operátorom poskytuje stavový obraz zdieľaných systémov NSM CDS. Okrem toho použitie taktického dátového spojenia Link 16 a protokolu JREAP-C (Joint Range Extension Application Protocol) zabezpečí interoperabilitu medzi úplne novými a v súčasnosti používanými štruktúrami systémov pobrežnej obrany.

Poľský priemysel prispeje v značnom rozsahu k splneniu programu budovania dvoch eskadier MJR, vrátane komunikačného systému, vozidiel (podvozok Jelcz) a časti systému velenia a riadenia, ako aj účasťou na aktivitách systémovej integrácie. Účasť poľského priemyslu na vytvorení systému MJR k dnešnému dňu tak presiahla 50 % hodnoty zákaziek. Koncom októbra a v novembri 2023 sa stali známe aj podrobnosti zmlúv medzi nórskym výrobcom a subjektmi poľského obranného priemyslu.

Konkrétne dňa 26.10.2023 PIT-RADWAR a Wojskowe Zakłady Elektroniczne, spoločnosti patriace do Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ), podpísali zmluvy s nórskym koncernom Kongsberg Defence & Aerospace na výstavbu a dodávku dvoch eskadier MJR vyzbrojených pobrežnými obrannými systémami námorných rakiet so servisom a výrobou rakiet NSM.

 

Kontrakt na dve jednotky námorných rakiet pre poľské námorníctvo, podpísaný spoločnosťou PIT-RADWAR S.A., je dôsledkom zmluvy uzavretej 5. septembra 2023 medzi Agentúrou pre vyzbrojovanie a Kongsberg Defence & Aerospace na dodávku pobrežných raketových systémov s NSM strelami. V súčasnosti má poľské námorníctvo dva systémy. Jeden bol zakúpený v roku 2008 a dodaný v roku 2012, druhý bol objednaný v roku 2014 a odovzdaný armáde v roku 2017. Pri realizácii oboch kontraktov PIT-RADWAR spolupracoval s Kongsbergom.

Druhá zmluva, ktorú uzavrela firma Wojskowe Zakłady Elektroniczne S.A., stanovuje transfer znalostí a technológií týkajúcich sa servisu a výroby rakiet NSM. Spoločnosť už má v tejto oblasti skúsenosti, keďže kontrakty na predtým získané eskadry pobrežnej obrany rakiet sprevádzal aj transfer technológií do poľského priemyslu, vrátane: údržby prvkov systémov pobrežnej obrany a samotných striel NSM, čo závod WZE v Zielonke aj vykonáva.

Zmluva podpísaná PIT-RADWAR zabezpečuje výstavbu a dodávku vozidiel pre všetky štyri eskadry MJR. Každá z nich pozostáva zo zostavy vozidiel, ktorá bude obsahovať: Mobilné komunikačné centrum (MCC) – 3 ks, Veliteľské vozidlo eskadry (SCV) – 1 ks, Veliteľské vozidlo batérie (BCV) – 2 ks, Veliteľské riadiace vozidlo. Celková hodnota tejto subdodávky presahuje 1,1 miliardy PLN a má byť dokončená v roku 2029.

Poľské námorné raketové jednotky sú dôležitým prvkom celého obranného systému NATO. Vďaka svojej mobilite sa dajú použiť na posilnenie obrany akejkoľvek európskej krajiny. Prvky jednotiek námorných rakiet boli použité počas každého spojeneckého cvičenia, vrátane cvičení v Estónsku a Rumunsku.

Na záver treba zdôrazniť to, čo už bolo v článku opakovane spomenuté. Že strely NSM nemusia čakať, kým do zóny ich účinného dostrelu vpláva nejaká stará bačkora. Majú účinnú 120 kg bojovú hlavicu, ktorá môže zničiť strategické pozemné ciele so známou polohou, tým znížiť aj schopnosť kontinentálnej mocnosti súše viesť vojnu. Ešte raz pre Rusov často nezmyselne plytvajúcich riadenými strelami, dajú sa použiť na zemi a zničia dôležité ciele, prípadne ciele, ktorých obstarávacia cena sa prinajmenšom vyrovnáva cene strely.

Treba dodať, že ešte koncom júna 2023 ešte existovali úvahy o tom, že Poľsko dodá Ukrajine staršie systémy MJR a nahradí ich teraz objednanými novými. V kontexte dnešného článku sa zdá, že Poľsko chce prevádzkovať všetky štyri systémy MJR NSM CDS a staršie dva bude modernizovať. Predstavujú veľmi výkonné zbrane, ktoré by mohli spadať pod interpretáciu neskorších výrokov poľské premiéra Morawieckého , ktorý v septembri po roztržke oznámil, že Varšava už Kyjevu nebude dodávať zbrane. Neskôr sa tento výrok upresnil a spomínali sa nové zbrane, resp. výrokom: “Už teraz neposielame zbrane Ukrajine, najmodernejšími zbraňami vybavujeme svoju armádu.”

 

Výrobca striel NSM stavia novú výrobnú halu aby splnil objednávky

 

2. NAREW – Poľsko posilní protivzdušnú obranu za 4 miliardy libier

Dňa 7.11.2023 bolo oznámené, že britský a poľský obranný priemysel podpísali dohodu v hodnote viac ako 4 miliardy GBP na pokračovanie ďalšej fázy budúceho poľského programu protivzdušnej obrany NAREW. Nasledovať bude prepis jednotnej externej komunikácie, ktorá má v bežných civilizovaných krajinách, ktoré majú záujem aj na rozvoji vlastného obranného priemyslu pomôcť predať verejnosti zbrojný kontrakt za 4 miliardy libier, teda britským voličom aj poľským daňovým poplatníkom, ktorí pravdepodobne budú tento kontrakt splácať:
Britská firma MBDA podpísala subkontrakt s poľskou obrannou spoločnosťou PGZ v rámci programu, ktorý poskytne poľským silám pokročilý pozemný systém protivzdušnej obrany schopný odpaľovať rakety na boj proti vzdušným hrozbám, ako sú riadené strely a bojové lietadlá s dosahom viac ako 40 kilometrov. Zahŕňa „viac ako 1 000″ striel s predĺženým dosahom Common Anti-Air Modular Missiles – Extended Range (CAMM-ER) a “viac ako 100 odpaľovacích zariadení iLauncher”.

 

Skúšobné odpálenie strely CAMM počas kľúčovej fázy jej vývoja v roku 2019

 

Táto zmluva je zároveň najväčšou obchodnou dohodou, aká bola kedy uzavretá medzi Spojeným kráľovstvom a Poľskom.
Posilní pochopiteľne vojenské spôsobilosti Poľska, pričom naplní prioritu premiéra Spojeného kráľovstva, ktorým je rast ekonomiky a bude prínosom v projekcii britského priemyslu ako popredného globálneho partnera v oblasti obrany.
Partnerstvo prináša významný prínos pre obranný priemysel oboch krajín, umožní britským inžinierom z Boltonu, Bristolu a Stevenage pracovať so svojimi poľskými kolegami, zdieľať kľúčové technológie a udržiavať pracovné miesta a kľúčové zručnosti v oboch krajinách, spolupráca trvá už viac ako 15 rokov.

 

Okrem odpaľovacích zariadení protivzdušnej obrany a rakiet bude vďaka partnerstvu Spojené kráľovstvo podporovať Poľsko, aby v nadchádzajúcich rokoch mohlo vyrábať zložité rakety na poľskom území, čím sa ďalej zvýši regionálna bezpečnosť prostredníctvom väčšej flexibility dodávateľského reťazca.

Táto zmluva je obrovským krokom vpred vo vzťahoch Spojeného kráľovstva a Poľska v oblasti obrany, ktorý stavia na zmluve o obrane medzi Spojeným kráľovstvom a Poľskom a strategickom partnerstve medzi Spojeným kráľovstvom a Poľskom do roku 2030, čo bude z dlhodobého hľadiska prínosom pre obranu, pracovné miesta a zručnosti oboch národov.

„Rozsah a ambicióznosť NAREW sú skutočne pôsobivé – vybudovanie poľského štítu protivzdušnej obrany pomocou našich rakiet z rodiny CAMM a odpaľovacích zariadení iLauncher, ktoré budú chrániť celé poľské nebo. Prenos technológie v NAREW bude transformačný pre poľské suverénne komplexné zbrojné schopnosti a sme hlboko hrdí na dôveru, ktorú do nás vložilo Poľsko, a sme nadšení z budúcnosti nášho partnerstva s PGZ,” povedal generálny riaditeľ MBDA UK Chris Allam.

Predstavenie programu NAREW ako kontraktu za 4 miliardy libier najmä britskej verejnosti

 

Na základe kontraktu, ktorý poľská vláda udelila PGZ v septembri tohto roku, bude systém NAREW využívať raketu CAMM-ER MBDA, vyvinutú spoločne Spojeným kráľovstvom a Talianskom, poľské rádiolokátory, vozidlá a iné vybavenie, prvky systému budú integrované s v USA vyvinutým systémom IBCS (Integrovaný bojový veliteľský systém).

Začiatkom tohto roka Spojené kráľovstvo a Poľsko oznámili prvú fázu programu dodania CAMM do Poľska v kontrakte za 1,9 miliardy libier. Rakety CAMM, ktoré lietajú nadzvukovou rýchlosťou, môžu zničiť moderné vzdušné hrozby vrátane stealth lietadiel a vysokorýchlostných rakiet.

Poľsko teda nesklamalo a vybralo s z rodiny rakiet CAMM zatiaľ verziu CAMM-ER s predĺženým dostrelom. Váži 160 kilogramov, je 4,2 metra dlhá a má priemer 190 milimetrov. CAMM-ER využíva nový raketový motor Avio, ktorý umožňuje dosah viac ako 40–45 kilometrov. Dá sa umiestniť do štvoritého odpaľovacieho zariadenie.

Je už zdokonalenou verziou strely CAMM, ktorá bola určená pre bodovú obranu . CAMM váži 99 kilogramov, je 3,2 m dlhá a má priemer 166 milimetrov a dosahuje nadzvukové rýchlosti Mach 3 (1 020 metrov za sekundu). CAMM má minimálny dostrel menší ako 1 kilometer a maximálny väčší ako 25 kilometrov. Strely sú navádzané inerciálne s korekciou v strednej fáze letu a terminálne navedenie zabezpečuje aktívny rádiolokátor strely.

Prečo zatiaľ strelu CAMM-ER? Pretože Poľsko spolu s Veľkou Britániou vyvíja strelu „Joint / Future Common Missile” – variant pre protivzdušnú obranu obrany štátu s dosahom viac ako 100 kilometrov, ktorý sa vyvíja v partnerstve medzi MBDA UK a PGZ na základe zmluvy z roku 2023. Raketa je primárne vyvíjaná pre poľské požiadavky ako nízkonákladová, miestne vyrábaná strela dlhého doletu, ktorá dopĺňa PAC-3 MSE. Tiež ako aj spoločná raketu stredného doletu, ktorú môžu použiť prostriedky pozemnej protivzdušnej obrany a fregaty triedy Miecznik poľského námorníctva. Aj keď je zatiaľ len málo informácií o celkových charakteristikách strely, oficiálne obrázky munície ukazujú dve strely nabité do jednej bunky vertikálneho odpaľovacieho zariadenia Mark-41, čím sa CAMM-MR stáva prvou muníciou schopnou dvojitého nabitia do Mark 41, čo umožňuje niesť 16 rakiet v rámci jedného 8-článkového odpaľovacieho modulu.

Tiež sa predpokladá vznik strely určenej na ničenie povrchových cieľov. Technológie odvodené od rakiet CAMM a striel Brimstone sa použijú pri vývoji pozemnej presnej útočnej strely s dostrelom 80–150 km. Rakety zem-zem sú navrhnuté ako doplnok GMLRS-ER na použitie proti vysokohodnotným a pohyblivým (na mori plávajúcim) cieľom.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov