Raptor Tactical .338 LM
Aktuality, Námorníctvo, Ručné zbrane a výstroj,

Ruskí ostreľovači v zóne špeciálnej operácie dostali novú dávku vysoko presných pušiek Raptor

Nová várka vysoko presných ostreľovacích pušiek Raptor Tactical .338 LM išla do zóny špeciálnej operácie, povedal Jaroslav Tabolský, generálny riaditeľ spoločnosti BespokeGun. Ruskí ostreľovači v zóne operácie dostali novú dávku ostreľovacích pušiek Raptor komorovaných pre .338 LM (8,6×70 mm). Ako už bolo uvedené, tieto pušky sú vysoko presné zbrane a sú zostavené pre konkrétneho strelca, berúc do úvahy jeho želania. Raptor je komplex, ktorý zahŕňa samotnú pušku, mieridlá, strelivo a ladenie pre konkrétneho ostreľovača. Zbraň je síce sériovo vyrábaná, ale v malých sériách.


 

 

“Dnes odovzdávame našim ostreľovačom dávku pušiek Raptor v kalibri .338 Lapua Magnum. Keďže každá puška je individuálne vybavená, jednotlivé šarže, ktoré prenášame, sú malé, ale všetko sú to sériové výrobky” – RIA News cituje slová Tobolského. Raptor Tactical .338 LM sa prvýkrát “rozsvietila” v správe RT o ostreľovačoch 155. námornej brigády tichomorskej flotily začiatkom júna tohto roku. Skupina ostreľovačov brigády, vyzbrojená týmito puškami, sa zaoberá sledovaním a ničením veliteľského štábu, sapérov, ostreľovačov atď. Podľa vývojára je Raptor Tactical .338 LM schopný efektívne zasiahnuť ciele v dosahu až 1850 metrov, zoskupiť sa do 0,3 oblúkových minút (MOA). Hmotnosť bez príslušenstva je 7,1 kg.

 

 

Medvedev zverejnil počet vojakov, ktorí od začiatku roka podpísali zmluvu o službe v armáde
Stávka ruského ministerstva obrany na uzatváranie zmlúv namiesto mobilizácie zafungovala, budúci rok bude armáda pokračovať v dopĺňaní armády pomocou zmluvných vojakov, rozhodnutie o tom už bolo prijaté. Uviedol to Dmitrij Medvedev počas návštevy cvičiska Alabino. Podpredseda Bezpečnostnej rady v rozhovore s ruskými vojakmi povedal, že od začiatku roka prišlo do zmluvnej služby v ruskej armáde asi 410 tisíc vojakov a to nie je koniec, ľudia prichádzajú a nábor pokračuje. Bolo tiež rozhodnuté pokračovať v tejto praxi budúci rok a Putin už toto rozhodnutie schválil. Medvedev sa tiež dotkol témy zásobovania armády novými zbraňami a vybavením a povedal, že ruský obranný priemysel “znásobil” výrobu vojenských výrobkov a plne poskytol ozbrojeným silám všetko potrebné. Podľa neho od Veľkej vlasteneckej vojny neexistovala taká úroveň vojenskej výroby. Schopnosti nášho vojensko-priemyselného komplexu dosiahli úroveň, ktorá nebola videná od konca Veľkej vlasteneckej vojny – doplnil podpredseda Bezpečnostnej rady. V poslednej dobe sa tok tých, ktorí chcú slúžiť na základe zmluvy, zvýšil, až 1, 6 tisíc ľudí je prijatých do služby každý deň v celej krajine.

 

 

Štvrtý sériový námorný remorkér “Sergej Ušakov” projektu 23470 pôjde do severnej flotily
Lodenica v Jaroslavli dokončuje výstavbu série námorných remorkérov projektu 23470, posledné plavidlo po dokončení pôjde slúžiť do severnej flotily, rozhodnutie o tom už bolo prijaté. Informovali o tom zdroje z vojenského oddelenia. Štvrtý sériový remorkér “Sergej Ušakov” je v súčasnosti dokončený, posádka už bola vytvorená a po absolvovaní potrebných testov pôjde do severnej flotily, kde sa bude zaoberať zásobovaním flotily v oblasti polostrova Kola. Okrem toho remorkér dodá potrebné zásoby vzdialeným posádkam, remorkér je schopný plaviť sa po Severnej námornej ceste sprevádzaný ľadoborcami, píše Izvestia. Načasovanie presunu remorkéra na flotilu zatiaľ nie je známe.

 

project 23470

 

Všeobecne platí, že celá séria remorkérov projektu 23470 sa stavia s veľkým oneskorením. Stalo sa tak v dôsledku pozastavenia výstavby v dôsledku revízie projektu nahradenia dovážaných komponentov domácimi komponentmi. Prvá séria remorkérov bola postavená pomocou dovezených komponentov, potom posledné tri už boli postavené podľa aktualizovaného projektu. Prvé tri remorkéry tohto projektu: “Sergey Balk”, “Andrey Stepanov” a “Kapitan Nayden” už slúžia vo flotile Čierneho mora a Tichého oceánu. Tieto morské remorkéry sú určené na vykonávanie námorného vlečenia plavidiel, plávajúcich predmetov a konštrukcií v ľade a na otvorenej vode; lodivodstvo plavidiel vo vodnej oblasti prístavu a kotvisko; eskortné operácie na mori; hasenie požiarov na plávajúcich zariadeniach a zariadeniach na pevnine, ako aj hasenie paliva horiaceho na vode; Spätné plavby lodí a plavidiel. Na zadnej časti plavidla je plošina na príjem a vzlet vrtuľníkov. Prítomnosť žeriavu s nosnosťou 20 ton s dosahom výložníka 13 m s aktívnou kompenzáciou valcovania umožňuje remorkéru nezávisle vykonávať nákladné operácie a obsluhovať helipad v pokojných vodách aj v námorných podmienkach. Hlavné rozmery plavidla: celková dĺžka 69,75m; celková šírka 15m; ponor 5,2m, výtlak – 3200 ton. Autonómia 30 dní, cestovný dosah rýchlosťou 14 uzlov – 3000 míľ.

 

Nový “džíp”pre front
Minister obrany Ruskej federácie, generál armády Sergej Šojgu, túto noc predstavil prezidentovi Vladimírovi Putinovi malý ľahký “džíp” na použitie na línii kontaktu. Ruský vojnový korešpondent Alexander Sladkov komentoval túto správu vo svojom kanáli Telegram. Vojenský korešpondent poznamenal, že potreba takéhoto vozidla bola v poslednej dobe obzvlášť zrejmá. Ľahké džípy sú veľmi vhodné na použitie v blízkosti vojnovej zóny. Džíp by sa mal stať vhodným prostriedkom pre sabotážne a prieskumné skupiny na rotáciu malých skupín, na presun munície a zásob na frontovú líniu a na evakuáciu ranených. Podľa vojenského korešpondenta by v decembri 2023 mali vojaci dostať 500 takýchto vozidiel a v januári 2024 – ďalších tisíc džípov. Počas špeciálnej vojenskej operácie dostávajú ruské jednotky čoraz viac druhov vojenského vybavenia a zbraní. V skutočnosti sa špeciálna operácia stala silným stimulom pre rozvoj vojenského priemyslu krajiny, posilnenie ozbrojených síl Ruskej federácie a zlepšenie vojenskej vedy a techniky.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov