Che Guevara
Aktuality, História,

Kniha Ľuboša Blahu: Che

Slovensko, 10. november 2023 (AM) – Comandante zasvätil svoj život boju za slobodu. Vo veku 23 rokov sa ako mladý lekár vydal na cestu po Latinskej Amerike. O päť rokov neskôr viedol spolu s Fidelom Castrom kubánsku revolúciu. Vo veku 37 rokov sa vzdal všetkých oficiálnych funkcií a pokračoval v boji. Jeho nepriatelia veliteľa brutálne zmasakrovali, ale jeho smrť im nestačila. Z Cheho imidžu urobili značku a znevážili jeho skutočný charakter. Che Guevara však nie je symbolom abstraktného rebelantského ducha. Vedel, proti komu bojuje. V prejave z tribúny OSN v roku 1964 hovoril veľmi konkrétne: “Krutosť imperializmu je krutosť, ktorá nepozná hranice a neuznáva národné hranice. Zverstvá Spojených štátov sa rovnajú zverstvám Hitlerových armád…” Che zanechal svojim deťom aj tento odkaz: “… vždy buďte schopní reagovať… na akúkoľvek nespravodlivosť, bez ohľadu na to, kde na svete bola spáchaná. Aktuálne v každej dobe. Rovnako ako príklad Comandanteho, muža, ktorého viedol veľký sen.


 

Ladislav Kamenický – slovenský minister financií, Ľuboš Blaha – politik, politológ, filozof, spisovateľ

 

Ľuboš Blaha napísal novú knihu s názvom Che. Knihu vydalo vydavateľstvo Spolok slovenských spisovateľov. Kniha má štyri kapitoly, dve o Guevarovom živote, dve o jeho filozofii a politickom odkaze pre 21.storočie.

 

 

“Je to odborná kniha, ale snažil som sa ju písať tak, aby si ju mohol prečítať každý. Laco Kamenický mi do knižky nakreslil niekoľko nádherných obrazov Che Guevaru. Che Guevara je pre ľavičiarov a národno-oslobodzovacie hnutia po celom svete symbolom boja za slobodu a sociálnu spravodlivosť. Bojoval proti americkému imperializmu a zomrel za svoje ideály. Nebol to žiaden vrah, ale hrdina, partizán. Ak je pre mňa a milióny ľudí po celom svete Che symbolom boja za slobodu, tak je zjavné, že tým nikto neobhajuje žiadnu totalitu, ale naopak, vyjadruje odpor k nespravodlivosti a imperializmu. Ešte na okraj poznámka, že podľa judikatúry Európskeho súdu pre ľudské práva ľavicové symboly, ako je červená hviezda a ďalšie, majú viacznačný význam a nie je možné za ich použitie nikoho stíhať.” – uviedol Ľuboš Blaha.

 

 

Elitné komandá sveta 02. Kubánske Čierne osy – Avispas Negras – Armádny magazín (armadnymagazin.sk)

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov