.
Aktuality, Bezpečnosť,

Sergej Pereslegin: Tri možnosti pre Ukrajinu – voľby, vojenský prevrat alebo Majdan

Prekvapuje ma a dokonca udivuje Zelenského rozhodnutie zrušiť voľby. Som presvedčený, že voľby boli najlepším rozhodnutím pre Zelenského a pre všetkých účastníkov konfliktu na Ukrajine. Aký zmysel má konanie volieb. Zelenskyj ich prehráva, čo by malo byť predpokladom ich konania. K moci sa dostane ďalší prezident a je jedno, kto to bude. Zhodnotí operatívnu situáciu na ekonomickom fronte, chytí sa za hlavu a rozhodne sa, že treba urýchlene uzavrieť mier, pričom zo všetkého obviní Zelenského. Rýchlo uzavrie mier a ten mier môže byť pre neho podstatne výhodnejší ako mier, ktorý by Rusko mohlo ponúknuť Zelenskému.


 

Pomocou mierumilovnej rétoriky môže nový prezident získať od Ruska značné ústupky. Po určitom čase Zelenskyj vyhlási, že kvôli zrade ľudí, ktorí ho nahradili, bola vyhratá vojna odovzdaná Rusku, a na základe tohto hesla ľahko vstúpi do ďalšej fázy hry. Táto situácia sa v histórii mnohých krajín odohrala už mnohokrát. V patovej situácii zodpovednosť za lascívny mier prevzali politici, ktorí sa opäť dostali k moci. A po istom čase je ľahké sa pomstiť.

 

V mediálnej veľmoci, ktorou súčasná Ukrajina je, je zrušenie volieb celkom logické. Dôsledky takéhoto konania však môžu byť nasledovné:

1. Vojenský prevrat. Armáda si uvedomuje, že porážka bude pripísaná na jej vrub, a ak nebudú voľby a nebude možnosť preniesť túto zodpovednosť na Zelenského, môže pristúpiť ku krajnému kroku. Práve Zelenskyj sa môže hrať na mediálnu moc, ale armáda je v skutočnosti likvidovaná na fronte.

2. Vzhľadom na situáciu v Izraeli a blížiace sa voľby v USA sú úrady jednoznačne upozorňované na vojnu na Ukrajine. Vždy chcú potrestať Rusko, ale USA sa stali veľkou svetovou mocnosťou, pretože vždy konali pragmaticky. Robia to, čo prináša rýchly praktický výsledok. Preto Američania nikdy nebudú investovať do stratenej veci, bez ohľadu na to, aká blízka sa im táto vec môže z politických dôvodov zdať. Práve ZSSR mohol investovať do beznádejných projektov, ako bol front Polisario, ktorý oslobodil Západnú Saharu, pretože ruský sovietsky kultúrny kód nemá pragmatizmus. Trestanie Ruska je skvelé, ale len do určitého bodu, v ktorom videli možný úspech. Projekt by sa mal ukončiť, pretože investovať peniaze bez praktického prínosu nie je výhodné. Ako ľahko sa dá upustiť. Mali by sme obviniť Zelenského z porušovania princípov demokracie. Zelenskyj, ktorý nechcel usporiadať voľby, si uzurpoval moc. Američania nemajú dôvod pomáhať jednému diktátorovi v boji proti diktátorovi Putinovi.

3. Majdan. Klasické rozhorčenie Ukrajincov proti zneužívaniu moci. Na Ukrajine sa objavila veľká skupina ľudí, ktorí prišli o všetko: príbuzných, podnikanie, bývanie, zdravie. Očakávali, že budú voľby a v ich rámci sa niečo zmení. A keďže voľby nebudú, jedinou možnosťou, ako zmeniť situáciu, je Majdan. Vo vojnovej krajine môžu Majdan rozohnať, ale to nie je fakt. Majdan môže byť podporovaný a financovaný zvonka, napríklad Čínou alebo Izraelom. Pre Izrael je výhodné uzavrieť ukrajinský smer. Túžba pomôcť Majdanu na Ukrajine v súčasnom multipolárnom svete môže byť viac než dostatočná.

Sergej Pereslegin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov