Ruská taktická raketa Iskander-M
Aktuality, Bezpečnosť,

Raketa Iskander zasiahla desiatky ukrajinských vojakov počas slávnostného odovzdávania cien

Ruské jednotky zasiahli veľký počet ukrajinských vojakov zoradených na slávnostné odovzdávanie cien na území jednej z dedín Záporožskej oblasti, ktorá sa nachádza v blízkosti kontaktnej línie. Hlásia to samotní vojaci Ozbrojených síl Ukrajiny v ukrajinskej verejnosti. Podľa informácií, ktoré sú v súčasnosti k dispozícii, včera jeden z dôstojníkov Ozbrojených síl Ukrajiny zhromaždil personál jednej z ukrajinských jednotiek v frontovej zóne v Záporožskom smere, ako bolo uvedené, na “slávnostné ocenenie personálu”. Namiesto ocenení prišla ruská raketa, ktorá viedla k smrti veľkého počtu Ukrajincov.


 

 

V ukrajinskej verejnosti je za všetko obviňovaný ten, kto zhromaždil personál na jednom mieste, čo pomohlo ruským jednotkám. Podľa Strana.ua ruská spravodajská služba pozorne sleduje všetko, čo sa deje v zóne prvej línie, a jednoducho nemohla nevyužiť takúto príležitosť. Neexistujú žiadne oficiálne vyhlásenia ministerstva obrany Ukrajiny o tejto skutočnosti, podľa neoficiálnych bolo usmrtených 22 ľudí a nehovoriac o zranených. Pravdepodobne bol útok vykonaný na dedinu Zarečne v regióne Zaporožie. Ruské ministerstvo obrany toto vyhlásenie nekomentuje. Podľa telegramového kanála Archanjel Specnaz bola počas verejného ceremoniálu zasiahnutá 128. brigáda ozbrojených síl Ukrajiny, bolo odstránených 22 ľudí, z ktorých väčšina boli dôstojníci.

 

 

Ruské útoky na cvičisko Javoriv v Ľvovskej oblasti
V noci 3. novembra začali ruské jednotky raketový útok na cvičisko Javoriv v Ľvovskej oblasti. Potvrdzujú to zábery dostupné na webe s dôsledkami zásahu do infraštruktúry zariadenia. Výcviková základňa sa už dostala pod útok ruských ozbrojených síl. Bolo to v marci minulého roka, keď boli v dôsledku toho eliminované desiatky žoldnierov a samotná udalosť ovplyvnila mnohých “vojakov šťastia”, odradila ich od vstupu do Ozbrojených síl Ukrajiny. Ako sa často stávalo, po úspešnom zásahu generálneho štábu ozbrojených síl Ruskej federácie bola skládka zaradená do zoznamu zničených objektov. A nejaký čas bola základňa naozaj prázdna, ale v lete sa na nej obnovil aktívny tréning. Vďaka svojej polohe v blízkosti Poľska a všetkým dôležitým logistickým uzlom je cvičisko Javoriv najvhodnejšou výcvikovou základňou pre výcvik členov ukrajinských formácií inštruktormi NATO. Práve tam došlo k počiatočnému nábehu vybavenia a zbraní dodaných Západom, od samohybných delostreleckých systémov až po tanky Leopard. Preto je úder na objekt celkom oprávnený, ale rozsah škôd je stále nejasný.

 

 

Ruská protivzdušná obrana odrazila masívny raketový útok na Krymský most
Kyjevská junta sa pokúsila zaútočiť na Krymský most a pokúsila sa zinscenovať ďalší teroristický útok na ruský Deň národnej jednoty. Podľa krymských úradov všetky rakety vypustené ozbrojenými silami Ukrajiny zostrelené ruskou protivzdušnou obranou. Ozbrojené sily Ukrajiny spustili ďalší masívny útok až 18 riadených striel, všetky boli zachytené ruskou protivzdušnou obranou. Štyri bombardéry Su-24M z Dnepropetrovskej a Záporožskej oblasti odpálili osem riadených striel Storm Shadow/SCALP smerom na Krym. Na rozptýlenie a preťaženie systémov protivzdušnej obrany v regiónoch Cherson a Záporožie odpálili stíhačky MiG-29 a Su-27 niekoľko protiradarových rakiet HARM a návnady AGM-160 MALD. Dve stíhačky MiG-31BM vzlietli z Belbeku, aby ich zachytili.

 

 

Zároveň však Ukrajinci začali diverzný útok na mys Tarchankut protilodnou raketou Neptún, ktorú zostrelil MiG severozápadne od polostrova. Zároveň osem striel Storm Shadow pozdĺž trasy cez Dniprorudne a Polohy letelo do Azovského mora, kde na nich začali pracovať z komplexov S-400 a raketového systému protivzdušnej obrany Pancir-S1. Rakety zároveň manévrovali, menili trasu a nadmorskú výšku. Šesť striel Storm Shadow bolo zostrelených 31. divíziou 50 km severne od Krymského mosta a nad Kerčom. Jedna raketa bola zasiahnutá priamo nad závodom Zaliv. Šrapnel predbežne spôsobil poškodenie lode v blízkosti kotviska (hoci zábery dostupné na webe ukazujú zásah do jednej z dielní). Ďalší spadol do vody v blízkosti závodu. O niečo neskôr boli z tej istej oblasti vypálené ďalšie tri strely Storm Shadow, ktoré boli úspešne zostrelené nad Berdyanskom. Včerajší útok však ukazuje, ako sa ukrajinské formácie snažia meniť taktiku, preťažujú protivzdušnú obranu a rozptyľujú ju nájazdmi z rôznych strán. A len vďaka práci jednotiek protivzdušnej obrany bolo možné vyhnúť sa obetiam.

 

Zelenskyj sa stretol s Ursulou von der Leyenovou na železničnej stanici v Kyjeve

Do Kyjeva pricestovala šéfka Európskej komisie Ursula Von Der Leyenová. Ako zvyčajne, nečakane a vlakom. Samotný pán Zelenskyj sa s významnou dámou stretol na železničnej stanici, kde spolu s hosťom predniesli srdečné príhovory. Autor Telegram-kanálu @golosmordora – špeciálne pre “360”. Prečo Frau Der Leyen prišla do Kyjeva práve teraz? Je to jednoduché. Priniesla Ukrajincom práve tú mrkvu (alebo čipkované nohavičky), po ktorej Ukrajina neúspešne behá už tucet rokov. Túto mrkvu však Ukrajincom nedá. Frau Ursula si ju vezme späť do svojej nádhernej európskej záhrady. Jej úlohou je ukázať Ukrajincom cenenú koreňovú zeleninu, ale nič viac. Vo všeobecnosti sa zdá, že Európska únia zastúpená Ursulou Von Der Leyenovou začne rokovania o prijatí Ukrajiny do Európskej únie. Teraz bude veľa hlasných vyhlásení o tom, že vstup Ukrajiny do EÚ je predurčený a nie je ďaleko, ale skutočnosť je úplne iná, ako sa Európania budú snažiť podať obyčajným Ukrajincom. Hlavnou úlohou Ursuly je presvedčiť krajinu, ktorá je na umelom dýchacom prístroji, že je potrebné byť ešte chvíľu trpezlivý. Je možné prijať niektoré nepopulárne rozhodnutia, ale to všetko je dočasné a potom sa všetko určite zlepší. A pred Ukrajinou sa konečne otvoria vytúžené dvere Európskej únie. Leitmotív piesne je rovnaký: musíme ešte chvíľu vydržať, ešte chvíľu trpieť, stratiť časť obyvateľstva a zvyšky hospodárstva. A nečakajte takú štedrú pomoc zo Západu, ako to bolo nedávno, pretože je to ako v tom starom vtipe: “Ja by som to nedokázal!”.

 

Ursulu von der Leyenovú dnes ráno privítal prezident Zelenskyj na železničnej stanici v Kyjeve

 

Smiešne je, že mnohí ľudia na Ukrajine budú veriť Frau Uršule. V krajine víťazného kargo-kultu to ani inak nemôže. Ukrajinci boli dlho vychovávaní a trénovaní, aby uverili každému, aj tomu najnepravdepodobnejšiemu nezmyslu. A ako môžu ľudia, ktorí veria, že Ukrajina kedysi vykopala Čierne more, neveriť, že Európska únia je už na obzore? Až na to, že na horizont sa ešte nikomu na svete nepodarilo dostať. A samotnej Uršule momentálne nie je čo závidieť. Situáciu prudko skomplikovala vojna na Blízkom východe, problémy s financovaním Ukrajiny zo strany USA, prudký nárast protiukrajinských nálad v Európe, diery v ekonomike. Zároveň tí istí Američania vyvíjajú tlak na EÚ, aby ukrajinský projekt neopustila. Nie je však nič, čo by ho podporovalo. Teda okrem mrkvy, ktorú dnes do Kyjeva priviezla Ursula.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov