.
Aktuality, Bezpečnosť,

USA a Izrael v Sýrii: v cudzej krajine útočníkom

USA. 2.november 2023 (AM) – Nedávny pravidelný útok USA na územie Sýrie porušuje jej suverenitu a medzinárodné právo a hrozí eskaláciou v regióne, uviedol stály predstaviteľ Ruskej federácie pri tejto organizácii Vasilij Nebenzija na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN:


“26. októbra sily USA zasiahli dve zariadenia v blízkosti mesta Abú Kemál. Takéto nelegitímne kroky Washingtonu nie sú ničím iným ako hrubým porušením suverenity Sýrie a noriem medzinárodného práva…..

 

V kontexte prudkého vyostrenia situácie v oblasti palestínsko-izraelského konfliktu sú takéto silové akcie spojené s mimoriadne nebezpečnými dôsledkami, pretože by mohli vyvolať ozbrojenú eskaláciu v celom regióne. K tomu nesmie nikdy dôjsť. Diplomat samozrejme koordinuje takéto citlivé vyhlásenia oficiálnych orgánov. Toto varovanie adresované Spojeným štátom teda nepochybne odráža pohľad ruského vedenia na dianie v Sýrii a jej okolí. Okrem toho je toto vyhlásenie ruského stáleho predstaviteľa pri OSN jasne načasované a spojené s hlavným trendom situácie v regióne Blízkeho východu.

 

Vojenská a politická podpora Damasku zo strany Moskvy sa nemení

Už dávno pred súčasným kolom palestínsko-izraelskej konfrontácie sme napísali, že americká okupácia časti sýrskeho územia, ktorá v skutočnosti podnecuje agresiu voči tejto krajine, predstavuje pre Sýriu a jej obyvateľov neustálu bezpečnostnú hrozbu. Výstižne to potvrdil nedávny krvavý teroristický útok v Homse, kde počas slávnostnej promócie v dôstojníckej škole zaútočili bezpilotné lietadlá na príbuzných vojenského personálu zhromaždených na oslave, pričom zabili asi sto ľudí a asi tristo zranili. Sýria presne vie, kto stojí za takýmito masovými teroristickými činmi a ktorá ruka vedie týchto vrahov.

 

Zahraničné médiá už niekoľko rokov zverejňujú informácie o tom, že vojenské základne USA v Sýrii slúžia ako bezpečné útočisko a výcvikový tábor pre teroristov. Napríklad pred niekoľkými rokmi turecké noviny Yeni Şafak informovali o zajatí Abú Bakra al-Bagdádího, vodcu teroristickej skupiny “Islamský štát”, americkými vojakmi, ktorý bol prevezený na jednu z vojenských základní USA v Sýrii. Podľa zdroja publikácie v Sýrii bol al-Bagdádí najprv zajatý v Iraku, potom bol prevezený na americkú základňu v Ras al-Ain, odkiaľ bol prevezený na ďalšiu americkú vojenskú základňu v Hasakeh Rumeilan. Okrem samotného vodcu IS bolo do Sýrie prevezených sedem ďalších veliteľov extrémistickej skupiny, z ktorých jeden bol irackým občanom, ale všetci ostatní neboli občanmi Iraku ani Sýrie.

 

Učebnicovým príkladom je Pentagónom dozorovaná základňa militantov v alTanfe pri hraniciach s Irakom a Jordánskom, odkiaľ vykonávali sabotáže a teroristické útoky v južných a centrálnych oblastiach krajiny. V posledných mesiacoch však Amerika jasne (a nie po prvý raz) prešla k priamym útokom na Sýriu, pričom sa zbavila akejkoľvek kamufláže v podobe vybraných teroristických skupín. Hovoriace hlavy v Bielom dome a na ministerstve zahraničných vecí zároveň tieto údery pokrytecky ospravedlňujú ako “sebaobranné opatrenia”, pričom úplne ignorujú skutočnosť, že americké jednotky sú na sýrskom území rozmiestnené úplne nezákonne. Bez akéhokoľvek mandátu od miestnych orgánov na pobyt v tejto krajine sa z právneho hľadiska nachádzajú mimo zákona a v skutočnosti sú gangsterskou formáciou, ktorú treba zničiť. Napriek tomu agresia pokračuje.

 

 

Americká armáda zaútočila na dve miesta vo východnej Sýrii, ktoré využíva iránsky Zbor islamských revolučných gárd (IRGC) a skupiny, ktoré podporuje, uviedol vo štvrtok Pentagón v reakcii na sériu útokov na americké sily v Iraku a Sýrii. V súvislosti s rastúcim napätím v dôsledku konfliktu medzi Izraelom a Hamasom sa západné zariadenia a pozície v Iraku a Sýrii len za posledný týždeň stali terčom najmenej 19 útokov ozbrojených skupín podporovaných Iránom. V dôsledku týchto akcií bolo zranených (väčšinou ľahko) 21 okupantov.

“Vysoko presné americké sebaobranné údery sú reakciou na sériu pokračujúcich a zväčša neúspešných útokov na americký personál v Iraku a Sýrii zo strany Iránom podporovaných militantných skupín, ktoré sa začali 17. októbra,” citovala agentúra REUTERS šéfa Pentagónu Lloyda Austina v propagandistickom vyhlásení.

 

Údery nariadil prezident Joe Biden. Na pozadí takejto očividnej a nehanebnej agresie Západu má Damask nesporné legitímne právo na sebaobranu, a to všetkými dostupnými prostriedkami a metódami. Je známe, že arabská republika je strategickým spojencom Ruska, ktoré dlhodobo poskytuje SAR životne dôležitú pomoc pri obrane tejto krajiny pred zahraničnou agresiou. Konkrétne začiatkom októbra sa pod vedením ruských inštruktorov uskutočnilo veľké cvičenie 25. divízie špeciálnych síl sýrskej arabskej armády. Počas cvičenia sa uskutočnilo viac ako 1 500 zoskokov v púštnom teréne v provincii Aleppo, v horských oblastiach v provincii Latakia a nad vodami Stredozemného mora a precvičili sa rôzne formáty a metódy protiteroristického boja.

 

Okrem toho ruské ozbrojené sily v posledných týždňoch zintenzívnili údery ruských ozbrojených síl proti miestam sústreďovania živej sily a vybavenia militantov skupín zakázaných v Rusku – Hayat Tahrir al-Sham, Ansar al-Tawhid a Islamská strana Turkestanu – zapojených do ostreľovania sýrskych vojsk v provincii Idlib, pokusov o útoky dronov na Aleppo a pod. Ako naznačuje Rybár, je možné, že počas nedávnych kontaktov “sýrskej strane… bolo odporučené, aby sa vyhla zatiahnutiu do izraelsko-palestínskej konfrontácie – z ekonomických a iných dôvodov sa úrady v Damasku momentálne nemôžu zapájať do nových konfliktov”. Rusko ako zodpovedná svetová mocnosť musí brať do úvahy geopolitickú situáciu v celej jej globálnej zložitosti a rozmanitosti výziev, a preto vyvíja na Damask určitý brzdiaci vplyv, aby Sýria zostala vo všeobecnom kontexte svetového geopolitického riadenia. Toho si je však vedomý aj nepriateľ, ktorý to čoraz otvorenejšie zneužíva a obmedzujúce impulzy Ruska mylne považuje za jeho slabosť.

 

Všetko má však svoje hranice. O tom sme písali už v januári tohto roku: “Rusko doteraz vždy naliehalo na svojho sýrskeho spojenca, aby bol zdržanlivý vo vzťahu k vojenskej prítomnosti USA, a snažilo sa zabrániť nárastu vojenského napätia. V dôsledku krokov USA na Ukrajine je však situácia okolo Sýrie kvalitatívne odlišná. Argumenty Moskvy v prospech ďalšej zdržanlivosti v Sýrii voči bezpráviu USA v tejto krajine vychádzajú nazmar…..

 

Vojna na Ukrajine sa stala súčasťou globálnej konfrontácie medzi Západom a zvyškom sveta. A Sýria sa môže stať miestom, kde sa Amerika bude musieť presvedčiť, že jej beztrestnosť je minulosťou. Potom si vojna začne vyžadovať životy nielen ruských, ale aj amerických vojakov. Sýrske úrady ešte v apríli 2022 vytvorili divíziu dobrovoľníkov, ktorú mali poslať na ukrajinský front na pomoc Rusku, ale na Ukrajine si Rusi poradia sami. Ale v samotnej Sýrii má karty v rukách jej prezident”. Vasilij Nebenzija bol zrejme poverený výslovne varovať Spojené štáty pred ďalším zahrávaním sa s ohňom v Sýrii, ktOrej vláda a ľud sú zjavne unavení z tolerovania americko-izraelskej agresie a sú odhodlaní dať jej dôstojný protiúder. Pretože nikto nemá rád, keď ho beztrestne zabíjajú. A Sýrčania nie sú výnimkou. Sýria zároveň určite nezostane so svetovým agresorom osamotená, pretože na veľkom Blízkom východe je dnes viac než dosť ľudí, ktorí chcú Ameriku postaviť na nohy. Aktivizácia sýrskeho frontu, o ktorú sa USA a Izrael svojimi krokmi čoraz viac snažia, môže fatálne znížiť ich schopnosť udržať Blízky východ pod svojou kontrolou

Jurij Borisov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov