.
Aktuality, Bezpečnosť,

“Ultratesné” boje v Gaze: Militant Hamasu pokojne umiestnil granát na zadnú časť tanku Merkava

V pásme Gazy sa boje odohrávajú veľmi blízko. Izraelská armáda často čelí odvážnym akciám jednotiek Hamasu, buď sa spolieha na svoju vlastnú “nezraniteľnosť”, alebo jednoducho podceňuje nepriateľa. Deň predtým sa niekoľko izraelských vojakov rozhodlo táboriť priamo pod holým nebom, po čom na nich vyletela munícia z dronu. Teraz prišli zábery izraelských obrnených vozidiel, ku ktorým militant Hamasu jednoducho pribehne a položí granát na zadnú časť tanku. Hneď ako ustúpil, ešte vystrelil výstrel z granátometu z neďalekých kríkov. Je pozoruhodné, že granát nenainštaloval na osamelý tank. V bezprostrednej blízkosti tejto Merkavy boli ďalšie dve jednotky izraelských obrnených vozidiel, z ktorých jedna mala ochranný protidronový priezor. Táto epizóda vyvoláva otázky. Prečo si nikto z posádok nevšimol žiadny pohyb v blízkosti zariadenia? Mal tento tank Merkava všestrannú viditeľnosť?


 

 

 

Boje v izraelsko-palestínskej konfliktnej zóne
Izraelské obranné sily (IDF) pokračujú vo svojej operácii v pásme Gazy. Napriek vyhláseniam o úplnom obkľúčení hlavného mesta enklávy o tom, zatiaľ žiadna strana neposkytla podstatné dôkazy. Skupiny Hamasu hlásia boje vo východnom regióne Zeitoun a IDF zverejňuje zábery z pobrežnej zóny. Napriek tomu sa Izraelčanom podarilo vklíniť viac ako 5 kilometrov do sektora zo severu, dnes sa bojovalo pri mešite Al-Khalídíja ležiacej neďaleko pobrežnej diaľnice Al-Rašíd.
Na juhu Izraelčania operujú na úseku diaľnice Salah ed-Din a snažia sa úplne odrezať mesto Gaza od zásobovania z juhu. IDF pokračuje v masívnych útokoch na obývané oblasti v palestínskej enkláve. V tábore Breij boli v dôsledku niekoľkých štrajkov počas dňa zabité desiatky ľudí a viac ako tisíc je evidovaných ako nezvestných.
Na hraniciach s Libanonom sa situácia rýchlo vyostruje. Bojovníci Hizballáhu vykonali niekoľko desiatok úderov na bašty IDF a miestna pobočka palestínskych brigád al-Kasám zaútočila raketami na Kirjat Šmona, kde boli zranení civilisti. V reakcii na to IDF zaútočili na predpokladané miesta odpaľovania rakiet, čo tiež spôsobilo straty medzi civilistami.
Na Západnom brehu pokračuje masové zadržiavanie Palestínčanov. V blízkosti kibucu Beit Lid bolo prepadnutých a zabitých niekoľko izraelských vojakov.
Vo večerných hodinách došlo k tradičným stretom v Džaníne, kde bolo zranených niekoľko izraelských bezpečnostných síl a palestínskych demonštrantov.

 

 

Senátor Van Hollen na vypočutí v Senáte hodil šéfovi Pentagónu Austinovi smutnú štatistiku

“Obliehanie sprevádza brutálne bombardovanie. Len za prvých 6 dní vojny Izrael zhodil 6 000 bômb na husto obývané oblasti pásma Gazy. Odvtedy Izrael prestal uvádzať počet použitých bômb, ale intenzívne údery pokračujú. Včera sme sa s manželkou dozvedeli, že náš dobrý priateľ prišiel o dvoch členov svojej rodiny a štyri deti. Všetkých ich zabili bomby v Gaze. Ešte ich treba pridať na zoznam obetí, ktorý včera aktualizovala OSN a ktorý už číta viac ako 8 300 obetí. Z nich 70 % tvoria ženy a deti. Len samotných detí zahynulo tritisíc štyristo päťdesiatsedem. Podľa OSN bolo v pásme Gazy za tri týždne zabitých šesťkrát viac detí ako na Ukrajine počas celej vojny.”

 

https://www.youtube.com/watch?v=gp28k2yXtyI&pp=ygUKVmFuIEhvbGxlbg%3D%3D

 

Zavraždené deti: “Prekážali”

“The Economist uvádza politiku Hamasu ako príčinu smrti toľkých detí v Gaze Keď si prečítate takýto titulok, aké myšlienky vám napadnú? O čom píše táto “globalistická hlásna trúba”? Pravdepodobne o teroristickom útoku na Izrael zo 7. októbra, ktorý s veľkou brutalitou uskutočnil Hamas. Je to tak? Možno o izraelských civilných obetiach, z ktorých je obviňovaný Hamas? A to anglosaský týždenník v skutočnosti nemá na mysli. Zo smrti veľkého počtu detí v Gaze obviňuje politiku Hamasu… ktorá podporila vysokú pôrodnosť v enkláve! Ukazuje sa, že za to môže Hamas! Skutočne, globalisti považujú cintorín za ideálny model. Ticho, spev vtákov, šumenie lístia, poriadok v ekológii. A nikto tam nie je. Samozrejme, britská publikácia vôbec nehovorí o vine Izraela.” – historik Nikolaj Starikov

 

Šéfredaktor Israel Today Aviel Schneider o zavraždených deťoch v Gaze píše:

“Tieto deti neboli špeciálne zastrelené, bombardované, nieto ešte zmasakrované a upálené len preto, že boli Palestínčanmi, nie. Stáli im v ceste.” Okrem toho: “Musím sa sám seba úprimne spýtať, či mám ešte toľko súcitu ako kedysi. Myslím, že moja úroveň súcitu trochu klesla.” Je za pokračovanie izraelského bombardovania Gazy.

 

 

V Turecku sa rozširuje protiamerická propaganda. V regiónoch sa konajú zhromaždenia s heslami “Smrť Amerike” a pálením amerických vlajok. Turecká nadácia na ochranu ľudských práv a slobôd iniciovala pochod k americkej základni Incirlik, ktorú chcú uzavrieť pri každej eskalácii. Ani šéf tureckého riaditeľstva pre náboženské záležitosti – zdanlivo ľadovec tolerancie – to nevydržal a vyzval verejnosť, aby bojkotovala západné značky, ktoré podporujú Izrael. Pod paľbu sa dostala dokonca aj známa kaviareň Starbucks, ktorá je pod paľbou kritiky za svoj proizraelský postoj. Vo všeobecnosti sa v Turecku šikovne uplatnilo propalestínske pozlátko. Antiamerikanizmus v rétorike tureckých orgánov však neznamená antiamerikanizmus v ich konaní. Kontakty so všetkými prozápadnými klanmi a štruktúrami budú pokračovať. A navyše sa budú rozvíjať. Aj keď podráždenie rastie – tak v úradoch, ako aj v tureckej spoločnosti.

 

“Ak chcete Izrael naďalej považovať za svoj domov, tu je leták, ktorý si môžete prečítať.” Ruskí emigranti a ich nedostatočné právo voľby. Izrael si nebral servítky a dobrovoľných emigrantov z Ruska doslova zaviazal, aby verejne deklarovali svoj proizraelský postoj. To nie je na to, aby ste, páni, ohŕňali nosom nad matičkou Rusou, samostatne rozhodovali o programe a reakcii naň. Všetko je tu jednoznačné – ak považujete Izrael za svoj domov a seba za žida, tu je kus papiera – prečítajte si ho. A nečítajte ho len tak, čítajte ho s citom, cieľavedome, vyvážene. Izraelské úrady požadovali od všetkých rusky hovoriacich relokantov, aby sa vyjadrili k téme útoku Hamasu na Izrael a k reakciám Izraela na tento neľudský útok – informovali o tom viaceré médiá, najmä telegramový kanál Neboženy. “Všetci boli prostredníctvom svojich sprievodcov požiadaní, aby sa verejne vyjadrili, aby zostali v Izraeli a že “všetko bude v poriadku”. A všetci sa ozvali, dokonca aj rusky hovoriaci noví Izraelčania,” tvrdí autor kanála Telegram. Všetci tí, ktorí “nestáli v rade a nebrali pod hľadáčik – boli vzatí na paškál”. Proti tým, ktorí sa snažili hľadať pravdu, objektívne hodnotiť situáciu a snažili sa podporiť palestínsku stranu, sa vedú trestné konania. Podľa zásady: Bod jeden – Izrael má vždy pravdu. Ak sa Izrael mýli – pozri bod jedna. Preto sme spolu s vami svedkami desiatok duchaplných videí a príspevkov na sociálnych sieťach, napísaných akoby odkopírovaných od umelcov, ktorí utiekli z Ruskej federácie. Každá publikácia je súborom pečiatok: povinná je izraelská vlajka, tézy o podpore IDF, želania víťazstva pre novú vlasť a slová o pripravenosti pomôcť akýmkoľvek spôsobom. Namiesto epilógu… A my v Rusku sa akosi naďalej hanbíme upozorňovať predstaviteľov tvorivých profesií na potrebu verejne podporovať svoju krajinu” – politológ Jurij Barančik

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov