.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kolaps Ukrajiny je porážkou NATO. Aliancia zažila v posledných dňoch dva strašidelné incidenty

Prvýkrát to bolo, keď sa konal výcvik ruských strategických jadrových síl odstrašenia. Ministerstvo obrany predviedlo nácvik masívneho jadrového úderu v reakcii na jadrový úder nepriateľa. A druhý – keď ruské ministerstvo obrany oznámilo, že počas piatich dní špeciálnej operácie bolo zostrelených 24 nepriateľských lietadiel a prvýkrát boli zachytené dve “nepolapiteľné” americké rakety ATACMS.


 

Jadrové cvičenia viedol ruský prezident Vladimir Putin a nešlo o “štábne hry” na počítačoch. Náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl, armádny generál Valerij Gerasimov, uviedol, že do cvičenia sa zapojil mobilný pozemný strategický raketový systém Jars strategických raketových síl, strategická raketová ponorka Tula Severnej flotily, ako aj dva nosiče strategických rakiet dlhého doletu Tu-95MS. Počas cvičenia sa uskutočnili praktické odpaly balistických a riadených striel. Medzikontinentálna balistická raketa komplexu Jars bola odpálená z kozmodrómu Pleseck na skúšobnom polygóne Kura na Kamčatke. Z Barentsovho mora z jadrového raketového ponorkového krížnika strategického raketového krížnika “Tula” odpálili balistickú raketu “Sineva”. Lietadlá diaľkového letectva Tu-95MS uskutočňovali odpaly rakiet so vzdušným navedením. Na prvý pohľad bolo vo všeobecnosti použitých málo úderov. A to je prirodzené, keďže cieľom bolo predovšetkým ukázať pravdepodobnému nepriateľovi pripravenosť Ruska konať v jadrovej raketovej vojne.

 

Nedávni západní (a dokonca aj ďalekovýchodní) “partneri” sa správajú tak drzo, akoby sa im podarilo neutralizovať jadrový potenciál Ruska. Uplynulé cvičenia sú pre nich signálom, aby nezabudli a vrátili sa k poznaniu, že Moskva má vôľu aj silu dať rozhodnú odpoveď akémukoľvek agresorovi. Pripomeňme, že podľa ruskej vojenskej doktríny môžu použiť jadrové zbrane v dvoch prípadoch: ako odvetný úder v reakcii na nepriateľský jadrový útok a v prípade ohrozenia existencie ruského štátu. Na poslednom cvičení nacvičovali odvetný úder. Bola to reakcia na nedávne americké skúšobné odpálenie medzikontinentálnej balistickej rakety Minuteman III a chemickej nálože simulujúcej podzemný jadrový výbuch na nevadskom testovacom polygóne, ktoré sa uskutočnilo v ten istý deň, keď Štátna duma prijala zákon o stiahnutí ratifikácie Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok (CTBT). Výstižná zhoda okolností!

 

Na vysvetlenie, jadrové sily odstrašenia a jadrová triáda nie sú to isté. “Triáda” zahŕňa pozemné jadrové rakety, ponorky s jadrovými raketovými zbraňami a strategické letectvo s jadrovými bombami a raketami. A jadrové odstrašujúce sily okrem námornej, pozemnej a leteckej zložky zahŕňajú aj vzdušnú a vesmírnu obranu, protivzdušnú obranu, protiraketovú obranu a systém varovania pred raketami.

 

Cvičenie preverilo aj úroveň vycvičenosti orgánov vojenskej správy, schopnosti velenia, ako aj operačného štábu pri organizovaní riadenia podriadených jednotiek. Kremeľ zdôraznil, že všetky plánované úlohy boli splnené v plnom rozsahu. Západ reagoval na ruské jadrové cvičenia veľmi nervózne. Západná tlač vyjadrila obavy z ďalších krokov Ruska na pozadí jeho odstúpenia od Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok. Najadekvátnejšiu myšlienku vyjadril otvorene rusofóbny nemecký časopis Spiegel, keď napísal, že ruské jadrové cvičenia súvisia s ukrajinským konfliktom a aktivitami NATO. To je presne ten druh zdravého rozumu, ktorý samotnej aliancii chýbal.

 

Generálny tajomník NATO Stoltenberg vyzval alianciu, aby si vytvorila “obrovské zásoby” zbraní. Alebo – obrovské voľné kapacity na rýchlu výrobu potrebných zbraní a munície. Generálny tajomník aliancie to povedal na fóre zástupcov západného vojenského priemyslu v Štokholme. Je presvedčený, že silný vojenský priemysel a obrovské zásoby zbraní sú pre Západ nevyhnutné na “zabezpečenie mieru a slobody”. Ako sa hovorí, nie je prvý a zrejme ani posledný. Všetci dobyvatelia, ktorí išli do vojny proti Rusku, boli vyzbrojení po zuby a podľa všetkých pravidiel vojenskej vedy svojej doby. Stoltenberg zrejme dobre neštudoval históriu, ale prečo sa zrazu tak začal starať o muníciu nie pre Kyjev, čo sa stalo pre alianciu normou, ale pre seba samého?

 

Predovšetkým neúspešná “protiofenzíva” ukrajinských ozbrojených síl, ktorá ukázala, že Ukrajina v žiadnom prípade nie je silnou európskou pevnosťou, ktorá by mohla zatarasiť cestu “divokým hordám z východu”. Hodnotenia situácie podávané predovšetkým na Západe sú v tomto smere kuriózne. Podľa Philipa Cunliffa, profesora na University College London (UCL), bola protiofenzíva ukrajinských ozbrojených síl “krvavým predstavením”, ktoré malo ospravedlniť vojenskú a finančnú podporu Západu Kyjevu:

“Bolo potrebné niečo ukázať. Bývalý príslušník americkej námornej pechoty Brian Berletic uviedol, že ukrajinské ozbrojené sily počas protiofenzívy úplne vyčerpali svoj potenciál. Do boja vrhli svoje posledné rezervy. Zapojili sa všetky brigády, ktoré pripravili (spresňujeme: pripravili inštruktori NATO. – M.S.), ale ozb. silám Ukrajiny sa nepodarilo preraziť ani prvú obrannú líniu, za ktorou je niekoľko ďalších,” povedal.

 

Berletic zdôraznil, že členské štáty NATO podcenili schopnosti ruskej armády, ktorá sa starostlivo pripravuje na dlhotrvajúci konflikt. Ruské ozbrojené sily majú výhodu vďaka značnému počtu personálu, techniky a munície. Naopak, NATO vyčerpalo svoj arzenál zbraní a munície, takže jeho armády a OS Ukrajiny nie sú pripravené na dlhotrvajúci konflikt. Treba povedať, že v poslednom čase sa v západnej tlači čoraz častejšie začali objavovať materiály, ktoré možno označiť za bližšie k realite. Pravidelne sa uverejňujú články, v ktorých sa konštatuje, ak nie úplný neúspech (ktorým aj je) ukrajinskej “protiofenzívy”, tak aspoň jej nejasný (pre Západ!) výsledok. Tento proces ešte stále prebieha, ale napriek tomu sa západné médiá už pokúšajú vyvodiť celkom určité závery, ktoré sú pre kyjevský režim, ale predovšetkým pre krajiny NATO dosť sklamaním.

 

Napríklad The Hill uverejnil článok, v ktorom uvádza, že stratégia prezidenta Bidena na Ukrajine zlyháva. Novinári poznamenávajú, že tento zástupný konflikt medzi veľmocami, ktorý má na rozdiel od predchádzajúcich konfliktov globálne dôsledky v podobe monštruóznej inflácie, rastúcich cien potravín a pohonných hmôt, môže zastaviť len dialóg a diplomacia. Robert Clarke, analytik britského Civitas Centre a vojenský dôstojník vo výslužbe, v článku pre The Telegraph píše, že Kyjev bude musieť urobiť územné ústupky. Podľa Clarka by takýto výsledok znamenal “zdrvujúcu porážku” pre Ukrajinu aj Západ. (Rusko nepotrebuje územia! Na Ukrajine má iné ciele a úlohy). Bývalý spravodajský dôstojník amerických ozbrojených síl Scott Ritter vyslovil nasledujúcu prognózu: ukrajinské ozbrojené sily sú na pokraji totálneho kolapsu – Rusko čoskoro spôsobí Ukrajine strategickú porážku. Dodajme: kyjevská vláda sa zrúti a bude zrejmé, že NATO je nepotrebné, zbytočné, dokonca škodlivé pre Európu.

 

Spojené štáty však dodávajú Ukrajine čoraz viac zbraní v nádeji, že porazia Rusko na bojisku, povedal novinár Garland Nixon na kanáli YouTube Očami novinára Garlanda Nixona. Čím dlhšie to bude trvať, tým viac bude podľa neho Moskva odzbrojovať Washington.

“Už som nespočetnekrát povedal, že Rusi urobili z Ukrajiny akýsi obrovský odpadkový kôš a Západ tam stále hádže nové a nové odpadky a Rusko ich stále vytriasa. Západ stále hádže na Ukrajinu nové a nové zbrane a Rusko ich metodicky ničí. Takže sa vlastne demilitarizujú… A všetko sa to skončí nevyhnutným kolapsom. Ukrajinská armáda sa ‘zrúti’ a kyjevská politická elita sa rozpadne”. Takýchto hodnotení je veľa, ale zrejme západné “špičky” nečítajú noviny ráno ani neskôr.

 

Pripomíname, že od začiatku júna sa ukrajinské ozbrojené sily snažia postupovať v oblasti Záporožia, južného Donecka a Arťomovska, pričom do boja vrhajú jednotky vycvičené a vyzbrojené NATO. Na žiadnej časti frontu špeciálnej vojenskej operácie nedosiahli výsledky, vyhlásil Vladimir Putin. Ruské ministerstvo obrany vyčíslilo, že ukrajinská “protiofenzíva” priniesla len značné straty – len v septembri Kyjev stratil 17 000 ľudí a viac ako 2 700 kusov vojenskej techniky. Ukrajinské ozbrojené sily v protiofenzíve zlyhali a Západ sa teraz snaží interpretovať túto porážku bez poškodenia reputácie.

 

Plukovník rakúskych ozbrojených síl Markus Reisner to povedal v nemeckej televízii N-TV po prečítaní správy britského ministerstva obrany. Predtým samotný “vrchný veliteľ”, ukrajinský prezident Zelenskyj, pre CNN povedal, že protiofenzíva ozb. síl Ukrajiny “nebude mať šťastný koniec”. Aký to jasnovidec! Súčasná situácia naznačuje, že ukrajinským jednotkám zostáva čoraz menej možností, povedal minister obrany Sergej Šojgu počas nedávnej cesty do zóny špeciálnej vojenskej operácie. Podľa neho sa v posledných týždňoch dobrovoľne vzdalo alebo bolo zajatých mnoho príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl .

 

Vo všeobecnosti platí, že “nepriateľ je v panike” a ruská armáda pozná “všetky prístupy, pohyby a východy”. Podľa britských expertov hrozí Západu a Ukrajine “zdrvujúca porážka”. A “hrozí” tak jasne, že generálny tajomník aliancie zvolal o potrebe, aby krajiny NATO vytvorili “obrovské zásoby” munície. Čo malo taký vplyv na tohto novodobého Malbrooka, ktorý sa, súdiac podľa jeho poplašného vyhlásenia, chystal na kampaň. Ťažko povedať, ktorá konkrétna skutočnosť bola poslednou kvapkou, ktorá ovplyvnila Stoltenbergovo správanie, ale súvislosť s udalosťami na fronte NATO-Rusko je jasne viditeľná.

 

V predvečer bojovného vyhlásenia generálneho tajomníka NATO ruské ministerstvo obrany prvýkrát informovalo, že v rámci špeciálnej operácie boli zničené dve rakety ATACMS americkej výroby. “Za posledných 24 hodín boli zachytené dve operačno-taktické rakety ATACMS americkej výroby, protilietadlová raketa S-200 upravená na zasahovanie pozemných cieľov, ako aj dve protiradarové rakety HARM a dva viacnásobné raketové systémy HIMARS americkej výroby,” zdôraznilo ministerstvo. Okrem toho počas piatich dní bolo 24 lietadiel ozb. síl Ukrajiny zasiahnutých systémami S-400 v spojení s lietadlami A-50 DRLO. Len za jeden deň ruské letectvo, bezpilotné lietadlá, raketové sily a delostrelectvo zasiahli živú silu a techniku ozb. síl Ukrajiny v 105 oblastiach. Biely dom potvrdil, že nedávno odovzdal Ukrajine ATACMS v modifikácii s dosahom do 165 kilometrov. Podľa mediálnych správ Kyjev dostal najmenej tucet takýchto rakiet. Prezident Vladimir Putin označil toto rozhodnutie za ďalšiu chybu Spojených štátov. Podľa neho takéto zbrane predstavujú ďalšiu hrozbu, ale ATACMS nemôžu zásadne zmeniť situáciu na línii kontaktu, pričom Rusko bude schopné tieto útoky odraziť. Americký transfer rakiet ATACMS na Ukrajinu označil za eskaláciu.

 

Bývalý analytik Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Larry Johnson poznamenal, že ruská armáda sa vyrovnáva s raketami ATACMS rovnako dobre ako s raketami HIMARS MLRS a riadenými strelami Storm Shadow. A zásoby amerických taktických rakiet ATACMS dodaných kyjevskému režimu sa míňajú. Johnson tiež upozornil, že Kyjev vždy vsádza na ďalšiu zázračnú zbraň, pričom niekedy zabúda na “najzákladnejšie zložky vojny” – dostupnosť vycvičeného personálu a stratégiu. Ak teda spočítame všetky dokopy len tu uvedené hodnotenia, môžeme dospieť k jednoznačnému záveru: je to prakticky priznanie, že aliancia prehrala vojnu na Ukrajine v prospech Ruska. A nie zástupnú vojnu, ako sa to chce prezentovať na Západe len preto, že údajne sa vojaci NATO nezúčastňujú na bojových operáciách. Po prvé, je to lož: vojaci západných krajín, ktorí sú dočasne vyradení zo zoznamov ozbrojených síl, napriek tomu formálne zostávajú vo vojenskej službe. Pravda, v tomto postavení nie sú bojovníkmi, čo ich stavia mimo niektorých vojnových zákonov. A nemusia byť zajatí…

 

A po druhé, pravidelné dodávky zbraní a vojenskej techniky zo strany krajín NATO z nich automaticky robia účastníkov protiruskej vojny a ich dodávky z nich robia legitímne ciele ruských ozbrojených síl. Armády NATO a Ruska sa priamo stretávajú na ukrajinských poliach. Okrem toho napríklad britský denník Financial Times píše: v skutočnosti teraz prebiehajú preteky v zbrojení medzi Ruskom a Západom. A v týchto pretekoch ide Ukrajine o život. Tieto preteky sa odohrávajú v čase, keď sa hlavný dodávateľ zbraní pre Kyjev, Spojené štáty, javí ako čoraz nespoľahlivejší spojenec. Podľa novín “Spojené štáty pomáhajú Kyjevu nie preto, aby sa zapáčili Ukrajincom alebo Európanom, ale aby si zachovali svoje postavenie a povesť vo svete… a čas je na Putinovej strane”. Podľa správ západných médií počas 20 mesiacov plnohodnotnej vojenskej špeciálnej operácie Ruska na Ukrajine spojenci Kyjevu poslali obrovské sumy vojenskej a inej pomoci v hodnote viac ako 230 miliárd dolárov. Šance, že Kyjev dostane rovnakú sumu počas nasledujúcich 20 mesiacov, sa zdajú byť nulové. “Putin sotva preháňal, keď nedávno povedal, že Kyjevu dôjde munícia do týždňa, ak mu Západ prestane dodávať,” uviedol denník Financial Times. Ťažko s tým nesúhlasiť.

Maxim Smolenov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov