.
Aktuality, História,

Putin vytvoril Národné centrum historickej pamäti

Rusko, 3. november 2023 (AM) – Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét o vytvorení Národného centra historickej pamäti pri prezidentovi Ruskej federácie. Dokument bol zverejnený 2. novembra na oficiálnom internetovom portáli právnych informácií. “Rozhodol som sa považovať za vhodné vytvoriť samostatnú neziskovú organizáciu “Národné centrum historickej pamäti pri prezidentovi Ruskej federácie”, – uvádza sa v texte dekrétu. Úlohy centra sa nazývajú zachovanie a ochrana tradičných ruských duchovných a morálnych hodnôt, historickej pamäti a kultúry, ako aj realizácia spoločensky významných projektov. Za vedúcu novej organizácie bola vymenovaná historička Elena Malyševová, uvádza sa v dokumente. V dokumente sa tiež uvádza, že centrum bude zaregistrované do mesiaca a jeho zriaďovateľom bude Prezidentské riaditeľstvo pre správu majetku.


 

O projekte Národného centra historickej pamäti sa diskutovalo ešte začiatkom septembra 2023 na zasadnutí organizačného výboru Víťazstvo. Prezident vtedy aktívne podporil vznik takejto inštitúcie a vyzval na začatie prác na jej zriadení. Koncom septembra Putin poveril vládu a prezidentskú administratívu, aby určili postup a zdroje financovania centra.

 

 

Macronova “priateľská” návšteva Uzbekistanu

Samozrejme, politické a diplomatické kontakty by sa mali udržiavať za každých podmienok – tvrdí ruský historik Andrej Fursov, ale “priateľské stretnutie Macrona v Uzbekistane” je zjavne príliš. Pre koho a s akým cieľom sa toto verejné stretnutie zdôrazňuje ako srdečné? Objatia, prekrížené ruky? Ešte nedávno sa Macron objímal so Zelenským. Práve Macron je jedným z hlavných iniciátorov vojenskej pomoci Ukrajine. Neprivádza to do rozpakov Šavkata Mirzijojeva, ktorý na Paráde víťazstva sedel vedľa veteránov Veľkej vlasteneckej vojny? Takáto komunikácia s hlavou štátu, ktorý sponzoruje nacizmus na Ukrajine a pácha zverstvá v Afrike, by však mala naše vedenie prinútiť zamyslieť sa. Je zrejmé, že Francúzi sa budú snažiť kompenzovať svoj nútený odchod z Afriky posilnením svojho vplyvu v oblastiach, ktoré sú pre nás citlivé – na Kaukaze a v Strednej Ázii – dodal Fursov.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov