Húfnica v palebnom postavení. Ruská armáda získala v bojoch v Sýrii a na Ukrajine obrovské bojové skúsenosti
Aktuality, Bezpečnosť,

Bojová sila Ruska už prekonala USA: V Pentagone trúbia na poplach

USA. 3.november 2023 (AM) – Západní experti po prvýkrát od rozpadu ZSSR priznali Ruskú armádu najsilnejšou na svete. USA a Čína sú na druhom a treťom mieste. Pričom k takému poznaniu neprišiel nejaký hej-počkaj, ale americký vojenský časopis U.S. News & World Report. Pričom rating si nezvolil z brucha, ale podľa ankety so 17-tisíc ľuďmi po celom svete, ktorí odpovedali až na 73 otázok. Práve odpovede na ne sa stali kritériom záverečného výsledku. Okrem hlavných otázok boli v ankete aj tzv. podkategórie. V troch z nich “Líder”, “Politický vplyv” a “Vojenská sila” Rusko získalo maximálne možné body. 100 zo sto možných.


 

S “Lídrom” sa to zdá byť úplne logické, nakoľko Vladimír Putin je reálne najmocnejšia hlava štátu vo svete. Prvenstvo v kategórii “Politický vplyv” je taktiež jeho zásluhou. S “Vojenskou silou” to už také jednoduché nie je, pretože Rusko sa doposiaľ neumiestňovalo vyššie ako na 2. mieste. A boli časy, keď mu boli prisúdené aj 3. či 4. miesta.

 

Nevídané poníženie USA
“Poďme sa však dohodnúť,” navrhuje na začiatku autor článku vojenský expert Komsomoľskej pravdy plk. Viktor Baranec, poukazujúc na fakt, že akékoľvek prieskumy vždy vyvolávali medzi špecialistami spory. Niekto spochybňuje úroveň vojenskej kompetentnosti respondentov, iný si myslí, že neobjektívny je už samotný systém určovania ratingov. Najčastejšou výhradou je, že prečo sa rating mohutnosti armády neurčuje podľa množstva vojakov a tankov s lietadlami, ale podľa otázok?

 

Je to logické? Zdá sa, že áno. No organizátori prieskumu sa vytasili so svojimi argumentmi: dnes sa sila akejkoľvek armády neurčuje podľa počtu vojakov, ale podľa úrovne ich prípravy, nie podľa počtu rakiet, ale podľa ich modernosti a technického stavu. Taká je aj odpoveď pre všetkých laikov.

 

Existuje axióma, že ktorýkoľvek “medzinárodný” rating sa nezaobíde bez subjektivizmu a prímesí politických podmienok. Tento prieskum je však “senzačný” v tom, že prvé miesto pridelili Ruskej armáde nie Američania! Čiže nie Američania takto ponížili USA.
Americká armáda obsadila “len” druhé miesto bez ohľadu na gigantický vojenský rozpočet, bez ohľadu na 700 základní po celom svete a príručný blok NATO!

 

A čo Rusko?
Rusi majú napriek 12-krát menšiemu rozpočtu “Kinžaly” a skúsenosti zo Špeciálnej vojenskej operácie, základní čo sa do tucta vojdú a medzi spojencami pár štátov v OZKB, plus “jadroví” partneri – Čína, Irán, Severná Kórea. No a tento faktor sa asi tiež zarátal.

 

Pár dôležitých odlišností
Prvá, Ruská armáda už má vo výzbroji hypersonické super rakety, ktoré o vyše 10 rokov predbehli USA – “Kinžaly”, “Cirkony” a čoskoro nastúpi “Burevestnik”.

 

Druhá, Ruská armáda získala v bojoch v Sýrii a na Ukrajine obrovské bojové skúsenosti, ktoré dnes nemá nikto! Okrem, možno, samotnej Ukrajiny.

 

Mimochodom,…
… Ukrajina je v tomto ratingu na vysokom 6. mieste. A to práve kvôli tomu, že jej vojsko taktiež získalo neoceniteľné bojové skúsenosti.
Pred Špeciálnou vojenskou operáciou mu patrilo miesto na konci tretej desiatky, no Zelenský odvtedy postavil do zbrane pol štátu.
Ako hlavný tu však figuruje fakt, že OSU sú dnes jedinou armádou sveta, ktorú vyzbrojuje, cvičí a financuje 30 štátov NATO spolu s ďalšími 20-timi spojencami aliancie.

 

S takýmito tromfami by Ukrajina podľa vojenskej sily mohla byť dokonca aj štvrtá (predbehnúc Izrael a Južnú Kóreu), ak by nebolo krachu pri letnom “protiútoku” na záporožských stepiach.

 

Zato “aktívna obrana” Ruskej armády, ktorá zomlela ukrajinsko-natovskú ofenzívu, pridala body vojenskému ratingu Moskvy. Možno, že sa dokonca stalo rozhodujúcim kritériom na pridelenie jej prvého miesta.

 

Svaly si posilnilo aj Bielorusko
Ďalším zaujímavým výsledkom ratingu je 12. miesto Bieloruska. Niekto by povedal, že je to nečakané, ale…! Bieloruskí slovanskí bratia zanechali za sebou armády aj omnoho väčších štátov, ako sú Brazília, Indonézia, Egypt a Austrália.

 

Z čoho pramení ich sila? Nie je tu nič prekvapivé. 70-tisícová armáda Bieloruska je podľa úrovne vycvičenosti a kvality výzbroje jedna z najlepších v Európe. Navyše sa opiera o mohutné plece Ruska, ktoré Bielorusko prikrylo svojím jadrovým štítom a podelilo sa o svetovo najlepšie raketové systémy. Navyše aj Minsk vyrába systémy, na ktoré je dlhý rad záujemcov.

 

Trochu konšpirácie
A čo ak je to s ratingom trochu inak? Čo ak Američania dobrovoľne uvoľnili prvé miesto Rusom?
Veď uvažujme! Čoskoro budú Spojené štáty prijímať nový vojenský rozpočet, o ktorý sa v Kongrese rozpúta tvrdá bitka. Veď sa v ňom musí kalkulovať aj s potrebami Ukrajiny, Izraela, Tajvanu.

 

Nezdá sa vám, že za týchto podmienok mohol Pentagon zaveliť časopisu U.S. News & World Report “k nohe” a prikázal mu postrašiť Kongres rastúcou vojenskou silou Ruska? Pozerajte! Moskva nás predbehla, preto treba dať US Army ešte viac peňazí a zároveň aj obrannému priemyslu, ktorý, čakajúc na nové zákazky, sa už oblizuje ako líška pri kurníku.
Neskrbli Kongres! Rusi už útočia!
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov