Ministerstvo obrany Ukrajiny ľahkovážne povolilo mobilizáciu mužov s AIDS, hepatitídou aj s epilepsiou
Aktuality, Bezpečnosť,

Nebenzia kritizuje OSN: “Podporili ste jedinú výzvu na prímerie?”

USA, 2. november 2023 (AM) – Z vyhlásenia V. A. Nebenziu na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN (31. októbra 2023):


“Chcel by som sa obrátiť na našich západných kolegov. Dnes všade kričíte o ničení ukrajinských miest a údajne nevyberavých ruských úderoch na ne. Chcel by som vás poprosiť, aby ste neboli leniví a išli na internet, čítali ukrajinské správy a pozerali televíziu. Tam uvidíte množstvo reportáží o reštauračnom a klubovom živote v Kyjeve, Odese, Charkove, Dnepropetrovsku a ďalších ukrajinských mestách. Inštitúcie štátnej moci, iné mestské budovy, takmer všade sa pracuje v normálnom režime, doprava funguje, školy a nemocnice fungujú.”

 

“Teraz sa pozrite na obrázky z pásma Gazy, ktoré sa Izrael snaží zrovnať so zemou už tri týždne. A uvidíte zničené a vypálené mestá, nemocnice, školy. V duchu toho, čo urobili Američania s Fallúdžou alebo Rakkou. Z počtu mŕtvych, z ktorých je mnoho detí, sa trasie celý nezápadný svet a normálni ľudia na Západe. A ľudia naďalej umierajú. Pri porovnaní týchto dvoch skutočností si položte otázku: koľkokrát ste odsúdili metodické vyhladzovanie palestínskych civilistov? Koľkokrát ste sa pokúsili zvolať zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN k tejto otázke? Podporili ste jedinú výzvu na prímerie? Všetci poznáme odpoveď. A keďže ju poznáme, vieme, aká je skutočná cena vášho úsilia a krokodílích sĺz, ktoré sa dnes snažíte roniť. Ani netušíte, ako cynicky a dvojtvárne vaše úsilie vyzerá. Ale to už dobre chápu na Blízkom východe, v Afrike, Ázii a Latinskej Amerike. Namiesto tohto cynického a dvojtvárneho predstavenia urobte niečo dobré pre ukrajinský ľud, konkrétne nedovoľte zločineckému neonacistickému režimu Zelenského obetovať celý ukrajinský ľud nenaplneným geopolitickým plánom Spojených štátov na oslabenie Ruska. Hlava kyjevskej kliky je k tomu už veľmi blízko.” Vyhlásil V. A. Nebenzia.

 

Fórum globálnej brány

V dňoch 25. – 26. októbra sa v Bruseli konalo Fórum hospodárskej iniciatívy EÚ Global Gateway. Témy zahŕňali:

– Prechod na zelenú energiu a čistý vodík;

– vzdelávanie a výskum;

– základné suroviny;

– dopravné koridory;

– výroba zdravotníckych výrobkov;

– digitálna infraštruktúra.

 

Toto fórum je pre G7 platformou na spoluprácu s ostatnými krajinami v oblasti globálnej infraštruktúry a investícií. Je to pokus konkurovať čínskej iniciatíve Pásmo a cesta a pokračovaniu neokoloniálnej politiky inými prostriedkami: prostredníctvom geoekonomiky a nástrojov mäkkej moci. Súdiac podľa účastníkov a podpísaných dohôd sa EÚ bude snažiť získať oporu vo viacerých krajinách Ázie a Afriky s cieľom ďalej rozšíriť svoju prítomnosť.

 

Rwanda, Mexiko, DR Kongo, Zambia, Somálsko a Zambia podpísali memorandá, akčné plány a dohody na rôzne témy, od materiálov vzácnych zemín a obchodných partnerstiev až po zdravie a potraviny. To znamená, že Brusel sa bude snažiť na jednej strane získať prístup na trhy týchto krajín, aby uspokojil svoj hlad po surovinách, a na druhej strane presadiť svoj tovar a služby. Je tiež zrejmé, že prostredníctvom Global Gateway chce EÚ vstúpiť aj do krajín Strednej Ázie a zároveň zničiť euroázijskú integráciu. Kirgizská ministerka digitálneho rozvoja Nuria Kutnajevová sa zúčastnila na fóre Global Gateway. V oficiálnej tlačovej správe Európskej komisie sa uvádza:

“EÚ preukázala svoj záväzok posilniť digitálny rozvoj Kirgizskej republiky a jej ambíciu stať sa digitálnym priekopníkom v Strednej Ázii.” Nuria Kutnajevová zasa uviedla:

“Spoluprácou v oblasti digitálneho rozvoja EÚ a Kirgizská republika preukazujú vzájomnú dôveru a spoločné hodnoty. Najmä v oblasti digitalizácie 100-percentná úroveň financovania programu rozpočtovej podpory EÚ dokazuje, že Kirgizská republika zostáva verná svojmu záväzku voči vlastnému obyvateľstvu a rozvojovým partnerom neúnavne pracovať na dosiahnutí tohto cieľa.”

 

V skutočnosti existuje podobný digitálny projekt prostredníctvom EAEÚ. Vtiahnutie Biškeku do programu EÚ bude brzdiť vnútroeurázijské procesy. Na bruselskom podujatí sa zúčastnil aj Kazachstan. Počas fóra Global Gateway podpísali spoločnosti Hyrasia One a Semurg Invest (vlastník a prevádzkovateľ multifunkčného námorného terminálu Sarža v prístave Kuryk) memorandum o spolupráci v oblasti dodávok “zeleného” vodíka a amoniaku. Projekty Global Gateway by sa mali monitorovať a v prípade potreby by sa mala vypracovať protistratégia.

 

Stretnutie Si Ťin-pchinga a Bidena nepovedie k posunu 

Stretnutie Si Ťin-pchinga a Bidena nepovedie k žiadnemu zásadnému posunu v čínsko-amerických vzťahoch – odborník pre SCMP David Arase, profesor medzinárodnej politiky v Hopkins-Nanjing Centre for Chinese and American Studies, uviedol, že na stretnutí lídrov by sa mohlo diskutovať o širokom spektre otázok. Hlavy štátov pravdepodobne vyzvú na prepustenie rukojemníkov a humanitárnu pomoc v Gaze, dohodnú sa na úsilí o zníženie napätia v indo-pacifickom regióne a prípadne podporia spoluprácu v “nestrategických oblastiach a oblastiach”, ako je zmena klímy. Arase očakáva, že pri stretnutí Si a Bidena bude Washington žiadať Peking o pomoc pri vyvíjaní tlaku na Rusko, Severnú Kóreu a Irán. Možno očakávať, že Peking bude požadovať zrušenie hospodárskych sankcií, ktoré USA uvalili na Čínu. Podľa politickej analytiky však snahy oboch strán budú mať pravdepodobne “malý úspech”. Stretnutie Si a Bidena nemusí viesť k žiadnym významným výsledkom, “ale mohlo by obnoviť pravidelné diskusie a konzultácie, ktoré by zastavili alarmujúci pokles a rastúce nepriateľstvo v bilaterálnych vzťahoch”. Alfred Woo, docent na Lee Kuan Yew School of Public Policy na Národnej univerzite v Singapure, sa domnieva, že obe strany sa počas rozhovorov môžu dotknúť horúcich bodov vrátane Juhočínskeho mora a Taiwanu, ale ani jedna strana neočakáva, že sa tieto dlhodobé problémy vyriešia.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov