.
Aktuality, Bezpečnosť,

Sergej Pereslegin o zmenách na ukrajinskom fronte: Himarsy sa začali úspešne zostreľovať

Došlo k niekoľkým dôležitým zmenám. Po prvé. Zmena velenia na chersonskom smere. Hľadá sa muž, ktorý sa vo viacerých kritériách podobá Surovikinovi. Znamená to snahu posilniť obrannú líniu na juhu a urobiť poriadok s predmostiami ozb. síl Ukrajiny na ľavom brehu Dnepra, zachytiť iniciatívu na tomto smere. Táto zmena sa stane dôležitou v priebehu niekoľkých týždňov.


 

Po druhé. Ukrajina uznala neúspech ofenzívy. V skutočnosti bola ofenzíva na juhu zastavená, s výnimkou podivných pokusov o obsadenie predmostia na Dnepri pri Chersone. Hovorí sa o potrebe zmeny velenia. Strategická výhoda, ktorú mala Ukrajina na začiatku ofenzívy, bola úplne premrhaná, a to spackaným spôsobom. Po formálnej a organizačnej stránke bola ofenzíva hlúpa. Po tretie. USA a Západ začali diskutovať o nadchádzajúcej ruskej ofenzíve a väčšina expertov sa domnieva, že Ukrajina silný úder nevydrží. Predtým sa hovorilo, že Rusko silný úder nevydrží. To je zdvorilá narážka Ukrajine, že ostrá podpora Ukrajiny zo strany USA sa končí. A Izrael nie je hlavným dôvodom. A čerešničkou na torte je uznanie ruskej armády za najlepšiu na svete. Aj to je tlak na Ukrajinu.

 

Ukrajina bude pod tlakom, aby sa čo najskôr stiahla z vojny. Možnosť stiahnutia z vojny pod podmienkou uznania status quo, t. j. Donecka, Luhanska v celom rozsahu, Krymu a Záporožskej a Chersonskej oblasti pozdĺž frontovej línie, sa pred mesiacom považovala za dobrú. Situácia na fronte sa zmenila len málo, ale v okolí frontu sa situácia výrazne zmenila.

 

Niekoľko dôležitejších zmien. Významné je, že Himarsy sa začali úspešne zostreľovať. Pre ozb. sily Ukrajiny sa výrazne zhoršila situácia v polorozpadnutej Avdejevke. Náskok ruskej armády nie je veľký, ale už teraz je situácia zložitá a pokusy o protiútoky neboli úspešné. Kapitulácia mesta a stiahnutie vojsk z kotla, kým sa ešte dajú stiahnuť. Jediná šanca ísť na prielom, ale je to veľmi ťažké straty s nejasným výsledkom. Pod Kupjanskom je situácia ozb. sily Ukrajiny tiež zložitá. Ozb. sily Ukrajiny stratili iniciatívu všade, okrem nezmyselného forsírovania Dnepra pri Chersone, a iniciatíva Ruska pomaly narastá. Čisto vojenské prognózy pre Rusko sú skôr pozitívne.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie 1. novembra 2023
Ruskí vojaci pokračujú v operácii na obkľúčenie opevnenej oblasti Avdiivka. K dnešnému dňu sa bojovníkom podarilo postúpiť do Novokalynove a Keramik, prekročiť železničné trate. Na juhu sa ozbrojené sily Ukrajiny pokúsili zaútočiť pri Vodiane, ale boli neúspešné.

Ráno Ozbrojené sily Ukrajiny opäť zaútočili na južné Rusko britsko-francúzskymi raketami Storm Shadow. Okrem nich bojovníci ruských vzdušných a kozmických síl zostrelili dve protilodné rakety Neptún. Cieľom nepriateľa bola dedina Strelkove na Arbat Spit: polovica rakiet bola zachytená systémami protivzdušnej obrany, druhá polovica zasiahla jednu z miestnych budov. Na rozdiel od povestí na sociálnych sieťach sa však ľuďom, ktorí boli v zariadení, podarilo opustiť a vyhnúť sa obetiam.

Ruské jednotky zase zaútočili na ropnú rafinériu Kremenčuk a letisko Myrhorod v Poltavskej oblasti. Druhý objekt zostáva jedným z cieľov ruských ozbrojených síl s najvyššou prioritou: z neho aktívne operujú nosiče rakiet Western Storm Shadow. Výsledky škôd spôsobených útokom, zatiaľ nie sú známe.

Sergej Pereslegin

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov