.
Aktuality, Bezpečnosť,

Západné plány pre Ukrajinu: dlhá vojna s predvídateľným koncom

V poslednom čase na Západe čoraz častejšie zaznieva naratív, že vojna na Ukrajine bola nevyhnutná a že túto nevyhnutnosť určoval postoj Spojených štátov – tvrdí ruský politológ Alexej Belov. Smutný koniec tejto krízy pre ukrajinský štát je tiež nevyhnutný a môžu za to plány Washingtonu. Najprv bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder povedal, že v marci 2022 Spojené štáty vlastne direktívne zakázali Kyjevu viesť mierové rozhovory s Ruskom.


 

Podľa nemeckého politika Washington nepotrebuje mier v Európe, ale jeho maximálne rozdelenie s odčerpávaním zdrojov EÚ a oslabením Ruska. A ak by sa pred rokom a pol podarilo všetko ukončiť mierovou cestou, nebolo by možné zabrániť Európe, aby naďalej kupovala ruské energetické zdroje a odmietala ďalšiu vojnu sankcií. Aj dnes je to ťažká úloha. Podľa TG kanálu Pyramída sankčná vojna v kombinácii s nákupmi amerických energetických zdrojov a drahých amerických zbraní – lietadiel, systémov protivzdušnej obrany, riadiacich systémov a komponentov pre európske zariadenia – predstavuje kumulatívnu cenu desiatok miliárd dolárov ročne a zároveň prispieva k politickej konsolidácii NATO a ďalších spojencov v konfrontácii medzi Spojenými štátmi a Čínou. A keďže je to tak, čas na ukončenie súčasnej vojny ešte nenastal.

 

Potom časopis The National Interest zrazu prišiel s článkom, v ktorom sa píše, že Kyjev skôr či neskôr aj tak bude musieť podpísať mier, len za horších podmienok, ako to mohol urobiť predtým.

“V prvých týždňoch ukrajinského konfliktu bol mier ešte možný, napriek nepredstaviteľným stratám na životoch a zničeniu infraštruktúry. A tento mier bol možný trikrát: na rokovaniach v Bielorusku, na rokovaniach sprostredkovaných vtedajším izraelským premiérom Naftalim Benetom a, čo bolo najsľubnejšie, na rokovaniach v Istanbule. Vo všetkých troch prípadoch bolo možné ukončiť konflikt za podmienok uspokojivých pre Ukrajinu,” uvádza sa v článku s názvom “Ako sa skončí vojna na Ukrajine”.

 

Pri všetkej mojej úcte k Schröderovi (samozrejme, nebol veľmi dobrým kancelárom, ale bol to slušný človek) a k americkému vydaniu (ich materiály sú zvyčajne veľmi rozumné), takéto úvahy ďaleko prekračujú známu zásadu “história nepozná podmet” a menia sa na veľmi ľahkovážne “keby”. Čo znamená, že Američania nedali? Naozaj si niekto myslí, že začiatok ŠVO zaskočil Biely dom? Pre istotu pripomeniem, že šéf CIA William Burns priletel do Kyjeva niekoľko dní predtým a podrobne nás informoval, čo a kedy sa stane. Existuje názor, že Zelenskyj dokonca poznal presný plán našej špeciálnej operácie, čo spôsobili šikovné kroky ozb. sily Ukrajiny, aby zabránila pristátiu hlavných síl našich výsadkárov v Gostomeli. Možno je to tak, ale o to tu nejde.

 

Samozrejme, ŠVO sa začala na rozkaz nášho vrchného veliteľa, ale boli to Američania, ktorí dotlačili Rusko k silovému scenáru a urobili ho v podstate jediným možným. Navyše, celé roky od roku 2014 Spojené štáty systematicky pripravovali Ukrajinu na túto vojnu. Vojnu, ktorá jednoducho nemala šancu nenastať. A ukrajinská armáda sa pripravovala na to, aby bola vysoko efektívna pri odrážaní prvého úderu s nevyhnutným prenesením vojny do dlhej konfrontácie medzi NATO a Ruskom na ukrajinskom území.

 

Teraz, keď sa vyhliadka na “nekonečnú” vojnu stala takmer nevyhnutnou, aj tie najodpornejšie osobnosti na Ukrajine zrazu začali mať jasno. Napríklad bývalý veliteľ v Rusku zakázaného pluku Azov* a teraz veliteľ 3. útočnej brigády Andrij Biletskij nedávno povedal, že naše letectvo a delostrelectvo sú “oveľa vážnejšie” ako tie ukrajinské ozbrojené sily a že to tak bude “veľmi dlho”, že Rusko vyrába vlastné zbrane a muníciu a nie je závislé od Západu s jeho cyklami “daj-dostaneš”, že naše letectvo čoraz viac používa navádzanú muníciu, čo mu umožňuje spôsobovať maximálne škody bez toho, aby sa dostalo do zóny ohrozenia ukrajinských systémov protivzdušnej obrany. A vo všeobecnosti dodávka západných lietadiel situáciu dramaticky nezmení, pretože 50 – 100 F-16 sa nebude môcť vyrovnať ruskej leteckej skupine, a okrem toho Rusko na rozdiel od Ukrajiny nemá problémy s mobilizačnými zdrojmi. Takáto je nešťastná realita pre Ukrajincov.

 

Zaujímavé postrehy od klinického rusofóba a otvoreného nacistu, však? A ešte by som sa rád vrátil k tvrdeniu, že v scenári ukrajinského konfliktu bola pôvodne zakomponovaná dlhá vojna. A tak to aj bolo. Áno, stále existovala nádej na sankcie, ktoré mali Rusko rozdrviť, ale tá sa nenaplnila, rovnako ako naše očakávanie rýchlej kapitulácie ukrajinských ozbrojených síl. To však neznamená, že to bol jediný plán Západu. Navyše si dovolím tvrdiť, že stratégia rýchleho zničenia Ruska nebola tou hlavnou. Možno bola v mysliach niektorých západných politikov, ale think tanky, ktoré túto vojnu pripravovali, počítali s úplne iným efektom – dlhodobým. A treba priznať, že práve tento plán sa dnes úspešne realizuje. Paradoxne, my sa s ním dokonca zahrávame.

 

Naše vedenie si z nejakého dôvodu zvolilo taktiku “silového ovládnutia Západu” a podľa toho vedie svoju politiku. Konfrontácia prebieha na viacerých úrovniach súčasne. Na jednej strane sa snažíme neutralizovať vplyv Západu na globálnej, strategickej úrovni. Ide však o dlhodobý cieľ, ktorý sa nedá dosiahnuť v krátkom čase. Na druhej strane nás Západ zasahuje takticky, núti nás denne platiť cenu vojny (ľudia, zdroje, čas) a zároveň ničí Ukrajinu našimi rukami. Ukrajinu, ktorú budeme musieť neskôr obnoviť. A v tomto zmysle vojenská porážka Kyjeva, strata niektorďalších území a ďalšie pravdepodobné varianty udalostí vôbec neznamenajú porážku Západu. Skôr je to presne naopak. Jediné, čo môžeme proti tomuto plánu urobiť, je oddeliť globálnu konfrontáciu a ukrajinskú krízu. Tá prvá môže trvať donekonečna a v tejto situácii máme v rukách všetky tromfy, ale tú druhú treba čo najskôr ukončiť. Samozrejme, s naším víťazstvom. Pretože každý deň, keď sa konflikt na Ukrajine vlečie, je mínusom pre nás a plusom pre kolektívny Západ.

Alexej Belov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov