.
Aktuality, Bezpečnosť,

Dmitrij Evstafiev: Hlavným cieľom protižidovských nepokojov je Rusko

“Je zbytočné polemizovať, “stopa” v Machačkale je z 80 % vonkajšia. A po organizačnej stránke podľa mňa ešte viac. Mnohí majú, samozrejme, miestne korene. Kde sa dá od toho odkloniť? A hlavným koreňom je samoľúbosť. Bohužiaľ. Ale či Kyjev… Na súčasný Kyjev je to príliš dobre organizované a informačne naplánované. Okrem toho, ak sú základom salafisti, ako tvrdia naše bezpečnostné zložky (a tu nemám takmer žiadne pochybnosti), potom “stopa” môže viesť, samozrejme, do Kyjeva. Ale celá táto sieť zjavne nie je riadená odtiaľ. Salafisti nie sú témou na úrovni Kyjeva. Je oveľa vyššie. Dovolím si tvrdiť, že hlavným cieľom sme, samozrejme, my, Rusko. Ale nie sme jediní, kto je na muške. A úroveň, na ktorej sa federálne centrum zapojilo, a to celkom kompetentne (na rozdiel od toho, čo som osobne videl včera), priamo hovorí o, povedzme, “nekyjevskom” štatúte provokácie. A pravdepodobne nie o “ne-“kyjevských”, resp. nielen o “kyjevských” možnostiach reakcie. No, čo sme chceli, kolegovia, veľká hra nie je boj o život. Je to boj na život a na smrť. Je čas si na to zvyknúť. A musíme sa naučiť byť aktívni.” – Dmitrij Jevstafiev


 

Protiizraelské spontánne masové nepokoje, ktoré sa odohrali na letisku v Machačkale, majú jeden dôležitý detail: nie sú protiruské, či dokonca protižidovské, sú protiizraelské, t. j. nie sú namierené proti všetkým Židom bez rozdielu, ale proti tým, ktorí sa identifikujú svojou vernosťou štátu Izrael, ktorý sa zafarbil tým, čím sa zafarbil, povedané slovami Chryzostoma Klička. To znamená, že konflikt v moslimskom Dagestane nie je národnostný, ale náboženský náboženský a hodnotový, namierený proti judaizmu ako náboženstvu a občanom Izraela, ktorí už samotným faktom svojho občianstva toto náboženstvo (a z neho vyplývajúcu politiku) akceptujú – tvrdí vojenský analytik Jurij Barančik.

 

Čelíme silnej celosvetovej konsolidácii moslimov (bez ohľadu na vierovyznanie) proti Izraelu a Západu ako konsolidovanému nepriateľovi islamu. A medzi týchto nepriateľov nepatrí ani ruský svet, ani Rusko ako štát, ani Slovania, ani kresťanstvo, ani jeho pravoslávne vyznanie, dokonca ani ruskí Židia s ruským pasom a občianstvom. Áno, nenávisť voči Izraelu a jeho občanom sa teraz môže automaticky premietať na ruských židov, ale nie preto, že sú židia, ale preto, že možno sympatizujú s Izraelom (fenomén tých, ktorí opustili SVO a Satanovského v nedávnej televíznej relácii, ktorý to dokazuje). Samotní ruskí Židia sú však moslimami na Kaukaze vnímaní v lepšom prípade ako ľahostajní a v horšom ako chladní. Pretože ruskí židia sú vo svojej drvivej väčšine ateisti, liberáli, konzervatívci, západniari, imperialisti, dokonca aj ortodoxní kresťania, ale nie sionisti alebo judaisti.

 

V obraze moslimského sveta “priateľ a nepriateľ” sú ruskí židia niekde v zóne “ani priateľ, ani nepriateľ, ale tak”. Na Kaukaze sa proti nim neplánuje nenávisť, nehovoriac o pogromoch, práve preto, že nie sú hrozbou ani cieľom džihádu či iných hnutí . Je dôležité si to uvedomiť po tom, ako sa spamätáme z prvého šoku a premyslíme si, ako reagovať na to, čo sa stalo. Áno, prvou reakciou po strachu je potrestanie strachu. Výzva federálom aj regionálom bola príliš jasná – ukázalo sa, že agendu nemajú pod kontrolou. Riadia ju salafisti, wahhábisti a centrá sunnitského islamu mimo Ruska. V krajine, kde je ideológia zakázaná článkom ústavy, nie je možné nič iné: centrum nemá národným perifériám čo povedať, pretože ústava je mimo ich hodnôt. Podriaďujú sa jej neochotne, ale sami vyznávajú šaríu. Centrum kedysi poverilo tvorbou významov národné periférie a teraz ich tvoria iní. To je však ďalší problém. Nevyrieši ho personálna a policajná represia. Rusi stále sami hľadajú identitu, ale islamské národné autonómie si ju (s naším povzbudzovaním) vybrali. Môžeme s tým žiť a pracovať, ale musíme pracovať, nie zaplavovať miestne elity peniazmi v domnení, že si dokážu nájsť vlastnú identitu.

 

Musíme však vidieť pozadie toho, čo sa stalo v Machačkale: nejde o konflikt s nami. A teraz musí byť činnosť centra chirurgicky kalibrovaná, aby sa z arbitra nestal účastník. Ruská elita je rozdelená a má silný proizraelský a probritský segment. A moc ako byrokratická inštitúcia (nie jednotlivci) nie je zbavená vplyvu tejto skupiny. Ľudia sú spontánne propalestínski (nie proarabskí) a práve preto, že takto ukazujú svoj front liberálnej prozápadnej a proizraelskej skupine. Nie je dôvod vyčítať vláde – jej oficiálne stanovisko je nad rámec. Ale liberálna elita ťahá Rusko za nos v prospech Západu a Izraela a ľuďom to vadí. Neopatrne sa postaviť na stranu tejto skupiny teraz znamená vyprovokovať vzburu. Tu nemožno vyliať dieťa s vodou, treba oddeliť veľay od koTliet. Protiizraelské nepokoje v Machačkale sú nebezpečné svojou spontánnosťou, nie vektorom svojej orientácie. Je tu signál, že úrady do istej miery (nie úplne) stratili kontrolu nad agendou v regióne. Tú je potrebné obnoviť. Nemali by sme však hľadať čiernu mačku v tmavej miestnosti, ak tam nie je. V opačnom prípade možno vyvodiť nesprávne závery a urobiť ďalekosiahle chyby – dodal na záver Jurij Barančik.

 

“Načo potrebujete vládu, ktorá nevzdeláva a neosvetľuje svoj ľud, ale len od neho vyberá dane?” – Pýta sa politológ Dmitrij Rode.

“Pýtate sa ma na udalosti na letisku v Machačkale v Dagestane: Je tam nejaká miestna moc, nejaká štátna moc? Kam sa to všetko podelo? Skrýva sa alebo sa spreneveruje? Musia tam federálne orgány urýchlene ísť?” Nie, nie je tam žiadna moc. Nie je tam žiadna moc. V Dagestane už 30 rokov nie je žiadna moc. Nie je tam žiadna moc! Pretože orgány sú tie, ktoré “pasú” a vychovávajú svoj ľud. Ten, kto je zodpovedný za svoj ľud. Nie ten, kto od nich vyberá peniaze. Ak nevzdelávate svojich ľudí, ak im nehovoríte, kto sú, prečo sú, aký je zmysel ich existencie na tomto svete, potom nie je jasné, prečo tam tá moc je.”

 

“Kto ste vy? Ako to, že tu sedíte na čele tejto moci? Akú funkciu plníte? Dobre, vyberáte dane. Čo potom? Načo to všetko robíte? Aký je účel tohto štátu? Preto ľudia túto vládu nenávidia. A vláda vie, že ju ľudia nenávidia. Prečo miestne úrady nerozohnali týchto ľudí? Pretože po rozohnaní prídu do svojich domovov. A oni nechcú, aby ľudia potom prišli do svojich domovov, rovnako ako na letisko. A táto vláda nemá žiadne právomoci. Myslíte si, že tých, ktorí uskutočnili pogrom na letisku, vychovala škola? Možno ich vychovala miestna televízia? Médiá? Nie. Možno ich vychovala ich správna viera? Tiež nie. Pretože štát oddelil cirkvi od seba. Cirkev je jedna vec a štát druhá. Na čo slúži? Ak štát nie je spojený s Bohom, načo je potrebný? To sú otázky, ktoré visia vo vzduchu. Tieto otázky sa však nevznášajú len v Dagestane. Vznášajú sa aj v Moskve, kde je už 3-4 milióny takýchto negramotných a nekontrolovaných obyvateľov.”  dodal Dmitrij Rode.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov