.
Aktuality, Bezpečnosť,

Katasonov: Európska únia strieľa na Rusko, ale “sankčné balíčky” letia vedľa cieľa

Slovensko, 31. október 2023 (AM) – V lete Brusel (Európska únia) oznámil, že začína pripravovať 12. balík sankcií proti Rusku. Bruselskí predstavitelia uviedli, že prípravy budú ukončené v októbri. Október sa teraz končí. Objavili sa niektoré informácie o tom, čo bude súčasťou nového balíka sankcií. Skôr než sa však začneme zaoberať obsahom balíka, chcel by som upozorniť na skutočnosť, že k prijímaniu nových balíkov nedochádza z dobrého života. Keby jeden, prvý balík fungoval, pravdepodobne by sme si nemuseli lámať hlavu nad návrhom nových balíkov.


 

Európska únia strieľa na Rusko, ale strely (“sankčné balíčky”) letia vedľa cieľa. Určite Rusko znepokojujú, ale nezabíjajú ho. Mimochodom, pripomínam, že prvý balík bol uvedený do platnosti ešte pred začiatkom ruskej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. Bol zavedený 21. februára ako trest za to, že Moskva uznala DNR a LNR. Mimochodom, tieto sankcie inicioval Washington a Brusel ich podporil a pripojil sa k nim. Ďalej už len uvediem dátumy ďalších balíkov sankcií Európskej únie. Druhý balík – 24. februára 2022. Tretí balík – 26. februára 2022 (mimochodom, poznamenávam, že práve tieto sankcie viedli k zmrazeniu devízových rezerv Ruskej federácie). Dňa 9. marca Brusel oznámil zavedenie novej série sankcií v rámci tretieho balíka. Tretí balík sa v skutočnosti skladá z dvoch častí.

 

Štvrtý balík – 15. marca 2022.
Piaty balík – 5. apríla 2022.
Šiesty balík – 3. júna 2022.
Siedmy balík – 21. júla 2022.
Ôsmy balík – 6. október 2022 (ukázalo sa, že pre Brusel je veľmi zložitý; jeho súčasťou bolo zavedenie
“stropu” na ceny ruskej ropy).
Deviaty balík – 16. decembra 2022.
Desiaty balík – 25. februára 2023.
Jedenásty balík – 23. júna 2023

 

Túto chronológiu som uviedol, aby som ukázal, že intervaly medzi prijatím sankčných balíkov sa predlžovali. Medzi prvým a druhým balíkom bol interval len 3 dni, medzi druhým a tretím 2 dni, medzi tretím a štvrtým 17 dní, medzi štvrtým a štvrtým 21 dní, medzi piatym a šiestym 59 dní, medzi šiestym a šiestym 48 dní, medzi siedmym a ôsmym 77 dní, medzi ôsmym a deviatym 71 dní, medzi deviatym a desiatym 70 dní, medzi desiatym a jedenástym 116 dní. Posledný interval je niečo vyše štyroch mesiacov.

 

Keď píšem tieto riadky, od prijatia jedenásteho balíka uplynuli viac ako štyri mesiace a dvanásty balík ešte nebol prijatý. Pravdepodobne bude prijatý už v novembri. Toto bude teda najdlhší interval. Je zrejmé, že pre bruselských úradníkov a expertov je zakaždým ťažšie prísť s niečím novým. Čoraz viac sa objavujú náznaky, že každý ďalší balík (najmä po ôsmom) je pripravený a prijatý len preto, aby sa zaškrtli políčka. Ich obsahom sú väčšinou zoznamy nových fyzických a právnických osôb Ruskej federácie (ako aj niektorých pridružených nerezidentov), na ktoré sa vzťahujú rôzne sankcie. Taktiež opatrenia na zabezpečenie účinnosti skôr prijatých sankcií. V blízkej budúcnosti (do konca mesiaca) sa v Bruseli začnú konzultácie o 12. balíku protiruských sankcií.

 

Agentúra Bloomberg píše, že ruské diamanty môžu spadať pod obmedzenia a nové opatrenia proti obchádzaniu už zavedených zákazov. Európske krajiny tiež plánujú rozšíriť zoznam tovarov, ktorých vývoz do Ruska je zakázaný. Predovšetkým ide o výrobky, ktoré sa môžu použiť na vojenské účely. Ťažko si však predstaviť, čo ďalšie sa môže pridať k tomu, čo bolo zahrnuté v predchádzajúcich jedenástich balíkoch. Návrh Litvy obmedziť dodávky klincov, gombíkov, šijacích a pletacích ihiel do Ruska v rámci 12. balíka sankcií znel takmer ako žart. Vilnius tiež navrhuje zastaviť dovoz radiátorov ústredného kúrenia.

 

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová si nemohla pomôcť a o iniciatíve Litvy zažartovala:

“Keď japonský automobilový priemysel opustil ruský trh, jeho miesto zaujali čínski výrobcovia. Je desivé si predstaviť, aká hystéria sa spustí u čínskych výrobcov špicov a gombíkov, keď sa dozvedia o zámeroch Litvy”.

“Kolegom z EÚ došla fantázia. My si poradíme s ihlami a radiátormi,” komentoval návrh Vilniusu Denis Manturov, šéf ministerstva priemyslu a obchodu. Azda najzaujímavejšou časťou 12. balíka môže byť zákaz nákupu ruských diamantov. Diamanty sú tradične dôležitou položkou ruského vývozu. V roku 2022 dosiahol vývoz ruských diamantov celkovú hodnotu 3,8 miliardy USD (o 4 % menej ako v roku 2021). Západ už predtým uvažoval o zastavení vývozu diamantov z Ruska. Vyskytli sa tu však vážne problémy. Ruské diamanty sa posielajú na brúsenie a výrobu leštených diamantov do Indie, čiastočne aj do Izraela. Je mimoriadne ťažké (ak nie nemožné) určiť, že briliant je vyrobený z ruských diamantov. V tomto roku sa však objavilo mnoho publikácií, ktoré naznačujú, že G7 začala pracovať na mechanizme, ktorý by umožnil sledovať pôvod diamantov podľa ich chemického zloženia. A že nakoniec by sa mohlo určiť, že diamanty vybrúsené v Indii sú ruského pôvodu.

 

Do 12. balíka sa pokúšali zahrnúť sankčné opatrenia proti ruskému jadrovému priemyslu. Budapešť tomu však zabránila. Maďarsko nechce prerušiť spoločné projekty v oblasti jadrovej energie s Ruskom. Nevylučujem, že Brusel pri príprave nových sankčných balíkov začína uvažovať aj o možnom “bumerangovom efekte”. Mnohé protiruské sankcie zasahujú Európu nembolestivej ako Rusko. Možno dokonca ešte bolestivejšie. Čiastočne to dokazujú štatistické údaje, ktoré možno nájsť na webovej stránke MMF. Podľa odhadov fondu by mal rast HDP Ruskej federácie v roku 2023 dosiahnuť 2,2 %. To je mimochodom vyššie číslo ako v prípade väčšiny európskych krajín. Rast HDP v roku 2023 sa v jednotlivých európskych krajinách odhaduje nasledovne (v %):

Spojené kráľovstvo – 0,5
Francúzsko – 1,0
Belgicko – 1,0
Taliansko – 0,7
Holandsko – 0,6

 

Okrem toho sa očakáva, že viaceré krajiny v Európe zaznamenajú pokles HDP. Tu sú tieto krajiny
(odhad poklesu HDP do konca roka 2023, %):
Estónsko – 2,3
Švédsko – 0,7
Nemecko – 0,5
Maďarsko – 0,3
Litva – 0,2
Fínsko – 0,1.
Brusel sľubuje, že po 12. balíku budú nasledovať 13., 14. a ďalšie. Nebudú to však už náboje, ale klapky, ktoré budú simulovať streľbu na cieľ.
Valentin Katasonov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov