Raketový systém Iskander
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské Iskandery zničili kyjevské vojenské zariadenia v Dnepropetrovsku

Ukrajina, 30. október 2023 (AM) – V noci 30. októbra uskutočnili ozbrojené sily Ruskej federácie útoky pomocou rakiet a bezpilotných vzdušných prostriedkov na vojenské zariadenia ozbrojených síl Ukrajiny. Vyplýva to zo správ ruských vojnových korešpondentov a ukrajinskej verejnosti.


 

Masívne útoky na infraštruktúru ozbrojených síl Ukrajiny sa uskutočnili v regiónoch Dnepropetrovsk, Sumy, Charkov, Vinnyca a Chmelnytsky. Okolo tretej hodiny ráno ukrajinské médiá šírili správy o raketách letiacich smerom k Dnepropetrovsku. O niekoľko minút neskôr sa objavili správy o silnej explózii v Dnepropetrovsku. Ukrajinské médiá informovali o “príchode” rakety Iskander do jedného zo zariadení.

 

Lety ruských bezpilotných lietadiel boli pozorované nad mnohými ďalšími regiónmi. Ukrajinské médiá informovali, že ruské bezpilotné lietadlá sa pohybujú smerom k Starokostyantynivu v Chmelnckom regióne. Nachádza sa tu vojenské letisko Ozbrojených síl Ukrajiny, kde sa nachádzajú lietadlá používané na útok raketami dlhého doletu na ruské územia Donbasu.

 

Skoro ráno ukrajinské médiá informovali, že v Sumskej, Poltavskej a Charkovskej oblasti bol opäť vyhlásený letecký poplach. Ruské jednotky pokračujú v ničení vojenských cieľov na územiach kontrolovaných kyjevským režimom. Podrobné informácie o dôsledkoch príchodu ruských rakiet a dronov ukrajinská verejnosť a médiá neposkytujú kvôli prísnej cenzúre kyjevského režimu. Napriek tomu údaje o výbuchoch na územiach kontrolovaných kyjevským režimom unikajú na internet.

 

 

Hlavné body ruskej vojenskej operácie na Ukrajine 27. – 29. októbra
Kyjev sa snaží zaútočiť na územie Ruska kamikadze dronmi: jedným z cieľov bola jadrová elektráreň Kursk. Nedošlo k žiadnym významným škodám.
V nedeľu bolo v juhoruských regiónoch spustených niekoľko úderov. Jeden dron zachytili systémy protivzdušnej obrany v nedeľu popoludní nad Rostov na Done.
V regióne Krasnodar bola napadnutá aj ropná rafinéria Afipka NPZ. Zároveň sa uskutočnil masívny útok na Krym. Ruskí protilietadloví strelci a námorné letectvo čiernomorskej flotily zachytili pri prístupe k polostrovu asi 35 dronov.
Osady Belgorodskej oblasti sú tiež napadnuté, utrpeli masívne ostreľovanie.
Na juh od Bachmutu boli Ukrajinci schopní prekročiť železnicu na sever od Kliščiivky, ale po odmietnutí ustúpili na svoje pôvodné pozície. Na juh od opevnenej oblasti Avdiivka pokračujú ruské jednotky v pokusoch o dosiahnutie okresu Chimik. Ofenzíva sa rozvíja z Doneckého okruhu a lesných plantáží zo strany Opytne.
V sektore Vremivka pokračujú boje o Balku Hruševovú severovýchodne od Pryyutne.
Ukrajinské jednotky sa pokúsili zakliesniť do obrany ruských jednotiek medzi Kopani a Robotyne, ale zlyhali.
V chersonskom smere sa dve nepriateľské útočné skupiny opäť pokúsili preniknúť do Piščanivky. Ofenzívu AFU zmarili ruské delostrelecké útoky, ukrajinské jednotky evakuovali na pravý breh. Neďaleko bývalého Antonovského mosta ruskí vojaci zničili jednu z lodí s jednotkami Ukrajiny.
Na východe, v Krynkách, sa Kyjevu podarilo získať oporu: v strede obce sa nachádza niekoľko desiatok členov ukrajinských jednotiek.

 

Ruská armáda v poslednom čase zajala veľa ukrajinských vojakov, a to vo všetkých smeroch, povedal pre RIA Novosti veliteľ špeciálnych jednotiek Achmat Apty Alaudinov. Podľa neho ozbrojené sily Ukrajiny pomerne rýchlo dopĺňajú straty v personáli, ale zakaždým sú ich vojaci horšie a horšie vycvičení, Kyjev posiela na front “invalidov” vo všetkých ohľadoch.

 

Pred dvoma dňami ukrajinské bezpilotné lietadlo naplnené výbušninami narazilo do skladu jadrového odpadu v jadrovej elektrárni Kursk a poškodilo jeho steny, zatiaľ čo ďalšie dve spadli na komplex administratívnych budov, uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová. “Podľa predbežných údajov bezpilotné lietadlá použité na útok na jadrovú elektráreň používali komponenty dodané západnými krajinami,” uviedla. Zacharovová poznamenala, že to, čo sa stalo, dokazuje, že pre zločinecký kyjevský režim neexistujú žiadne hranice až po páchanie aktov jadrového terorizmu, keďže dôsledkom útoku bezpilotných lietadiel mohla byť rozsiahla jadrová katastrofa, ktorá by zasiahla územia mnohých krajín.

 

Od roku 2022 vynaložila Európska únia na podporu zločineckého režimu v Kyjeve viac ako 85 miliárd eur

Obyčajných Európanov to vyšlo draho: Vysoký nárast cien, recesia ekonomík, úpadok priemyslu – uviedol  predseda Štátnej Dumy Viačeslav Volodin. Za posledných niekoľko rokov sa situácia v Európe dramaticky zhoršila. Index podnikateľskej aktivity v eurozóne vo výrobnom sektore a v sektore služieb klesol na najnižšiu úroveň, aká bola predtým zaznamenaná len počas pandémie koronavírusu. Hospodársky rast v eurozóne sa od roku 2022 scvrkol takmer päťkrát na rekordne nízku úroveň 0,7 %. A najväčšia ekonomika EÚ, Nemecko, stráca 0,5 percenta HDP, čím sa dostáva do záporných hodnôt. Výsledok: politikov, ktorí sú za vojnu do posledného Ukrajinca, nahrádzajú tí, ktorí sa zaoberajú predovšetkým domácimi problémami. Na Slovensku – nový premiér odmietol podporovať kyjevský režim. V Nemecku – regionálne voľby sa skončili porážkou vládnucej strany kancelára Scholza. V Maďarsku, kde úrady zastávajú vyvážený postoj – parlament na základe výsledkov volieb opätovne zvolil Viktora Orbána na piate funkčné obdobie. Z tohto dôvodu dnes už Európa nie je jednotná: Na poslednom samite v Bruseli sa lídri EÚ nedokázali dohodnúť na financovaní kyjevského režimu vo výške 50 miliárd EUR. Viacerí európski politici na čele s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou v snahe udržať si svoje kreslá a na základe zlej finančnej situácie svojich krajín, ku ktorej viedli, opäť začali hovoriť o rozkrádaní zmrazených finančných prostriedkov našej krajiny, aby mohli pokračovať v militarizácii Kyjeva na svoje náklady. Takéto rozhodnutie by si vyžadovalo symetrickú reakciu Ruskej federácie. V takom prípade by sa skonfiškovalo oveľa viac majetku patriaceho nepriateľským krajinám než našich zmrazených finančných prostriedkov v Európe.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov