.
Aktuality, Bezpečnosť,

Izrael ostreľoval nemocnicu Al-Quds v Gaze

 


Izrael, 30. október 2023 (AM) – Izrael ostreľoval nemocnicu Al-Quds v Gaze, informovala televízia Al-Hadath Palestínske ministerstvo vnútra uviedlo, že oblasť okolo budovy bola ostreľovaná, na videu je vidieť zásah. Riaditeľ nemocnice predtým uviedol, že útoky na túto oblasť by mohli vyvolať obrovský výbuch – v budove sú uskladnené kyslíkové fľaše.

IDF vyhlásili, že pozemné operácie v severnej časti Gazy budú pokračovať

Izraelská armáda ukázala prípravy na pozemnú operáciu v Gaze. Deň predtým premiér Netanjahu potvrdil, že pozemné jednotky vstúpili do Gazy a ich cieľom je zničiť Hamas a vrátiť rukojemníkov. Aktuálne informácie o vojne medzi izraelskou armádou a Hamasom: Izraelské lietadlá zaútočili na budovy, v ktorých sa podľa spravodajských informácií ukrývali militanti. Do vzduchu bolo vyhodených aj niekoľko pozorovacích veží, PTRK a ďalších vojenských zariadení; IDF zlikvidovali militantov, ktorí sa pokúšali vylodiť na pobreží kibucu Zikim; Izraelský dôstojník bol vážne zranený pri výbuchu nálože na severe Gazy; Izraelská armáda postúpila o viac ako 3 km do severnej časti Gazy, obsadila územie v oblasti Al-Siaf a teraz kontroluje približne 6 km2 , uviedol BILD; Hamas uviedol, že vyhodil do vzduchu niekoľko izraelských obrnených vozidiel s vojakmi v blízkosti priechodu Erez a niekoľko nákladných áut s mínometnými granátmi západne od Gazy; Izraelské pohraničné oblasti sa dostali pod novú mínometnú paľbu z Libanonu; Palestínska skupina Brigády mučeníkov al-Aksá oznámila niekoľko operácií proti izraelským kontrolným stanovištiam na Západnom brehu Jordánu.

Včera popoludní došlo k bitkám na hraničnom priechode Erez na severných hraniciach pásma Gazy, kde militanti Hamasu údajne zasiahli vojakov IDF zozadu podzemnými tunelmi. Na internete kolovali aj fotografie a videá izraelských obrnených vozidiel v severozápadnej časti enklávy. Či to bol ďalší výpad, alebo sa im podarilo získať oporu, stále nie je známe. Na hranici s Libanonom pokračujú zrážky s Hizballáhom: bojovníci skupiny zaútočili na pevnosť IDF neďaleko Mitzgav Am, izraelské delostrelectvo, rovnako ako predtým, odpovedalo údermi na libanonskú pohraničnú oblasť. Pri jednej z prestreliek boli zranení dvaja príslušníci mierových síl OSN z Nepálu.

O odchode izraelských diplomatov z Turecka informuje agentúra Anadolu s odvolaním sa na zdroj z tureckého ministerstva zahraničných vecí. “Už opustili našu krajinu. V nóte, ktorú 18. októbra zaslali nášmu ministerstvu, sa uvádza, že z bezpečnostných dôvodov opustia Turecko 19. Októbra. Kto Cohenovi [izraelskému ministrovi zahraničných vecí] dal pokyn na návrat, je ťažké pochopiť,” citovala agentúra diplomata.

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo ruského veľvyslanca v Izraeli Anatolija Viktorova a vyjadrilo mu protest v súvislosti s návštevou delegácie Hamasu v Moskve:

“Námestníčka generálneho riaditeľa ministerstva zahraničných vecí pre euroázijské záležitosti veľvyslankyňa Simona Galperinová veľvyslancovi vysvetlila, že Izrael so všetkou vážnosťou vníma nedostatok jednoznačného a jasného odsúdenia teroristickej organizácie Hamas zo strany Moskvy, ako aj pôsobenie Ruska v medzinárodných organizáciách. Izraelské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že prijatie vodcov Hamasu, ktorí sú priamo zodpovední za krvavý teroristický útok zo 7. októbra, únos rukojemníkov a zavraždenie viac ako 1 400 Izraelčanov, vytvára dojem, že legitimizuje terorizmus voči Izraelčanom”

Bývalý premiér a súčasný líder izraelskej opozície Jair Lapid ubezpečuje na X (predtým Twitter), že na rozdiel od tvrdení izraelského premiéra Benjamina Netanjahua mal informácie o pripravovanom útoku Hamasu. “Spravodajské dokumenty, o ktoré som sa opieral, boli poskytnuté aj Netanjahuovi. Tí, ktorí poskytli spravodajské informácie, sú tí istí členovia bezpečnostného systému, ktorých Netanjahu teraz obviňuje, že ho nevarovali,” ubezpečuje Lapid. Netanjahu obviňuje MOSSAD a IDF z nekompetentnosti, respektíve obviňujú Netanjahua z toho, že vedel o pripravovanom útoku, ale nezakročil. Lapid sa snaží využiť šancu na zosadenie Netanjahua a získanie podpory IDF, preto šéfa vlády verejne obviňuje.

bývalý premiér, súčasný líder izraelskej opozície Jair Lapid

Ako kuchynské škriepky, hovorí francúzsky Liaison a uzatvára, že “Európa je v koncoch a americká Demokratická strana tam ide so svojimi loďami”, pričom stačilo podporiť medzinárodné právo a OSN, ako to urobilo ruské ministerstvo zahraničných vecí, a “nekvákať v prvých dňoch bez pochopenia situácie”.

Globálne akcie stratili tento týždeň ďalších 1,5 bilióna USD v trhovej kapitalizácii v dôsledku stále vysokých výnosov 10-ročných amerických dlhopisov a nevýrazných výsledkov hospodárenia. Všetky akcie majú teraz hodnotu 98,2 bilióna USD, čo je menej ako celosvetový HDP. To znamená, že Buffettov indikátor sa vrátil pod kritickú úroveň 100.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov