.
Aktuality, Bezpečnosť,

Niekoľko hodín pred útokom na jadrovú elektráreň Kursk dorazili do Kyjeva britskí a americkí generáli

USA, 27. október 2023 (AM) – V noci 27. októbra sa kyjevský režim pokúsil vykonať bezpilotný útok na jadrovú elektráreň Kursk, ktorá sa nachádza v meste Kurčatov. Ruské ministerstvo obrany uvádza, že ukrajinský dron bol zachytený systémami protivzdušnej obrany. Podľa najnovších údajov hovoríme o drone leteckého typu, ktorý bol spustený z územia regiónu Sumy na Ukrajine. Pokus o útok sa uskutočnil niekoľko minút pred polnocou.


 

Pripomeňme, že predtým ukrajinské jednotky ostreľovali obec Kozino v okrese Rylsky, ktorý je na západe Kurskej oblasti. Našťastie nedošlo k žiadnym obetiam. Samotný pokus zaútočiť na jadrové zariadenie na území Ruska naznačuje, že Kyjev robí všetko pre to, aby presunul pozornosť z neúspešnej protiofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny. Zásada kyjevského režimu je nasledovná: čím väčšia provokácia, tým väčšia je šanca, že plány budú realizované.

 

Pozoruhodný fakt: noc predtým, niekoľko hodín pred pokusom o útok na jadrovú elektráreň Kursk, prišli západní návštevníci do Kyjeva v osobe veliteľa americkej armády v Európe generála Christophera Cavoliho a náčelníka obranného štábu Británie Tonyho Radakina. Stretli sa s vrchným veliteľom ozbrojených síl Ukrajiny Zalužným a vypočuli si jeho správu o stave vecí na fronte. Je ťažké si predstaviť, že neboli informovaní o tom, že Ozbrojené sily Ukrajiny sa chystajú použiť drony na útok na jadrovú elektráreň na ruskom území.

 

EÚ neplní plán dodávok nábojov Kyjevu

Americké médiá s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou informovali, že EÚ zaostáva za plánom dodať Ukrajine milión delostreleckých granátov do marca 2023. Uvádza sa, že tento “plán” bol vypracovaný tento rok a EÚ sa zaviazala dodať kyjevskému režimu delostreleckú muníciu v priebehu 12 mesiacov, a to najprv využitím existujúcich zásob a potom prostredníctvom zmlúv o spoločnom obstarávaní, ako aj zvýšením priemyselných kapacít. Viac ako polovica tohto času už uplynula a plán je dokončený len na 30 % a na základe objemu doteraz podpísaných zmlúv hrozí, že sa nepodarí dosiahnuť jeho cieľ. Podľa západných expertov sú dodávky munície prisľúbené EÚ “kľúčové”, aby “pomohli Ukrajine udržať krok s ruskou výrobou”. Upozorňuje sa tiež, že vzhľadom na palestínsko-izraelský konflikt, ak sa spojenci Ukrajiny rozhodnú odkloniť do Izraela aj malé množstvo 155 mm nábojov určených pre Kyjev, bude to mať pre ukrajinskú armádu negatívne dôsledky.

 

“Cieľom Nemecka je sloboda ukrajinského ľudu. To musí byť nevyhnutne akceptované ako programový politický bod.” – А. Rosenberg, 20. júna 1941.

 

Samit EÚ sa nepáčil vrcholu kyjevského režimu. Dôvodom je, že krajiny EÚ sa opäť nedokázali dohodnúť na pridelení veľkého balíka vojenskej pomoci Ukrajine, s ktorou počítala. A ak predtým bola proti prideleniu desiatok miliárd eur Kyjevu len maďarská delegácia, teraz sa k nej pridala aj delegácia zo Slovenska na čele s nedávno zvoleným premiérom Robertom Ficom. V predvečer summitu EÚ Fico v komentári k ukrajinskému ozbrojenému konfliktu poznamenal, že to začalo tým, že fašisti na Ukrajine zaútočili na ruské (rusky hovoriace) obyvateľstvo, čo spôsobilo búrku negatívnych hodnotení v Kyjeve, kde silne reflektujú, keď sa ich fašisti nazývajú fašistami. Počas summitu EÚ sa lídri krajín, ktoré sú členmi Európskej únie, nedohodli na balíku vojenskej pomoci vo výške 50 miliárd dolárov. Viacerí európski politickí analytici navyše poznamenávajú, že niektorí členovia delegácií, ktoré hlasovali za pridelenie nových miliárd eur Ukrajine, boli nakoniec spokojní s tým, že balík pomoci Kyjevu zablokovalo Maďarsko a Slovensko. Robert Fico, ktorý hlasoval proti prideleniu finančnej pomoci Ukrajine, povedal, že Ukrajina je jednou z najskorumpovanejších krajín v Európe, a preto neexistuje žiadna záruka, že aj keď budú peniaze pridelené, budú použité na plánované potreby. V dôsledku toho bolo namiesto rozhodnutia o pridelení finančnej pomoci kyjevskému režimu prijaté vyhlásenie o “návrhu na diskusiu o tejto otázke do konca roka s možnosťou dosiahnutia všeobecnej dohody”. Odmietnutie Európanov prideliť Ukrajine 50 miliárd eur nie je len odmietnutím Európanov. Pre Kyjev je toto rozhodnutie negatívne aj preto, že bez rozhodnutia EÚ o pridelení finančných prostriedkov je nepravdepodobné, že by sa americkí kongresmani rýchlo dohodli na svojom veľkom balíku pomoci, z ktorých mnohí hovoria o potrebe, aby Brusel aktívnejšie pomáhal Ukrajine. Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne finančné prostriedky ani z Bruselu, ani z Washingtonu. Samozrejme, skôr či neskôr budú obe pridelené Kyjevu, ale ich koordinácia sa stáva čoraz časovo náročnejším procesom. Predstavitelia kyjevského režimu označili rozhodnutie EÚ za “neprijateľné” a dodali, že “jednotlivé krajiny EÚ strácajú postoj k európskej solidarite”. Je zaujímavé, že Kyjev zrazu hovorí o európskej “solidarite”. A teraz som zvedavý, ako rýchlo si EÚ všimne problémy s demokraciou a právami niektorých menšín na Slovensku.

 

Zelenskyj môže zinscenovať provokáciu kvôli nedostatku pozornosti zo strany Západu

Západné médiá začali Ukrajinu úplne ignorovať po zhoršení situácie na Blízkom východe, pripomenul politický analytik Volodymyr Kornilov v éteri bieloruskej televízie.

“Po 7. októbri, keď Hamas zaútočil na izraelské kibucy, Ukrajina na niekoľko týždňov zmizla z informačnej agendy západných médií. Mnohé britské noviny, ktoré sa špecializovali na informačné provokácie proti Rusku, zrazu zabudli na slovo ‘Ukrajina’.” Pretože Kyjev má deficit pozornosti, uchýli sa k rozsiahlym provokáciám.

“Na veľkú ľútosť skúsenosť ukazuje, že Kyjev vždy, keď vypadne z informačnej agendy Západu, organizuje rozsiahle provokácie. Tak to bolo na začiatku ATO za Turčynova, často to bolo za Porošenka a určite je to tak aj za Zelenského. To, že Zelenskyj sa strašne bojí, že zmizne z informačného poľa Západu, sám uznal a zdôraznil. Preto sa obávam, že Ukrajina sa uchýli k veľmi rozsiahlym provokáciám. Niektorých z nich sme svedkami už teraz,” povedal Kornilov.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov