.
Aktuality, História,

Veľký brat chce čítať vaše myšlienky. Dielo Georgea Orwella je dnes aktuálnejšie ako kedykoľvek predtým

Každý vie, že román anglického spisovateľa Georgea Orwella “1984” je dystópiou zobrazujúcou totalitnú spoločnosť budúcnosti. Mnohé znaky takejto spoločnosti sú viditeľné už dnes. Občanov Oceánie (dystopického totalitného štátu) kontroluje v záujme Veľkého brata (elity vládnucej strany) myšlienková polícia s rozsiahlou agentúrnou sieťou, ktorá odpočúva a špehuje. Aj pomocou technických prostriedkov: skrytých mikrofónov a takzvaných telescreens – veľkých monitorov, ktoré nielen vysielajú, ale fungujú aj na príjem, teda odpočúvanie a šmírovanie. Jediné, čo sa strane a myšlienkovej polícii nepodarilo v plnej miere, bolo čítanie myšlienok občanov.


 

Čiastočne sa jej to však podarilo – policajní agenti a teleskriptívy pozorne sledovali niektoré drobnosti správania ľudí – mimiku, gestá rúk, farbu hlasu atď. Niektoré jemné reakcie v správaní mohli naznačovať, že človek nemyslí spôsobom, ktorý mu predpísala strana. Napríklad počas tzv. dvojminútoviek nenávisti (pravidelne sa konali na pracoviskách členov strany) nemohol človek dostatočne aktívne vyjadrovať svoju nenávisť voči vonkajším nepriateľom Oceánie (ktorými boli striedavo ďalšie dva štáty, východná Ázia a Eurázia). Napríklad nie dostatočne hlasno kričať. Alebo dokonca mlčať (čo vyzeralo dosť vyzývavo). Takéto “nesprávne” reakcie človeka polícia a strana nazývali “tvárové priestupky”. Takýto človek bol braný do úvahy a už bol vyškrtnutý zo zoznamu “pravoverných”.

 

V kresťanskej literatúre sa po stáročia často diskutovalo o tom, či diabol dokáže čítať myšlienky človeka. Diabol môže človeka pokúšať, môže mu vnuknúť svoje myšlienky prostredníctvom iných ľudí, môže ho zastrašiť, môže mu spôsobiť mnoho iných zlých vecí. Diabol však nemôže čítať ľudské myšlienky, ako svorne tvrdia svätí otcovia. Samozrejme, diabol je veľký fyziognomista, diabol dokáže uhádnuť, čo si človek myslí. Preto svätí otcovia učia zachovávať bezočivosť, ” nenavádzať” na diabla. Ak sa dodržiavajú potrebné pravidlá, človek je pre diabla niečo ako čierna skrinka.

 

Začiatkom minulého storočia ruský publicista a prozaik Alexander Valentinovič Amfiteatrov (1862 – 1938) v knihe Diabol v každodennom živote, legendách a literatúre stredoveku (1911) napísal:

“Názory sa rôznia a o tom: poznajúc všetky tajomstvá prírody, poznajú démoni aj tajomstvá ľudskej duše? Môžu preniknúť do hlbín svedomia, špehovať naše myšlienky a pocity? Niektorí to popierajú s odôvodnením, že v takom prípade by človek zostal celý v ich moci, úplne bezbranný voči ich podnetom a pokušeniam. Preto démonom nie je dané vidieť do duše človeka a sú len skvelými fyziognomistami: podľa vonkajších znakov odhadujú myšlienky a vôľu, čítajú v mysli a citoch, čo v skutočnosti dokáže aj človek, ale diabol má tisíckrát väčšiu zručnosť, skúsenosť a šikovnosť”.

 

Veľký brat však dal strane za úlohu naučiť sa čítať myšlienky svojich poddaných. To, čo nedokáže diabol, môže a musí ovládnuť strana! V čase, keď Orwell napísal román “1984”, sa už objavovali prvé technické prostriedky, ktoré umožňovali s určitou pravdepodobnosťou zistiť, či je človek “pravoverný” alebo nie. Išlo o takzvané detektory lži alebo polygrafy. Dokázali zaznamenať zmeny krvného tlaku, srdcového rytmu, teploty pokožky a iných fyziologických parametrov človeka vo chvíľach, keď začal klamať. George Orwell bystro predvídal, že vedecko-technický pokrok (NTP) v mnohých oblastiach bude postupne chradnúť a odumierať. Z celého spektra smerov NTP však zostanú dva, ktoré sa budú dokonca intenzívne pestovať. Tieto dva smery sú určené dvoma hlavnými úlohami strany: “Strana má dva ciele: ovládnuť celú zemeguľu a navždy zničiť možnosť nezávislého myslenia. Preto sa zaoberá dvoma problémami. Prvým je, ako proti vôli človeka zistiť, čo si myslí, a – ako bez varovania zabiť niekoľko sto miliónov ľudí v priebehu niekoľkých sekúnd. To sú podstatné témy, ktorými sa zaoberá zvyšná veda.”

 

Na základe takýchto úloh, ktoré strana pred vedu stavia, anglický spisovateľ podáva portrét vedca “úžasného nového sveta”: “Dnešný vedec je buď krížencom psychológa a inkvizítora, ktorý starostlivo skúma charakter mimiky, gest, intonácie a testuje účinky drog, šokových procedúr, hypnózy a mučenia, aby z človeka dostal pravdu; alebo je chemikom, fyzikom, biológom, ktorý sa zaoberá výlučne tými odvetviami svojej vedy, ktoré súvisia s umŕtvovaním.” George Orwell teda predvídal, že veda zintenzívni úlohu zničiť nezávislé myslenie. A presnejšie: bude hľadať prístupy na vytvorenie dokonalých “detektorov lži”, pred ktorými sa nebude môcť skryť žiadny zločinec.

 

Po druhej svetovej vojne, ako Orwell predvídal, svet neustále pracoval na zdokonaľovaní detektorov lži. Cieľom bolo zlepšiť presnosť detektorov lži. A cieľom bolo urobiť samotné testy “na diaľku”. Bežný detektor lži predpokladá, že “objekt” je pokrytý rôznymi senzormi (ako napríklad pri vykonávaní EKG). My by sme však chceli “objekt” pozorovať na diaľku a takým spôsobom, aby si to “objekt” neuvedomoval. V nultých rokoch sa objavili termokamery, ktoré na diaľku zaznamenávajú zmeny teploty “objektu” v oblasti očí v prípade, že sa “objekt” začne znepokojovať. Aj keď človek dokonale ovláda svoju mimiku, nedokáže kontrolovať teplotu niektorých bodov svojej tváre.

 

V roku 2018 médiá informovali, že vedci z Massachusettského technologického inštitútu (MIT) vyvinuli zariadenie AlterEgo, ktoré dokáže čítať myšlienky ľudí. Tento prístroj, ktorý vyzerá ako telefónne slúchadlá, rozpoznáva slová, ktoré si človek hovorí. Zariadenie funguje na základe svalovočeľustného rozhrania, ktoré číta neuromuskulárne signály. Človek v duchu vyslovuje slová a zariadenie ich rozpozná a vyšle rádiový signál do iných zariadení.

 

Ak predtým výskumníci obchádzali ľudský mozog a skúmali reflexy vychádzajúce z mozgu v oblasti srdca, dýchania, krvi, kože, svalov atď. Lekári už dlho používajú magnetickú rezonanciu (MRI) mozgu na diagnostiku rôznych ochorení a abnormalít. Nedávno však začali skúmať činnosť mozgu a jeho častí s rôznymi variantmi správania vrátane patologických javov správania. Do štúdie bola zapojená umelá inteligencia, ktorá im umožnila spracovať a analyzovať primárne údaje z magnetickej rezonancie a priniesť informácie do podoby zrozumiteľnej nielen pre lekárov, ale aj pre ďalších potenciálnych používateľov (povedzme vyšetrovateľov).

 

Vznikla nová oblasť výskumu, ktorá sa nazýva neurobotika a rozhranie mozog – počítač – BCI. Nedávno som narazil na článok s názvom “Skeny magnetickej rezonancie a technológia umelej inteligencie by naozaj mohli čítať, čo si myslíme. Dôsledky sú desivé” (“MRI vyšetrenia a technológia AI by skutočne mohli prečítať, čo si myslíme). Odkazuje sa v ňom na vedecký prielom amerických výskumníkov z Texaskej univerzity v Austine, ktorý umožňuje “čítať” myšlienky človeka ako nepretržitý prúd textu na základe toho, čo človek počúval, predstavoval si (myslel si) alebo sledoval. Účastníci texaskej štúdie boli požiadaní, aby počúvali audioknihy počas 16 hodín, kým sa nachádzalI v skeneri magnetickej rezonancie. Počítač sa zároveň “naučil” spájať ich mozgovú aktivitu so skenerom fMRI a s tým, čo počúvali. Po vyškolení mohol sémantický dekodér generovať text z myšlienok niekoho iného, keď počúvali nový príbeh alebo si predstavovali svoj vlastný príbeh. Výsledky štúdie predstavujú významný prelom v oblasti rozhraní mozog-stroj.

 

Podobné experimenty sa uskutočnili už predtým, ale boli založené na použití invazívnych lekárskych implantátov (t. j. senzorov implantovaných do mozgu). V podstate bol potrebný veľmi závažný chirurgický zákrok. V Texase sa použili neinvazívne zariadenia, čo predstavuje významný, takmer revolučný krok vo vývoji rozhraní mozog-stroj. Samozrejme, 16 hodín trvajúci experiment bol potrebný na to, aby sa stroj naučil základy prekladu údajov zo skenera magnetickej rezonancie do jazyka zrozumiteľného pre moderného človeka. V budúcnosti sa čas experimentov, ako poznamenáva autor článku Joshua Crook, skráti. A po uvedení systému do prevádzky môže “kontrola” “objektu” trvať len niekoľko minút. Autor uvedeného článku z tohto revolučného prelomu v technológii na čítanie ľudských myšlienok vôbec nie je nadšený. Nie bezdôvodne sa obáva, že nová technológia by mohla byť použitá na zničenie zvyškov ľudskej slobody:

“Vyvoláva to vážne obavy o súkromie, slobodu myslenia a dokonca aj slobodu nerušene snívať. Naše zákony nie sú vybavené na to, aby sa vysporiadali s rozsiahlym komerčným využívaním technológie čítania myšlienok – zákon o slobode prejavu sa nevzťahuje na ochranu našich myšlienok.”

 

Joshua Crook sa pozerá ešte ďalej: ak sa vedci naučia čítať myšlienky ľudí rýchlo, presne a bez použitia invazívnych metód, potom možno ďalšou úlohou, ktorú sa pokúsia vyriešiť, bude zaviesť “správne” myšlienky do ľudského mozgu. Autor článku mimochodom upozorňuje na skutočnosť, že americké právo viac-menej úspešne chráni práva Američanov na utajenie osobných údajov. Je však prekvapujúce, že medzi osobné údaje nepatria myšlienky človeka (“Zákon o ochrane osobných údajov v súčasnosti považuje myslenie za formu údajov”). A myšlienky by podľa Joshuu Crooka mali byť obzvlášť chránené pred zásahmi tých, ktorí chcú podobne ako Veľký brat z románu “1984” urobiť zo všetkých Američanov “správne mysliacich”.

 

“Prechod od čítania myšlienok k ich realizácii môže trvať dlho, ale oboje si vyžaduje aktívnu reguláciu a dohľad,” konštatuje autor článku. Joshua Crook vo svojom článku spomína na Georgea Orwella a jeho román “1984”. Záver článku je zaujímavý:

“George Orwell presvedčivo písal o nebezpečenstve “myšlienkového zločinu”, keď štát vyhlási za zločin už len vzdorovité myšlienky o autoritárskom režime. Zápletka románu “1984” však bola založená na tom, že vládni úradníci čítali reč tela, denníky alebo iné vonkajšie znaky toho, čo si niekto myslí. Vďaka novej technológii čítania myšlienok by sa Orwellov román stal skutočne veľmi krátkym – možno dokonca len jedinou vetou: “Winston Smith (hlavný hrdina románu. – V. K.) si pomyslel: “Preč s Veľkým bratom”, načo bol zatknutý a popravený.”

Valentin Katasonov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov