Sovietsky vojak víťazne vztyčil vlajku nad Stalingradom vo februári 1943
Aktuality, História,

Superzbrane Západu. Ako bola ruská vyššia trieda a vzdelaná vrstva oklamaná

Treba povedať, že informačný tlak na Rusko, presne ako Rusko (nielen ako pravoslávnu krajinu, ale ako Rusko), sa začal v 20. rokoch 19. storočia, po skončení napoleonských vojen. Briti si veľmi dobre uvedomovali, že ich hlavným protivníkom na kontinente je Rusko. A vážnejším protivníkom ako Napoleon. Napoleon je európska mocnosť a Rusko je euroázijská mocnosť. A vtedy sa spustil veľmi silný informačný propagandistický projekt – rusofóbia, t. j. odpor k Rusku ako krajine Rusov.


 

V skutočnosti išlo o informačnú prípravu krymskej vojny (1853 – 1856). A príprava, to treba povedať, priniesla výsledky, pretože ak sa pozrieme, o čom písali Európania rôznych politických názorov v predvečer krymskej vojny (nuž napríklad parížsky arcibiskup – na jednej strane, a na druhej strane – Karol Marx), písali o tom istom – že Rusko treba rozdrviť. Pretože (Karol Marx píše) Rusko je barbarská reakčná krajina a parížsky arcibiskup – že je to barbarská pravoslávna krajina. T. j. nie je dôležité – pravoslávna, reakčná – dôležité je, že je to barbarská krajina. A to bol výsledok tejto rusofóbnej kampane.

 

Po tom, ako sa Rusko po krymskej vojne začalo integrovať do svetového kapitalistického systému, stalo sa objektom, resp. jeho zdroje sa stali objektom túžby Západu. A informačná vojna pokračovala. Rusko bolo vykresľované ako nedemokratické, autokratické, zaostalé. Bolo len potrebné dostať ruské zdroje pod kontrolu. V roku 1884 bola na Berlínskej konferencii prijatá rezolúcia, že krajiny, ktoré majú veľké, rozsiahle prírodné zdroje, ale nedokážu ich samy využívať, by sa mali otvoriť svetu. A ak sa neotvoria, mali by sa otvoriť násilím. Formálne sa hovorilo, že ide o Afriku, ale Afrika mohla byť porazená aj bez toho. Ale išlo o Rusko. Mladý cár Alexander III. mal žmurknúť, ale nemrkol.

 

Inými slovami, informačný tlak na Rusko bol funkciou geoekonomického a geopolitického boja proti Rusku. V 20. storočí informačná vojna proti Rusku získala nový rozmer, pretože Rusko sa stalo Sovietskym zväzom, antisystémovým kapitalizmom, a proces pokračoval. A treba povedať, že s výnimkou obdobia 30., 40., 50., (možno čiastočne) 60. rokov Rusko informačné vojny nevyhrávalo, ale spravidla ich prehrávalo. Aký je dôvod? Myslím si, že dôvodov je niekoľko.

 

Po prvé, musíme pochopiť, kto viedol túto informačnú vojnu proti Rusku. Neviedli ju jednotlivé štáty, povedzme Veľká Británia a v XX. storočí USA; viedli ju nadnárodné elity Západu, ktoré mali obrovské skúsenosti s informačnou vojnou od XVIII. storočia. Dobre sa vyznali v informačných zbraniach. Ako povedal Antonio Gramsci:

“kto je pánom kultúrneho diskurzu, je aj pánom politiky”. Inými slovami, táto západná orientácia ruskej intelektuálnej a politickej elity ju odzbrojila pred Západom. Pretože línia západnej propagandy znie: “Ste zaostalá krajina”. Áno, súhlasíme. Sme zaostalá krajina, pretože sa na svoju krajinu pozeráme vlastnými očami. Západ hovorí: “Musíte sa stať takými, ako sme my. Musíte urobiť reformy.” A to sa hovorilo na konci 19. storočia aj počas perestrojky. “Tu uskutočníte tieto reformy a stanete sa takými ako my”. Rusko tieto reformy uskutočnilo. A tieto reformy viedli k revolúcii alebo k rozpadu krajiny, ako sa to stalo na konci XX. storočia.

 

Mimochodom, na samom začiatku 21. storočia vysoký americký predstaviteľ, Bushov konfliktný hovorca Stephen Mann, veľmi otvorene povedal, že “americká stratégia riadeného chaosu voči Rusku sa realizovala prostredníctvom dvoch vecí: tlačením Sovietskeho zväzu (hovoríme o Sovietskom zväze) k demokratickým reformám v politickej oblasti a vytváraním trhovej ekonomiky v ekonomickej oblasti”. To viedlo k chaosu v krajine. Oboje považoval za realizáciu stratégie riadeného chaosu. A ľudia v mojom veku a o niečo mladší si pamätajú obdobie perestrojky, keď sa informačnými útokmi začalo rozkladanie sovietskeho systému.

 

Najprv na Stalina, potom na Lenina, potom na socializmus. Najprv sa hovorilo: “Viac demokracie, viac socializmu!”. A potom začali hovoriť, že demokracia je nezlučiteľná so socializmom. Demokracia je znakom civilizovanej spoločnosti (nepovedali buržoáznej spoločnosti, povedali civilizovanej spoločnosti). Inými slovami, jedným z hlavných dôvodov, prečo ruské a neskôr sovietske elity prehrali informačnú vojnu, bola absencia vlastného obrazu sveta. Ak získate cudzí obraz sveta a pozeráte sa na svet cudzími očami, začnete sa na svet pozerať v cudzích záujmoch.

 

Výnimkou bolo obdobie 30. A 50. rokov, keď boli sovietski ľudia presvedčení (teraz nebudeme hovoriť, či mali pravdu alebo nie), že majú najlepšiu spoločnosť, že majú najlepšie výdobytky. Poslali človeka do vesmíru. Vyhrali najhoršiu vojnu v dejinách ľudstva. Majú najnižšiu úmrtnosť na svete – 6 promile, čo je najnižšia úmrtnosť v 60. rokoch. A to im dodalo sebavedomie. A dôveru v budúcnosť.

 

A potom, v 60. rokoch, sa ukázalo, že máme aj nerovnosť. Zraniteľnosť sovietskeho systému spočívala v tom, že ideológia hovorila, že budujeme spoločnosť rovných, ale realita hovorila pravý opak. Povedzme, že súčasný postsovietsky systém je v tomto smere menej zraniteľný. Nehovorí, že buduje spoločnosť rovných. Hovorí pravý opak. A preto ho nemožno z tohto hľadiska zachytiť. Rovnako ako západná spoločnosť, ktorá hovorí:

“Áno, ľudia sú si nerovní. Každý má šancu. Je tu americký sen.” Hoci je úplne jasné, že v dnešnej Amerike je americký sen…..

 

Tam sa povedzme syn obuvníka nemôže stať milionárom. Je to mýtus. Ak sa elita, ktorá by mala byť hlavnou údernou silou informačnej vojny, ak sa pozerá na svet cudzími očami, znamená to, že je vystavená toku cudzích informácií. Znamená to, že jej informačná zbraň bola vyrazená z rúk, je informačne neozbrojená. Nemá žiadne zbrane. Povedzme, že vám niekto povie: “Tvoja krajina je zlá.” A vy to urobíte. – Áno, moja krajina je zlá. Pozrite sa na to: pokus vnútiť Rusku, súčasnému Rusku, tézu, že Rusko je rovnako vinné za rozpútanie druhej svetovej vojny ako Hitler, ako Tretia ríša. Začínajú sa výhovorky: “Nie, my sme dobrí.” Namiesto toho by sa malo začať bubnovať inak. Musíme dokázať (a na to existuje dostatok dôkazov), že hlavnými vinníkmi druhej svetovej vojny sú popri Hitlerovi Briti a Američania. Práve ich rozpory vytvorili výbušnú situáciu, ktorú Hitler využil.

Andrej Furšov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov