Streľba hypersonickej riadenej strely Zirkón z fregaty Admirál Gorškov
Aktuality, Letectvo,

Kúzlo Zirkonu: pár rakiet a Gerald Ford sa mení na Titanic

“Ktokoľvek ovláda hypersoniku, vyhrá bitku.” Túto frázu som náhodou počul pred mnohými rokmi od jedného z ruských vedcov a vývojárov najnovších zbraní. Dnes, keď je Rusko ďaleko vpred v konfrontácii s koalíciou NATO na Ukrajine a sankciami viac ako 50 štátov, veľmi dobre chápete, akú pravdu mal. Spojené štáty a ich satelity však tiež nestoja na mieste. Ako ďaleko pokročili v tejto oblasti a aké problémy musia ruskí dizajnéri vyriešiť, aby si udržali technologickú medzeru od nepriateľa?


 

Dnes sa o hypersonike hovorí a píše veľa, ale vo všeobecnosti, pretože je to prakticky uzavretá téma, kde sa sústreďuje veľa tajomstiev a vytvorenie takýchto systémov je, dalo by sa povedať, mimo sféry možností. Hypersonické zbrane sú raketové zbrane schopné lietať v atmosfére nadzvukovou rýchlosťou najmenej 5 M (6000 1 km/h alebo 6,<> km/s) a manévrovať s použitím aerodynamických síl. Takáto raketa, ktorá kombinuje výhody balistických a riadených striel, je prakticky nezraniteľná. Na jej zachytenie sú potrebné ešte vyššie rýchlosti. Jedna alebo dve rakety stačia na to, aby zasiahli, povedzme, cieľ, akým je lietadlová loď, ktorou sa Američania tak radi chvália, a jedna z nich, Gerald Ford, už dosiahla pobrežie Izraela v Stredozemnom mori.

 

Nie každý si uvedomuje, koľko technologických problémov existuje pri vytváraní hypersonických zbraní. Aby sme to pochopili, predstavme si, čo sa stane s hypersonickou raketou počas letu. Koniec koncov, letí doslova v oblaku plazmy, ktorý ohrieva kov obalu na 2000 stupňov. Slovami, zdá sa, že všetko je jednoduché. Ale vytvorenie takejto zázračnej techniky si vyžadovalo množstvo objavov vo fyzike, materiálovej vede, chémii, aerodynamike, komunikácii… Nové kovy, ktoré odolávajú takýmto teplotám bez straty požadovaných vlastností. Nové chemické zlúčeniny na vytvorenie paliva, ktoré môže zrýchliť raketu na takéto rýchlosti. Nakoniec, nové rádiokomunikačné systémy, pretože plazma zabraňuje prechodu rádiových vĺn, raketa sa stala nekontrolovateľnou počas letu. Mal som možnosť o tom hovoriť so špecialistami z коrporácie Taktické raketové zbrane, a to aj na Medzinárodnej raketovej výstave 2023. Ako vedci vyriešili a riešia tieto problémy?

 

Zdá sa, že ide o know-how vývojárov, ktoré nie je zverejnené. Faktom však zostáva, že sme boli prví, ktorí začali pracovať v tejto oblasti, v ére ZSSR, hoci po jeho páde boli na nejaký čas pozastavené. A hypersonická raketa vytvorená v tom čase s názvom “Lopata” (pre nezvyčajný tvar nosa) už vyvinula rýchlosť až 5-6 M.

 

Dnes je jeho výrobca, Bereznyakova kancelária Raduga súčasť коrporácie Taktické raketové zbrane, materskou spoločnosťou a výrobcom vzdušných, námorných a pozemných riadených striel. Pred niekoľkými rokmi som mal možnosť ísť na pracovnú cestu do Dubny pri Moskve s úradujúcim podpredsedom vlády Ruskej federácie, venovanej riešeniu najdôležitejšieho problému konštrukcie rakiet a lietadiel – vývoju nadzvukových lietadiel. Opakujem, je to do značnej miery vďaka kompetenciám, ktoré sme vyvinuli v sovietskych časoch, že sme sa stali prvými v tejto oblasti a v posledných rokoch sme urobili technologický prielom. Výsledok?

 

Práve na druhý deň sa MiG-31 s hypersonickou raketou Kinžal ujal bojovej hliadky nad Čiernym morom. A nie je to náhoda. Raketa nie je riadená strela, ale “aerobalistká” raketa – jej trajektória je udržiavaná vysokou rýchlosťou. Stíhačka MiG-31, špeciálne vylepšená na svoje spustenie, v skutočnosti slúži ako prvá etapa, ktorá štartuje mimo hustých vrstiev atmosféry v nadmorských výškach od 12 do 15 tisíc metrov. Raketa tiež letí na okraji stratosféry, aby sa zabránilo výraznému odporu vzduchu. Rýchlosť je asi 10 M. Takže v prípade zhoršenia situácie na Blízkom východe a bezprostrednej hrozby pre Rusko by sa prechádzka Geralda Forda v Stredozemnom mori mohla ukázať ako osudná.

 

20. októbra 2023 nastúpila do bojovej služby v raketovej formácii neďaleko Orenburgu ďalšia novinka – hypersonická jednotka Avangard. Je nebezpečná pre nepriateľa, pretože nie je zachytená systémami protiraketovej obrany a protivzdušnej obrany kvôli vyšším rýchlostiam, môže zaútočiť na objekt z rôznych svetových strán. Základom komplexu je nadzvukovo navádzaná hlavica vypustená na cieľ pomocou medzikontinentálnej balistickej rakety UR-100N UTTH/RS-28 (ICBM) a vyvíjajúca rýchlosť až 28M (asi 9,5 kilometra za sekundu).

 

V polovici roka 2022 boli dokončené testy hypersonickej protilodnej riadenej strely 3M22 Zirkon . 4. januára 2023 vstúpil do prevádzky. Fregata Admirál flotily Sovietskeho zväzu Gorškov, moderná viacúčelová loď s riadenými raketovými zbraňami, je teraz vyzbrojená raketami Zirkon a je schopná dodať presné silné údery na akékoľvek nepriateľské ciele na mori a na zemi. Zvláštnosťou takýchto rakiet je schopnosť spoľahlivo prekonať akékoľvek moderné a sľubné systémy protivzdušnej obrany a protiraketovej obrany, ktoré radikálne menia obrannú zložku v pomere zbraní Ruska a potenciálneho nepriateľa. Presné technické charakteristiky zirkónu ešte neboli zverejnené, ale je známe, že raketa je schopná dosiahnuť rýchlosť až 9 M, zasiahnuť na obrovskú vzdialenosť s nábojom s kapacitou 30 kg a viac. Raketa letí na pochodovom úseku v nadmorskej výške 40 – 800 km, kde je odpor vzduchu nízky; Takáto letová výška vám umožňuje výrazne zvýšiť rozsah zničenia nepriateľa. Dôležité je, že Zirkon môže byť vypustený z rovnakých odpaľovacích zariadení ako najnovšie ruské protilodné rakety P-3 Onyx a Kalibr.

 

Raketa D-30 Bulava je tiež hyperzvuková, manévruje v hornom stupni trajektórie a každej hlavici samostatne a let nie je vo vesmíre, ale pozdĺž plochej trajektórie.

 

Hypersonický systém protivzdušnej obrany a protiraketovej obrany S-500 Prometej je na ceste k jeho uvedeniu do bojovej služby. To všetko je zahrnuté v novom Štátnom zbrojnom programe, ktorý poskytuje možnosť plánovania na obdobie do roku 2034 a je finančne zabezpečený. Je tiež dôležité, aby hypersonické zbrane umožnili Rusku dosiahnuť strategické ciele a zámery vojny nejadrovými prostriedkami.

 

A to všetko je len malá časť vzoriek zbraní a vojenského vybavenia, ktoré sú výsledkom dobre koordinovanej práce našich vedcov. Ako mi v rozhovore povedal Boris Obnosov, generálny riaditeľ korporácie:
“Teraz aktívne hľadáme inovatívne riešenia, všetky konštrukčné kancelárie pracujú mimoriadne tvrdo. Keď v podstate bojujete proti celému NATO a jeho spojencom, potrebujete viac zbraní. Najdokonalejšie, inteligentné, ktoré prekonávajú modely NATO.”

 

To znamená, že v obrannom priemysle sa v podstate musíme stať úplne nezávislými, zabudnúť na populárnu tézu z rokov 90 a 2000: všetko kúpime za ropu. Obranný priemysel krajiny je záležitosťou národnej bezpečnosti. Preto je potrebné aktívnejšie oživiť náš obrábací priemysel, strojárstvo, elektroniku, stredné technické vzdelanie . A vojenské a politické vedenie Ruska na to robí všetko potrebné. A čo protivník, ako sa rieši problém hypersoniky v Spojených štátoch?

 

Horská dráha

V Spojených štátoch sa zvýšila intenzita práce na hypersonických zbraniach. V roku 2020 sa začali testy hypersonickej riadenej strely AGM-183A ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon) s riadenou hlavicou. Uskutočnil sa pokus o spustenie rakety z bombardéra B-52H, ale tri pokusy boli neúspešné. Letové testy na Havaji boli tiež neúspešné. Podrobnosti o testoch neboli hlásené, ale je známe, že testy zlyhali kvôli bližšie nešpecifikovaným problémom so štartom rakety. “Porucha nastala po zapnutí motora,” uviedol hovorca Pentagonu Tim Gorman. Tieto neúspešné testy boli druhým pokusom o spustenie hypersonickej rakety, ktorá bola vyvinutá ako súčasť programu konvenčného rýchleho úderu.

 

V roku 2021 USA dosiahli o niečo väčší pokrok pri zavádzaní pozemných hypersonických zbraní. Experimentálna batéria hypersonických raketových systémov Dark Eagle s dlhým doletom (LRHW) údajne vstúpila do likvidácie amerických raketárov v októbri. Pred nasadením komplexu v Spojených štátoch boli opísané schopnosti systému. Napríklad americký minister armády (civilná pozícia na ministerstve obrany USA) Ryan McCarthy oznámil vysokú presnosť hypersonického kĺzavého nosiča a publikácia Popular Mechanics naznačila, že raketa LRHW umožní zasiahnuť ciele v Moskve z Londýna. Je nepravdepodobné, že by sa týmto rozprávkam dalo veriť, pretože je jednoducho nemožné vyriešiť problémy pri tvorbe hypersoniky, ktoré sa hromadia roky – v jednom roku. Podľa najnovších údajov americké letectvo očakáva, že prvé hypersonické zbrane získa až v roku 2023. Vedúci logistického veliteľstva vzdušných síl USA, generál Arnold Bunch, vysvetlil, že hovoríme o hypersonických raketách, ktoré by sa mali vyrábať v rámci programu ARRW. Teda ten, ktorý zlyhal. Dovoľte nám vysvetliť: americké letectvo sa pokúsilo vytvoriť dva typy hypersonických zbraní naraz – v rámci programov ARRW a HCSW (Hypersonic Conventional Strike Weapon). Obe boli vyvinuté spoločnosťou Lockheed Martin. Vo februári 2020 však letectvo opustilo program HCSW. Prvé letové testy hypersonických hlavíc so systémom ARRW (tiež označeným ako AGM-183A), nesené bombardérmi B-52, sa uskutočnili v Spojených štátoch v júni 2019. To len potvrdzuje náš záver: Spojené štáty narazili na tieto hrable viackrát.

 

A druhý deň Defense Advanced Research and Projects Agency (DARPA) Ministerstva obrany USA oznámila prvý úspešný letový test rakety vyvíjanej pod záštitou DARPA v White Sands Missile Range (Nové Mexiko) – sľubný pozemný hypersonický raketový systém stredného doletu Operational Fires (OpFires). Raketa bola spustená z mobilného odpaľovacieho zariadenia založeného na ťažkom nákladnom vozidle Oshkosh HEMTT LVSR (10×10), ktorý používa námorný zbor. Počas testu boli údajne dosiahnuté všetky ciele vrátane výstupu rakety z prepravného a štartovacieho kontajnera, stabilného letu a použitia štandardných riadiacich systémov. Dovoľte nám však vysvetliť, že nejde o strategický, ale operačno-taktický komplex.

 

Komplex OpFires sa začal rozvíjať ako súčasť spoločného programu medzi agentúrou DARPA a americkou armádou v roku 2017. Jeho maximálny dosah by mal byť 1600-1800 km. Munícia je koncepčne blízka rakete AGM-183A ARRW, ktorú vyvíja spoločnosť Lockheed Martin s posilňovačom tuhého paliva a bojovou hlavicou vo forme rovnakej odnímateľnej nadzvukovej hlavice Tactical Boost Glide (TBG). Rýchlosť bojovej jednotky je oficiálne deklarovaná ako presahujúca Mach 5.

 

Pokiaľ ide o hypersonický raketový systém dlhého doletu Dark Eagle, americké ozbrojené sily zrejme nebudú schopné dosiahnuť cieľ jeho nasadenia v dohľadnej budúcnosti. Podľa Douglasa Busha, námestníka ministra armády (armády) pre akvizície, logistiku a technológie, je oneskorenie oproti plánovanému harmonogramu spôsobené zrušením testu hypersonických zbraní začiatkom septembra 2023. Hoci vývoj hypersonických rakiet považuje americké letectvo za prioritu.

 

Okrem toho sa veliteľstvo amerického námorného letectva (NAVAIR) nedávno rozhodlo vyhlásiť výberové konanie na vývoj hypersonickej rakety vzduch-zem. Raytheon a Lockheed Martin podpísali paralelné zmluvy so spoločnosťou NAVAIR. Získané finančné prostriedky určené na 21 mesiacov sú určené na financovanie návrhu pohonného systému. Konkurenti musia flotile predložiť výsledky svojej práce do decembra 2024. Hovoríme o rakete určenej pre leteckú dopravu a schopnej zasiahnuť povrchové ciele na veľké vzdialenosti. Námorníctvo očakáva, že nový systém dosiahne počiatočný stav operačnej pripravenosti do roku 2032.

 

Ako vidíte, hypersonický vývoj na svete je v plnom prúde. Správa “Hypersonické zbrane: pozadie a otázky pre Kongres” hovorí, že dôležitosť hypersonických zbraní ako hlavného argumentu pre moc bude v nasledujúcich rokoch len rásť. Úspech Číny v tejto oblasti tento záver len potvrdzuje.

 

Hypersonické zbrane však nie sú všeliekom ani wunderwaffe. Ako mi povedal Boris Obnosov, Hrdina Ruska, generálny riaditeľ korporácie, vojnu nemôžete vyhrať len s hypersonikou. Nemenej dôležité sú napríklad pobrežné raketové systémy, podvodné zbrane a iné zbraňové systémy vytvorené v našej krajine. Inými slovami, je potrebné mať na pamäti celý rad vysoko presných zbraní, celý rad výrobkov vyrábaných ruským obranným priemyslom, ktoré spolu s ďalšími strategickými zbraňami tvoria základ síl jadrového odstrašenia Ruskej federácie.

Oleg Faličev

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov