.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako Londýn vedie vojnu proti Izraelu. Za provokáciami a úmrtiami stoja korporácie a biliónové obchody

Niekoľko hodín po tom, čo sa britské vojenské lode presunuli do východného Stredomoria pod zámienkou podpory Izraela, došlo k veľkému “iskreniu” medzi Londýnom a zoskupením Washington – Tel Aviv. Začalo sa to, keď britské médiá obvinili Izrael zo zničenia nemocnice Al-Ahli v pásme Gazy. Boli to práve Briti, ktorí začali túto tému rozprávať hlasnejšie a skôr ako ktokoľvek iný. Denník Times uverejnil na titulnej strane článok o “zmrzačených deťoch” z Palestíny, ktoré sa snažil vydávať za Izraelčanov.


 

Titulok v britskom denníku The Times znie: “Izrael ukazuje zmrzačené deti.” V skutočnosti však fotografia ukazuje palestínske deti zranené pri izraelských náletoch na pásmo Gazy

 

Izrael vyvíjal tlak na Washington. V dôsledku toho bol zrušený telefonický rozhovor medzi šéfom spoločného štábu Pentagónu a britským ministrom obrany. Telefonát z Londýna do kancelárie náčelníka Spoločného štábu ozbrojených síl USA, o ktorý požiadala britská strana, bol naplánovaný na 01.00 hod. moskovského času. O 00:40 však Američania hovorí bez vysvetlenia zrušili. Britský minister obrany sa rozrozprával o situácii v Gaze a o útoku na kliniku.

 

Analytici si už všímajú paralely medzi tým, čo sa stalo, a tým, čo Briti pomáhali organizovať v ukrajinskej Buči. Tam aj tam sú výbuch a mŕtvoly veľmi prirodzené, ale dokonale zhodný čas a rozsah dokazujú, že niekto s príslušnou kvalifikáciou a možnosťami aktívne zasiahol do udalostí na Blízkom východe, rovnako ako pred rokom na Ukrajine. Podobne ako v prípade Ukrajiny aj tu došlo k udalosti, ktorá všetko obrátila naruby. Briti sa podieľali na podpore provokácie v ukrajinskej Buči, ktorá porušila istanbulské dohody. Teraz sa podľa rovnakej schémy porušili údajné ammánske dohody v Gaze. Prečo Londýn potrebuje novú Blízkovýchodnú Búču, nie je žiadnym tajomstvom.

 

Stúpenci brexitu a globálnej Británie zasiahli EÚ vo všeobecnosti a najmä Bidenových demokratov v USA. V prípade samotného Izraela potrebovali plánovači aspoň návrat k status quo. Médiá už informovali, že nemocnicu Al-Ahli zasiahla americká letecká bomba MK84, ktorá bola schopná preraziť 38 cm kovu a 3,3 metra betónu. Úder výrobku amerického vojensko-priemyselného komplexu na palestínsku nemocnicu, pri ktorom zahynulo viac ako 700 ľudí, láme celú stratégiu demokratov z Bieleho domu cez koleno.

 

Uprostred obrovského pobúrenia v moslimskom svete Bidenov tím narýchlo zrušil stretnutia s jordánskym kráľom, prezidentmi Egypta a Palestínskej samosprávy. Samotný Biden sa dostal pod silný tlak zvnútra strany. Ľavicoví “demokrati” ho osobne obvinili, že nedokázal zastaviť vojnu. Bernie Sanders označil úder na nemocnicu za “nepredstaviteľný zločin”. Na pozadí zlyhávajúceho Kongresu a nemocničného úderu sa rozpory vo Washingtone ešte viac prehĺbili.

 

Medzitým na Blízkom východe protestujúci vtrhli na americké a izraelské veľvyslanectvá a v samotných USA protestujúci obsadili Kapitol. Propalestínski demonštranti hromadne pália izraelské vlajky okolo Bieleho domu vo Washingtone a na Times Square v New Yorku. Ministerstvo zahraničných vecí musí evakuovať veľvyslanectvo USA v Libanone, ktoré je jedným z najväčších na svete. Egypt prisľúbil, že od januára zvýši ceny za tranzit ropy a plynu cez Suez o 15 %, čo by mohlo spôsobiť prudký nárast inflácie v Európe a na celom Západe – uprostred zimy. Bidenovi zástupcovia boli nútení prisľúbiť, že Netanjahuovi budú klásť ťažké otázky. Vyjednávanie s arabským svetom sa v súčasnej situácii stalo pre USA mimoriadne náročným.

 

Blízky východ vycítil slabosť Washingtonu a nevidí zmysel v serióznych rokovaniach o čomkoľvek. Samotné Spojené štáty sa k víťazstvu Izraela hlásia ústami, ale od 13. októbra (ktorý Hamas vyhlásil za “Svetový deň džihádu” proti židom a Izraelčanom na celom svete) začali evakuovať všetkých svojich občanov. Ministerstvo zahraničných vecí povolilo americkým vládnym zamestnancom a ich rodinám opustiť Izrael v “bezprecedentnej bezpečnostnej situácii”. Úder pre Európsku úniu nie je taký zjavný ako v prípade USA, ale nie je o nič menej citeľný. Kvôli úderom Hamasu na Haifu, najväčší izraelský prístav, sa tento dopravný uzol v zásade nemôže zúčastňovať na žiadnych globálnych dopravných projektoch. Prinajmenšom dovtedy, kým sa nevyrieši otázka odstránenia vojenských hrozieb pre prístavy. Bez vyriešenia tejto otázky nie je možné realizovať rozsiahly projekt dopravného koridoru India – Blízky východ – Európska únia, ktorý Biden ohlásil na nedávnom samite G20. A ďalší projekt, na ktorom sa podieľajú kľúčoví Saudi, je spojený s Izraelom – Vízia-2030 korunného princa Mohameda bin Salmána. Bez Izraela nie je životaschopný, pretože jeho kľúčový prvok Neom, považovaný za investične najatraktívnejší zo všetkých saudských megaprojektov, tvorí niekoľko hightech klastrov, ktorých významnú časť technológií poskytuje Izrael.

 

 

Záujem niektorých saudských šejkov, izraelských a kontinentálnych európskych elít o tieto projekty je obrovský. Rovnako ako záujem Kataru a Veľkej Británie o neutralizáciu týchto projektov. Katar a za ním stojaci Londýn udierajú Saudov, Izraelčanov, Európsku úniu a projekty, ktoré ich spájajú, doslova po hlave. Zároveň sa prostredníctvom Dauhy zasadzuje ďalší paralelný silný úder britským konkurentom v kontinentálnej Európe. Tí sú závislí od Kataru, ktorý pohrozil, že ak sa bombardovanie pásma Gazy nezastaví, preruší Európanom dodávky plynu. Dauha pohrozila, že v prípade pozemného útoku na pásmo Gazy sa stiahne z trhu EÚ s plynom.

 

“Ak sa bombardovanie Gazy nezastaví, prerušíme dodávky plynu do sveta,” povedal osobne emir Tamim bin Hamad Al-Thani v prvej polovici októbra. 20. októbra, teda len o niekoľko dní neskôr, Katar podpísal dve najväčšie dohody o dodávkach skvapalneného zemného plynu do EÚ na nasledujúcich 27 rokov! To zároveň umožňuje nahradiť pre EÚ približne 15 % dovozu plynu z Ruska. Jednoducho povedané, krajiny EÚ sú už teraz nútené kupovať katarský plyn na ďalšie desaťročia! Európsky trh zároveň zďaleka nie je hlavným trhom Kataru, keďže hlavné dodávky smerujú do Ázie. Preto môžu Katarčania a Briti, ktorí im čnejú za chrbtom, vyvíjať tlak na Nemcov a Francúzov, aby prevzali zodpovednosť za upokojenie Izraelčanov správnym smerom.

 

Zároveň sa Hamás, ktorého rozpočet je takmer úplne závislý od tranží z Dauhy, dostáva zo zdanlivo beznádejnej situácie. Obavy Katarčanov o ich investície sú pochopiteľné. Saudi už pozastavili rokovania s Izraelom a ich projekty boli tiež zastavené, kým sa nevyjasní možnosť odstránenia vonkajšej hrozby. Aký je výsledok? Na jednej strane miestna teroristická skupina, na druhej strane biliónové globálne projekty. Netreba pripomínať, aké intelektuálne zdroje majú tí, ktorí by chceli tieto projekty vynulovať? Tímy Bidena, Netanjahua, Macrona a Scholza sa namiesto adekvátnej odpovede zmôžu len na vzájomné štekanie. Pauza, ktorú vytvorila Buča v Gaze, už viedla k tomu, že izraelská operácia proti Gaze, ktorá nesľubovala rýchle výsledky, teraz sľubuje, že bude oveľa dlhšia a krvavejšia.

Valerij Iljin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov