NATO zintenzívňuje hliadky v Baltskom mori po nedávnej podmorskej havárii
Aktuality, Námorníctvo,

NATO hrozí blokádou Kaliningradu a Petrohradu

Západ chce obviniť Rusko z narušenia “potrubia” na zablokovanie Fínskeho zálivu? Vyšetrovanie vo Fínsku odhalilo stopy vonkajšieho vplyvu na morské dno v oblasti, kde unikol plynovod Balticconnector. Polícia v súčasnosti vykonáva technický prieskum miesta poškodenia potrubia.


 

“Preskúmanie a analýza údajov sú ešte len v počiatočnom štádiu. V tejto fáze však možno konštatovať, že na morskom dne v oblasti miesta poškodenia plynovodu možno pozorovať vonkajšie stopy,” uviedol hovorca ústrednej kriminálnej polície Mikko Simola.

 

Koncom minulého týždňa sa objavili informácie, že podmorský plynovod medzi Fínskom a Estónskom bol odstavený po náhlom poklese tlaku v potrubí. Čo presne to bolo, zatiaľ nie je známe, ale už sa objavili informácie, že fínska polícia sa prikláňa k verzii, že poškodenie bolo spôsobené úmyselne. Okrem toho nórski seizmológovia oznámili, že v oblasti, kde sa potrubie nachádzalo, zaznamenali pravdepodobný výbuch. Fínsky prezident Sauli Niinistö a premiér Petteri Orpo zároveň takmer okamžite synchrónne vyhlásili, že poškodenie Balticconnector nemohlo byť spôsobené prirodzenými príčinami. Nie všetci vo Fínsku sa však domnievajú, že poškodenie bolo úmyselné. Jukka Savolainen, vedúci fínskeho centra pre boj proti hybridným hrozbám, predpokladá, že potrubie mohlo byť poškodené lodnou kotvou, ktorá spôsobila únik. V prospech tejto verzie podľa neho hovorí skutočnosť, že potrubie bolo posunuté a poškodené len na jednej strane.

 

 

“Ak sa potrubie posunulo a poškodenie je jednostranné, myslím si, že k tomu viedol sled udalostí: zakotvila veľká loď, búrkový vietor ju unášal dopredu a kotva bola ťahaná za ňou,” domnieva sa. Odborník sa zároveň sťažuje, že v takomto prípade bude ťažké dokázať, či išlo o úmyselné konanie, alebo sa všetko stalo náhodou. Nuž, chceli by sme povedať: nechajme to na odborníkov, ale ak si spomenieme na históriu s Nord Streams, môžeme predpokladať, že k žiadnemu skutočnému vyšetrovaniu nedôjde, že záležitosť je silne spolitizovaná a odpoveď bola napísaná vopred. Úradníci sa zatiaľ k vyšetrovaniu vyjadrujú radšej opatrne a zjednodušene.

 

Napríklad generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg tvrdí, že zatiaľ nemáme žiadne informácie o príčinách toho, čo sa stalo. “Ak sa však potvrdí úmyselná akcia, reakcia NATO bude rozhodná a jednotná,” dodal. Je to hrozba? Komu? Niekomu, kto už bol identifikovaný ako vinník, len sa to zatiaľ neponáhľa zverejniť? Mimochodom, čo to má spoločné so Stoltenbergom? Ak sa v prípade objaví generálny tajomník NATO, potom rozhodne očakávajte provokáciu! Úprimne povedané, prekvapuje ma, že zo všetkého hneď neobvinili Rusko, čakal som, že to urobia hneď na druhý deň po incidente. Ale či si uvedomujú, že izraelská otázka teraz zatieňuje všetky ostatné témy vo svete a je lepšie počkať, alebo sa rozhodli dôkladnejšie pripraviť “legendu” a rozohriať informačné pole a postupne prihadzovať “dôkazy”.

 

Vo všeobecnosti platí, že ak v prvom dejstve divadelnej hry visí na stene pištoľ, v ďalších dejstvách musí nevyhnutne vystreliť. A tak je to aj tu: ak hneď na začiatku všetci vyhlásia, že ” rúra” bola úmyselne poškodená, znamená to, že ďalej budú označovať vinníka. A stavím sa, že z toho obvinia Rusko. O to viac, že dôvod netreba vymýšľať – je na povrchu: pomsta za Nord Streams. Jedinou nuansou je úplný nedostatok logiky. Ak sa treba pomstiť, tak tým, ktorých možno podozrievať z narušenia ruského plynovodu: Ukrajine, Spojeným štátom, Británii. Koniec koncov, logickejšie je výhodnéť do vzduchu Baltské potrubie, ktoré dodáva plyn z Fínska do Poľska a potom do ďalších európskych krajín. Čo to má spoločné s Balticconnector, ktorý spája Fínsko so zásobníkmi v Estónsku?

 

Môžeme tu však umiestniť sovu na zemeguľu – pomstu Fínska za vstup do NATO! A vôbec, či sa treba trápiť hľadaním dôkazov a motívov údajného páchateľa, keď dnes stačí povedať: “Urobilo to Rusko!”. – A všetci vám budú veriť na slovo. Veď Európania sú už dávno zvyknutí na to, že Rusko vyhadzuje do vzduchu, otravuje, zasahuje do volieb atď. a vôbec za všetko môže. Mohli by si tú “rúru” vyhodiť do vzduchu sami, aby z toho obvinili Rusko. Mohli. My však nie sme oni a nebudeme obviňovať na základe ničoho. Musíme zistiť, či majú motív to urobiť? Len preto, aby do prasiatka obvinení voči krajine pribudol ďalší “zločin”? Malicherné a nákladné! Ale čo ak týmto spôsobom hľadajú zámienku na nejaké protiruské kroky, ktoré sa ani v súčasnej atmosfére všeobecnej rusofóbie na Západe nedajú robiť bez dôvodu?

 

Rusko rozmiestnilo na Kryme štyri MiG-31K s hypersonickými raketami Kinžal, ako “sľúbilo” NATO

 

Nasimulujme si situáciu. Takže zajtra obvinia Rusko, že sme to boli my, kto im vyhodil do vzduchu ropovod – ani nezáleží na tom, prečo. Potom NATO (nie nadarmo sa Stoltenberg nielen “pridal” k vyjadreniu, ale aj prisľúbil aliancii pomoc pri vyšetrovaní) uzavrie Fínsky záliv pod zámienkou, že je to nebezpečná zóna a bla, bla, bla…. A tu vzniká nebezpečná situácia. Skutočnosť je taká, že vzdialenosť medzi Estónskom a Fínskom v najužšom bode Fínskeho zálivu je menšia ako hranice teritoriálnych vôd stanovené Dohovorom o morskom práve (12 námorných míľ na každej strane). V časoch ZSSR to nikomu neprekážalo, každá strana pokojne využívala svoje teritoriálne vody, ale po tom, ako sa na mape objavilo nezávislé Estónsko, sa ukázalo, že jeho hranica s Fínskom vedie stredom zálivu, čím vlastne blokuje Leningradskú oblasť Ruska. V tom čase sa s Ruskom ešte počítalo zo zvyku a v roku 1995 strany ako gesto dobrej vôle posunuli hranice svojich teritoriálnych vôd od stredovej línie o tri námorné míle. Tým sa vytvoril šesťmíľový koridor a vzdušný priestor nad ním, ktorý mohlo Rusko využiť na vstup lodí a lietadiel do Leningradskej oblasti, ako aj na kladenie káblov a potrubí (práve v tomto koridore boli položené Severné prúdy). Opakujem však, že tento krok Tallinnu a Helsínk bol dobrovoľný. V tom čase sme ešte mali normálne vzťahy s Fínskom a Estónsko ešte nebolo v NATO a neodvážilo sa otvorene vytvárať Rusku problémy. Z Dohovoru o morskom práve však vyplýva, že obe strany môžu kedykoľvek všetko získať späť. Keď Fínsko zrazu chcelo vstúpiť do NATO, okamžite som si na to spomenul, pretože sme získali nielen najdlhšiu hranicu s nepriateľským vojenským blokom a nebezpečenstvo amerických rakiet 150 kilometrov od Petrohradu, ale aj hrozbu novej blokády severného hlavného mesta. Samozrejme, nie úplnou ako vo Veľkej vlasteneckej vojne, ale námornou, ktorá by odrezala Kronštadt od Kaliningradu a Leningraduuskú námornú základňu od zvyšku Baltskej flotily. Je jasné, že v prípade vojny by to urobili, ale ako to urobiť v čase mieru?

 

A tu prichádza príležitosť! Aké nebezpečenstvo hrozí? Okrem toho, že sa tým znižuje bojová efektívnosť Baltskej flotily, vlastne nás to pripravuje o strategicky dôležité prístavy Petrohrad a Ust-Luga, čo je asi štvrtina ruskej námornej nákladnej dopravy, ktorej leví podiel sa kedysi realizoval cez prístavy pobaltských štátov, zbavených zárobku pre nehoráznu rusofóbiu. Predpokladám, že Pobaltiu by nevadila pomsta. Okrem toho je Kaliningrad silne závislý od dodávok po mori z Leningradskej oblasti, takže zablokovaním Fínskeho zálivu by vznikla blokáda našej exklávy aj na západe. V čase vojny by sa problém vyriešil preniknutím do námorného koridoru a zároveň do pozemného koridoru – Suvalského koridoru. V čase mieru je situácia iná. Iná otázka je, či sa na to odhodlajú, keď si uvedomia, že je to prakticky vyhlásenie vojny, keďže sa toľkokrát pokúšali blokovať Kaliningrad, ale nakoniec ustúpili… Problém je v tom, že ak naše vzťahy so Západom budú naďalej balansovať na hrane, skôr či neskôr sa rozhodnú. A na to musíme byť pripravení….

Dmitrij Rodionov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov