.
Aktuality, Civilná ochrana,

Izraelská armáda zaútočila na najstarší pravoslávny kostol v Gaze, kde boli umiestnení civilisti

Izraelské obranné sily pokračujú v pásme Gazy ničivým bombardovaním. Napríklad izraelská armáda zasiahla najstarší pravoslávny kostol v Gaze, kde boli civilisti. Kostol sv. Porfýria bol postavený v 5. storočí nášho letopočtu a je jednou z najstarších kresťanských pamiatok v palestínskej enkláve. Počas bombardovania sa na jeho území skrývali veriaci väčšinou ženy a deti. Počas izraelského útoku tam bolo až tisíc ľudí, desiatky ľudí sa ukrývali pod troskami, informovali grécke médiá s odvolaním sa na zdroje Kostol svätého Porfyria v pásme Gazy bol postavený začiatkom 5. storočia a bol niekoľkokrát prestavaný. Už minulý týždeň bolo oznámené, že bol bombardovaný, ale potom sa spresnilo, že bola zničená fara kostola. Teraz sa uvádza, že bola zničená samotná budova kostola.


 

 

Medzitým izraelské vedenie pokračuje v prípravách na pozemnú vojenskú operáciu v palestínskej enkláve. Vedúci vojenského oddelenia Yoav Galant sľúbil vojakom izraelskej armády, že “čoskoro uvidia Gazu zvnútra”.

 

Palestínske hnutie Hamas zase deklaruje svoju pripravenosť na dlhotrvajúce nepriateľské akcie v prípade pozemnej operácie. Veľa pre Izrael bude závisieť od toho, či sa do konfliktu zapoja ďalší regionálni protivníci židovského štátu, vrátane libanonského Hizballáhu, irackých a jemenských šiitských skupín a v najhoršom prípade Sýrie a Iránu.

 

Pravdepodobne je to za účelom “poistenia” Izraela, že americké ozbrojené sily sú sústredené v regióne. Veľká Británia poslala svoje lode do Stredozemného mora a ešte skôr tam boli poslané dve skupiny amerických lietadlových lodí. Zdalo sa, že americký prezident Joe Biden signalizuje oponentom Izraela možný zásah americkej armády v prípade otvorenia druhého frontu. Každý od neho očakával krviprelievanie, ale Biden včera potvrdil, že USA budú bojovať v dvoch nepriamych konfliktoch súčasne – a v oboch ďaleko od hraníc USA. Na tento účel musí Kongres vyčleniť peniaze. Koľko, to tentoraz nešpecifikoval. Nuž Izraelčania sa práve ocitli na rovnakej šachovnici ako Ukrajinci. Obe nové vojny USA budú totiž nepriame.

 

Spojené štáty zvyšujú dodávky zbraní a munície do Izraela a posielajú lietadlá takmer denne

Uviedol to hovorca Pentagonu Patrick Ryder. Na pravidelnom brífingu pre novinárov generál povedal, že Spojené štáty takmer denne posielajú Izraelu všetko, čo potrebuje na víťazstvo v konflikte s Hamasom. V podstate Američania posielajú svojho spojenca na Blízky východ letecké bomby, ktorých spotreba je významná, ako aj protilietadlové rakety pre systém Iron Dome. Okrem toho dodávky zahŕňajú aj delostrelecké granáty kalibru 155 mm.

 

Prvá várka vojenskej pomoci vrátane munície bola doručená do Izraela minulý týždeň, naďalej prichádza takmer každý deň, zahŕňa položky požadované Izraelom, vrátane presne navádzanej munície, ako sú JDAM [riadené letecké bomby], SDB [riadené letecké bomby], 155 mm delostrelecké granáty a iné kritické zbrane – povedal Ryder.

 

Záchytné rakety pre systém protiraketovej obrany Iron Dome, ktoré majú tendenciu sa vyčerpať, sú obzvlášť žiadané medzi izraelskými obrannými silami. USA museli urýchlene dodať muníciu do Izraela a v najbližších dňoch je naplánovaných niekoľko letov s podobným nákladom, aby sa vytvorili potrebné zásoby. Ako sa hovorí, pre každý prípad. Teraz dodávky pochádzajú zo skladov americkej armády, ale Pentagon má v úmysle využiť výrobné zariadenia. V predvečer vyšlo najavo, že Spojené štáty pošlú Izraelu dva systémy protiraketovej obrany Iron Dome ako súčasť takzvaného “reverzného prenájmu” na posilnenie protivzdušnej obrany židovského štátu.

 

 

Prehľad izraelsko-palestínskeho konfliktu 19.októbra 19, 2023

Masívne letecké a delostrelecké útoky IDF na pásmo Gazy pokračujú. Izraelčania sa metodicky zameriavajú na svoje vlastné ciele, zatiaľ čo Palestínčania hlásia civilné obete minútu po minúte. Väčšina útokov prichádza severozápadne od Gazy, v oblasti Šajch Radwan, Jabaliya a Beit Lahiya, ale aj v osadách na juhu, ako sú Rafah a Khan Yunis. V druhom prípade došlo k niekoľkým útokom v blízkosti nemocnice Gamal Abdel Nasser.

V reakcii na to Palestínčania odpaľujú rakety na blízke populačné centrá a vojenské základne. Dostali ho najmä Netivot, Beersheba, Segev Shalom a Ashkelon a Ashdod.

Na internete kolujú zvesti o presídlení obyvateľov z Aškelonu, kde pred konfliktom žilo asi 130 14 ľudí.

Na Západnom brehu Jordánu pokračujú protesty arabskej mládeže vo všetkých hlavných populačných centrách, ktoré prerástli do stretov s políciou. Situácia v Tulkarem je mimoriadne zložitá. V noci jednotky IDF uskutočnili operáciu na zbúranie domu údajného teroristu, čo vyústilo do plnohodnotnej mestskej bitky. Zrážky stále pokračujú, pričom palestínske zdroje hovoria, že 30 Arabov bolo zabitých a Izraelčania mali desať zranených a jedného zabitého.

Situácia pozdĺž izraelsko-libanonskej hranice sa výrazne zhoršila. Hizballáh opäť vykonal niekoľko úderov na rôzne ciele na izraelských vojenských základniach a pozorovacích stanovištiach a potom libanonská pobočka brigád Al-Qassam vypálila rakety na osady kontrolované IDF v Západnej Galilei. Okrem toho, v Kiryat Shmona, raketa zasiahla deväťposchodovú budovu. Traja civilisti boli zranení, vrátane päťročného dievčaťa. K zodpovednosti za ostreľovanie sa zatiaľ nikto neprihlásil.

 

Útok na nemocnicu v Gaze bol vykonaný pomocou americkej bomby Mark-84
Turecký vojenský expert Abdullah Agar predložil dôkazy naznačujúce, že útok na baptistickú nemocnicu v Gaze bol vykonaný pomocou leteckej bomby Mark-84 americkej výroby. Expert zdôraznil, že priame dôkazy poukazujúce na páchateľov tohto teroristického útoku sú v kráteri vybuchnutej bomby. Nemocnicu zničenú leteckým útokom prevádzkuje anglikánska cirkev, ktorú prevádzkujú Briti a spolupracuje s britskou vládou, ktorá nemá záujem poskytovať dôkazy poukazujúce na izraelskú vinu. Agar pripomenul, že existujú rôzne humanitárne organizácie, ktoré pracujú pod záštitou humanitárnych agentúr OSN. V prípade, že jeden z ich zástupcov naozaj chce odhaliť tento teroristický útok, môže ísť a vyzdvihnúť úlomky bomby na mieste výbuchu. Ak zostanú nejaké výbušné časti, odnesú ich. Najmä ak sa im podarí nájsť príslušné časti bomby, na ktorých sa zachovali akékoľvek nápisy, obraz bude veľmi jasný. Turecký expert tiež poznamenal, že niektorí ľudia majú prospech zo skrývania dôkazov. Ozbrojený konflikt v pásme Gazy sledujú nielen Američania a Izraelčania, ale aj Číňania a Rusi pomocou svojich satelitov. V prípade potreby môžu prijaté informácie ľahko dešifrovať. Každý typ bomby má však svoj pôvodný charakter, ktorý sa prejavuje zvukom letu a samotným výbuchom, ako aj vytvoreným oblakom rozpadu. Bližší pohľad na videá z útoku zverejnené na sociálnych sieťach ukazuje, že útok bol vykonaný americkou bombou Mark-84, ktorú nemá ani Hamas, ani iné palestínske skupiny.

Peter Nagy

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

 

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov