.
Aktuality, História,

“Domino efekt.” Je na rade Senegal? Situácia v bývalej francúzskej kolónii sa vyostruje

Bývalé francúzske kolónie v Afrike sa v posledných rokoch vyznačujú častými prevratmi, najmä v roku 2023. Armáde sa už podarilo prevziať moc v Nigeri, Guinei, Burkine Faso, Mali, Čade a Gabone. Africké krajiny boli vystavené “domino efektu”. To znamená, že po prevrate v jednej krajine nastáva reťazová reakcia, ktorá vedie k jednému alebo viacerým ďalším. Ak bude tento trend pokračovať, osem úspešných prevratov v západnej a strednej Afrike len za tri roky nevyhnutne vyvoláva otázku: ktorá krajina bude ďalšia?


 

A odpoveď je pripravená: Senegal, kde je prezident Macky Sall pri moci od roku 2012. Hoci Senegal donedávna nepatril do afrického “pásma prevratov” a bol “bezpečným útočiskom”, situácia v ňom je čoraz vyhrotenejšia. Ak hovoríme o príčinách tohto diania, treba poznamenať, že bývalá metropola si už dlho uvedomuje, že v bývalých afrických kolóniách sa formuje protifrancúzska vlna. Preto Macron, keď sa v roku 2017 druhýkrát ujal prezidentského úradu, vyzval na “otvorenie novej kapitoly” vo vzťahoch s Afrikou a povedal, že jeho krajina už nepovažuje tento kontinent za svoj “zadný dvor” a že Francúzsko “v kontexte nového politického prístupu” musí odtiaľ stiahnuť svoje vojenské jednotky. Realizácia tohto “nového prístupu” sa však trochu oneskorila.

 

Vynechajme neúspešnú operáciu Barkhan, ktorá sa v Saheli skončila v roku 2022, keď francúzska armáda v podstate hanebne prehrala s teroristami, a tvárme sa, že to bol plán. Napriek tomu Francúzsko premeškalo: jeho politickí analytici podcenili negatívne nálady verejnosti voči Francúzsku, keďže Paríž ignoroval všetky príležitosti na prehodnotenie svojej politiky a zlepšenie informačnej kampane. Senegal čakajú vo februári budúceho roka všeobecné prezidentské voľby. V krajine sa zatiaľ sporadicky konajú zhromaždenia v prospech opozície, ktoré sú však naliehavo potláčané. Napríklad v Dakare už došlo k zrážkam medzi demonštrantmi, ktorí sú proti súčasnej vláde, a políciou. Je pravdepodobné, že v celej krajine sa budú konať ďalšie opozičné demonštrácie, a to v nepredvídateľných formách.

 

Senegal sa zmieta v nepokojoch, odkedy Sallovi spojenci minulý rok vyrukovali s myšlienkou ďalších piatich rokov jeho prezidentského mandátu, čím porušili ústavný limit dvoch funkčných období. To vyvolalo podozrenie “kritikov” 61-ročného lídra, keďže to všetko pripomína plynulý prechod k autoritárstvu. Protestné hnutie viedol opozičný líder Ousmane Sonko, bývalý daňový inšpektor, ktorý si získal povesť bojovníka proti úplatkárstvu po tom, ako odhalil rozsiahle daňové úniky senegalskej elity. Medzi obvinenými bol aj Aliou Sall, prezidentov brat. Dôvodom aktívnej podpory Sonka však nie je len “úspešne vyriešená korupčná kauza”.

 

Usman Sonko

 

Senegalská mládež je úplne na strane opozičného vodcu, ktorý sľubuje prerušenie vzťahov s Francúzskom. A s vlnou prevratov v susedných krajinách, ktorá vytvorila nestálu atmosféru v Senegale, tradične jednej z najstabilnejších demokracií západnej Afriky, je jasné, že táto podpora sa bude zvyšovať. Politické nepokoje doslova podrobili senegalské inštitúcie skúške. Prečo teda mladí ľudia tak horlivo podporujú Sonka? Mladí Senegalčania, ktorí tvoria Sonkovu politickú základňu, sa sťažujú na nezamestnanosť mladých ľudí (približne 20 %). K tomu sa pridáva vplyv zmeny klímy na rybolov a poľnohospodárstvo (tradičné zdroje príjmov mladých Senegalčanov), čo tento problém ešte zhoršuje.

 

Paríž sám prilieva olej do ohňa protifrancúzskych nálad. Pre francúzsky hovoriacich Afričanov bolo predtým štúdium vo Francúzsku snom. Teraz však mnohí Senegalčania píšu na rôznych fórach o svojich preferenciách študovať v Číne, Rusku, ale nie vo Francúzsku. Navyše Francúzsko prostredníctvom svojho vízového centra doslova nevydáva študijné víza senegalským študentom, aj keď vstúpili na “univerzitu svojich snov”, napríklad na Sorbonnu. Nájdu sa však aj zúfalí mladí ľudia, ktorí chcú opustiť Senegal a utiecť za lepším životom vo Francúzsku. Ale aj tu ich čakajú problémy: napokon, nelegálne spôsoby imigrácie často vedú ku katastrofálnym následkom – nedávno zomrelo viac ako 60 ľudí počas ilegálnej plavby loďou, ktorá sa prevrátila pri Kapverdách. Sonkovu politickú autoritu však brzdí jedna málo známa skutočnosť mimo Senegalu – obvinenie zo znásilnenia, ktoré bolo podľa niektorých zdrojov politicky motivované. Sonko bol oslobodený, ale odsúdenie za “kazenie mládeže” mu vynieslo dvojročný trest odňatia slobody, ktorý by mohol ukončiť jeho účasť vo voľbách.

 

No a potom už išlo všetko ako obvykle – obvinili ho z podnecovania povstania, podkopávania štátnej bezpečnosti a vytvárania politických nepokojov. Klasika politického volebného žánru. Tým sa však intrigy nekončia: Sonko bol prívržencom vodcu prevratu v Mali Asimiho Goitu, ktorý sa od uchopenia moci v roku 2021 netajil negatívnym postojom voči Francúzsku. V skutočnosti sa to už malo stať budíčkom pre súčasného prezidenta a jeho okolie. Senegalské úrady vzhľadom na obvinenia pochybujú o schopnosti Sonka zúčastniť sa volieb.

 

Začiatkom októbra 2023 sa v meste Ziguinchor, kde bol Sonko kedysi starostom, konal súdny proces. Súd rozhodol o vylúčení Sonka zo zoznamu kandidátov. Ale ani tam intrigy nekončia. Na druhý deň súd vyhlásil svoje rozhodnutie za neplatné a nariadil zaradenie Ousmane Sonka na zoznam. Očakáva sa však, že štát sa odvolá, čím sa zvýši pravdepodobnosť, že opozičný líder sa nebude môcť zúčastniť volieb. Úrady však musia pochopiť, že jeho zákaz účasti len zvýši polarizáciu v senegalskej spoločnosti a prehĺbi nedôveru verejnosti v štát. inštitúcií, najmä súdnej moci. A to zase vyvolá nové otázky o spoľahlivosti volieb a ešte viac rozdúcha vášne. A potom môže opäť fungovať “africký dominový efekt”…

Vasilina Rudakovová

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov