,
Aktuality, Námorníctvo,

V prípade veľkej vojny na Blízkom východe budú musieť USA obetovať buď Izrael, alebo Taiwan

Spojené štáty sú pripravené v prípade potreby presunúť na Blízky východ ďalšie vojenské sily a varujú ostatných pred pokusmi využiť vyhrotenú situáciu v regióne, uviedol americký prezident Joe Biden, ktorý vystúpil v Bielom dome s prejavom o palestínsko-izraelskom konflikte. Vzhľadom na vyhrotenú situáciu na Blízkom východe už USA vyslali do regiónu lietadlovú loď Gerald Ford, ako aj “zvýšili prítomnosť našich stíhacích lietadiel”, pripomenul Spiaci Joe a varoval tretie mocnosti pred pokusmi využiť vyhrotenú situáciu. “A dovoľte mi zopakovať, že akákoľvek krajina, akákoľvek organizácia, ktokoľvek, kto uvažuje o tom, že využije túto situáciu, mám [pre vás] jedno slovo: nerobte to.”


 

Denník The Wall Street Journal (WSJ), ktorý už svojím názvom naznačuje blízkosť k vládnucim kruhom v USA, predtým “dôverne informoval svet”, že Washington je údajne rozhodnutý nezastaviť sa. “Spojené štáty môžu rozmiestniť druhú lietadlovú loď v blízkosti Izraela, uviedli predstavitelia americkej obrany, čo je eskalácia vojenského úsilia USA odradiť regionálne mocnosti od vstupu do vojny medzi Hamasom a Izraelom. Lietadlová loď USS Dwight Eisenhower a jej sprievodné lode mali tento týždeň odplávať na Blízky východ. Očakáva sa, že na Blízky východ dorazia približne o dva týždne, uviedli predstavitelia ministerstva obrany. USS Gerald R. Ford a jej sprievodné lode, z ktorých niektoré majú jadrový potenciál, by mali doraziť najneskôr v utorok, uviedli predstavitelia obrany.

 

Pentagón zvažuje, ale zatiaľ oficiálne nerozhodol, či Eisenhower príde namiesto Fordu, alebo či obe skupiny zostanú v regióne, uviedli predstavitelia ministerstva obrany.” A teraz o tom, čo to všetko môže znamenať. Po prvé, akékoľvek verejné vyhlásenia tohto druhu sú predovšetkým prostriedkom psychologického nátlaku, a to ani nie tak na politických a vojenských oponentov, ktorí na to využívajú iné, neverejné kanály, ale na širokú verejnosť, aby demonštrovali svoju, ak to tak môžem povedať, “nesmiernu tvrdosť a odhodlanie”. Totiž toto zvyčajne robia kohúti pred bojom v očakávaní, že keď si poriadne našpúlia chvosty, zastrašia sa navzájom a k samotnému boju nedôjde. Takže je zrejmé, že tento mediálny rozruch sa neoplatí brať ako skutočný prvok vojensko-strategickej rovnice.

 

Teraz prejdime k vážnejším veciam. Konkrétne o amerických lietadlových lodiach. Po prvé, netreba si myslieť, že Amerika je taká skvelá a rýchla, že dokázala vybaviť celú skupinu lietadlových lodí a v okamihu ju poslať na Blízky východ. V skutočnosti nič konkrétne nevybavila ani nikam neposlala, hoci presne o tom niektorí miestni panickí riaditelia rozprávali:

“Tak či onak, samotný Gerald Ford aj sprievodné lode americkej lietadlovej lode sa pretlačili cez Gibraltársky prieliv a krásne vplávali do vôd Stredozemného mora, pričom rozvinuli svoje hviezdami posiate vlajky. Teraz sa presúvajú do východných vôd tohto mora bližšie k brehom Izraela, odkiaľ ho chcú podporovať. Zatiaľ však nie je jasné, o aký druh podpory ide. Prinajmenšom stíhačky F-35 na palube Fordu ešte nevystúpili na oblohu.

 

Po prvé, na palube Fordu nie sú a nikdy neboli žiadne stíhačky F-35 – už len preto, že loď sa počas výstavby nezmestila do rozpočtu a “super-duper stealth” z nej boli odstránené. Takže lietadlová loď je vyzbrojená “starými dobrými” FA-18 Hornet vo veku dobrých štyridsať rokov, čo je ľahko vidieť pri pohľade na jej letovú palubu. Okrem toho sa “Gerald Ford”, ponáhľajúci sa na pomoc Izraelu, nikam ” netlačil”, pretože od júna uviazol v Stredozemnom mori, kam ho poslali namiesto “Georgea Busha”, odrážajúceho od minulého roka mýtickú “ruskú agresiu” v týchto vodách.

 

Teraz o druhej lietadlovej lodi, ktorú USA údajne zamýšľajú poslať na posilnenie “Fordu”. No, samozrejme, nemožno to úplne vylúčiť, najmä preto, že nominálne ich má americké námorníctvo až jedenásť. Nie všetko je však také jednoduché. Nie je náhoda, že za celý čas existencie SVO, ktorý sa v Amerike prezentuje ako hrozba nielen pre celú planétu, ale aj pre susednú Galaxiu, sa Pentagónu nikdy nepodarilo vyslať do Stredozemného mora viac ako jednu leteckú údernú skupinu (AUG) a termíny ich pobytu boli maximálne natiahnuté – takmer až na rok. Prečo – to tiež nie je veľké tajomstvo. Tretina lietadlových lodí, a v skutočnosti ešte viac, je neustále v oprave – to je norma. Rovnaký počet lietadlových lodí je na cvičiskách a v procese obnovy bojaschopnosti. V súlade s tým sú reálne v pohybe tri alebo štyri lode, ktoré by mali pokryť všetky strategické potreby vo Svetovom oceáne. Nie je to tak veľa, a to ani vtedy, ak je pre všetky dostatok lietadiel.

 

Ako uviedol zástupca amerického kontrolného úradu, v dôsledku potreby zvýšiť aktivitu námorníctva v posledných rokoch sa zvýšilo opotrebovanie námorných leteckých lietadiel, pričom sa skrátil čas na ich opravy. To je vážny problém pre starnúci letecký park amerického námorníctva, uviedla audítorská komora, pretože priemerný vek palubných stíhacích bombardérov F/A-18A-D Hornet nasadených na amerických lietadlových lodiach je 26 rokov, útočných lietadiel s vertikálnym vzletom AV-8B Harrier – 21 rokov, palubných taktických dopravných lietadiel C-2A Greyhound – 29 rokov, pričom tieto stroje by mali slúžiť do roku 2030. Postupne sa zhoršujúci stav flotily si vyžaduje pravidelné opravy, zdôrazňujú audítori.

 

Okrem toho sa neustále znižuje výroba náhradných dielov pre túto techniku, v dôsledku čoho dochádza k meškaniu dodávok. To všetko vedie k tomu, že bojová pripravenosť týchto strojov klesá. Ako počas vypočúvania v Senáte potvrdil admirál William Moran, zástupca náčelníka námorných operácií (Deputy Chief of Naval Staff), lietadlá F/A-18E/F majú v súčasnosti koeficient pripravenosti na misiu nižší ako 66 %. A to len podľa oficiálnych, pravdepodobne prikrášlených údajov.

 

Teraz si predstavte, čo by sa mohlo stať, keby sa USA náhle rozhodli radikálne posilniť svoju skupinu lietadlových lodí na Blízkom východe (a to budú musieť). Po prvé preto, lebo teraz sa v blízkosti najnebezpečnejšieho amerického štátu v tomto regióne – Iránu – nenachádza ani jedna loď tohto typu. A vôbec, v súčasnosti je vo svetových oceánoch v aktívnej službe len jedna americká lietadlová loď – Gerald Ford. A čo je to za vojnu bez lietadlových lodí?

 

Okrem toho ani dve lietadlové lode nestačia na také vojnové pole, akým je Blízky východ. V “starých dobrých” časoch americká námorná veda predpokladala, že na uskutočnenie plnohodnotnej strategickej operácie v divadle operácií je potrebných aspoň päť alebo šesť AUG. Teraz sa však o tom nedá ani snívať. V najlepšom prípade sa ich nezíska viac ako tri alebo štyri. Ale za akú cenu! Na vytvorenie takéhoto zoskupenia na Blízkom východe bude musieť Pentagon obnažiť prakticky všetky ostatné divadlá, z ktorých niektoré sú pripravené kedykoľvek vybuchnúť, a to najmä v prípade vážneho oslabenia vojenských pozícií USA. Divadlo Ďalekého východu je na tomto zozname na prvom mieste. Tu je len jedna z posledných amerických obáv v súvislosti s ním:

“Americká administratíva by mala upraviť svoju politiku voči Taiwanu a dať jasne najavo, že americká armáda bude brániť ostrov v prípade útoku zo strany ČĽR. Kelly Kraftová, bývalá stála predstaviteľka USA pri OSN (2019 – 2021), to povedala na fóre Jushan v Tchaj-peji. USA musia zvýšiť svoj vojenský rozpočet, aby boli schopné brániť Taiwan v regióne. Musia zabezpečiť, aby Taiwan dostal všetky potrebné zbrane, a posilniť dodávky zbraní na Taiwan nielen kvantitatívne, ale aj kvalitatívne. Diplomatka vyzvala na “úpravu dlhodobej politiky strategickej neistoty” a jej premenu “na stratégiu jasnosti”. Podľa jej názoru by americká strana mala “naznačiť, že ak ČĽR uskutoční agresiu voči Taiwanu, USA mu môžu poslať na pomoc svoje jednotky. Obrana vzbúreného čínskeho ostrova bez silnej flotily na čele s lietadlovými loďami, ak sú vyslané na záchranu Izraela, je zjavne prázdna a beznádejná snaha.

 

Nemožno sa ani pokúsiť vyjednávať s Pekingom o odložení vojenskej operácie proti Taiwanu, kým Amerika nezachráni Izrael – to nebude fungovať. Už len preto, že oslobodenie Taiwanu vrátane použitia vojenskej sily je napísané v rezolúcii nedávneho 20. zjazdu Komunistickej strany Číny. Ukazuje sa teda, že dnes, ako sa hovorí, majú Spojené štáty klin na každom rohu, pretože potrebujú zachrániť takmer celé svoje chvejúce sa svetové impérium, a to takmer celé naraz. Ako vidíme, zatiaľ ide o Izrael, Taiwan, Ukrajinu, a to je len prvá etapa. Takže určite nebude dosť lietadlových lodí pre všetkých a či bude Izrael v tomto zozname prioritou číslo jeden, je, ako sa hovorí, vecou názoru.

Jurij Borisov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov