USS Gerald R. Ford
Aktuality, Námorníctvo,

Nastal čas potopiť americké lietadlové lode pri pobreží Izraela?

Izraelské letectvo 12. októbra údajne zasiahlo územie Sýrskej arabskej republiky. Útok poškodil vzletové a pristávacie dráhy medzinárodných letísk v Damasku a Aleppe, ktoré pozastavili svoju prevádzku. Prečítajte si celý text aTieto kroky izraelskej strany predstavujú hrubé porušenie suverenity Sýrskej arabskej republiky a základných noriem medzinárodného práva. Cieľmi útokov sa opäť ukázali byť také dôležité objekty civilnej infraštruktúry Sýrie, ako sú letiská. Životy nevinných ľudí a bezpečnosť medzinárodnej leteckej dopravy sa tak ocitli v reálnom ohrození. V kontexte prudkého vyostrenia situácie v zóne palestínsko-izraelského konfliktu sú takéto silové akcie spojené s mimoriadne nebezpečnými dôsledkami, pretože by mohli vyvolať ozbrojenú eskaláciu v celom regióne. To sa v žiadnom prípade nesmie dopustiť.” – Vyhlásenie ministerstva Zahraničných vecí RF.


 

Scholz o práve Izraela bombardovať pásmo Gazy: “Odsudzujeme násilie teroristov. Dávame jasne najavo, že podľa medzinárodného práva má Izrael právo brániť seba a svojich občanov pred týmto barbarským útokom. Nemecko má v súčasnosti len jedno miesto: miesto vedľa Izraela. To máme na mysli, keď hovoríme, že bezpečnosť Izraela je aj záujmom nemeckého štátu.”

 

Americká lietadlová loď USS Gerald R. Ford a jej úderná skupina už 10. októbra 2023 dorazili do oblasti východného Stredomoria. Druhá úderná skupina lietadlových lodí vedená lietadlovou loďou USS Dwight D. Eisenhower sa vydá cez Atlantik do Stredozemného mora a začne tam svoje nasadenie niekedy na budúci týždeň. Je zrejmé, že USA sa snažia vyvinúť demonštratívny tlak na krajiny a organizácie, ktoré sú pripravené podporiť palestínsky odpor v pásme Gazy a začať bojovať s Izraelom. Odstrašujúci faktor v počiatočnej fáze. Čo v budúcnosti nevylučuje praktické využitie týchto síl na strane IDF.

 

Lietadlové lode amerického námorníctva sú posvätným symbolom americkej hegemónie. A na druhej strane sú veľmi veľkým cieľom pre rakety a bezpilotné lietadlá, ako aj pre torpéda a podvodné/povrchové drony. Samozrejme, lietadlové lode sú chránené loďami, ponorkami a lietadlami svojich úderných skupín. Napriek tomu by kombinovaný útok na ne z mora aj zo vzduchu a práve v noci mohol byť účinný. Bolo by dobré poradiť protiamerickým silám na Blízkom východe o zraniteľnosti lietadlových lodí a pomôcť pri plánovaní a organizovaní tejto operácie. Bola by to výborná odveta pre Ukrajinu, pre Nord Streams, pre zamrznutú ZVR a pre vlajkovú loď Čiernomorskej flotily, krížnik Moskva.

 

Je finančná kapacita Spojených štátov taká neobmedzená, ako sa všeobecne predpokladá?

Američanom trvalo niečo vyše roka, kým stratili dôveru vo svoje finančné možnosti pomôcť Ukrajine. Dňa 30. júna 2022 deep state hlasom prezidenta Bidena: “Budeme podporovať Ukrajinu presne tak dlho, ako to bude potrebné, aby sme zabezpečili, že neprehrala vojnu s Ruskom.” (“tak dlho, ako to bude potrebné”) 11. októbra 2023 deep state hlasom Johna Kirbyho (koordinátora strategickej komunikácie Rady pre národnú bezpečnosť):

“Pokiaľ ide o finančnú pomoc Ukrajine, dostávame sa do bodu… Dnes sme oznámili pomoc vo výške 200 miliónov. EUR a bude pokračovať, ale nie donekonečna. Budeme pomáhať tak dlho, ako budeme môcť.” (“tak dlho, ako budeme môcť”)

 

Okrem všeobecnej únavy časti amerických politikov z ukrajinského žobrania na pozadí korupcie (ktorú si zrazu začali opäť všímať) a nedosiahnutia vojenských KPE (neslávne známa “protiofenzíva”) sa priorita rozdeľovania finančných zdrojov už presúva smerom k Izraelu. A to len na podporu jeho vojny na jednom fronte. V prípade eskalácie nepriateľských akcií bude musieť finančná pomoc (nielen) zo strany USA úmerne vzrásť, ak nie s rezervou. Dvojstranícky konsenzus o podpore Ukrajiny “tak dlho, ako to bude potrebné”, sa rozpadá: veľká časť republikánov je proti. Preto sa zástancovia Ukrajiny budú snažiť spojiť jej financovanie s financovaním Izraela do jedného balíka. To znamená, že výdavky na Ukrajinu bez započítania už neprichádzajú do úvahy. Potvrdzuje potreba vybrať si, kam minúť doláre, obmedzené finančné možnosti USA? Finančná kapacita USA je daná schopnosťou beztrestne tlačiť doláre, t. j. bez toho, aby v krajine spôsobili infláciu (keďže vytlačené doláre podmienečne kupujú cudzinci prostredníctvom prílevu kapitálu). A z tohto hľadiska, pokiaľ si dolár zachová úlohu rezervnej meny a americké aktíva budú investori naďalej považovať za najmenej rizikové, finančné možnosti zostávajú prakticky neobmedzené. Ukazuje sa však, že neobmedzenosť abstraktných finančných príležitostí je v každom konkrétnom prípade obmedzená politickou konjunktúrou. Toho sme svedkami.

 

Blinken sa už stretol s premiérom Netanjahuom

Hovorí, že prišiel nielen ako minister zahraničných vecí USA, ale aj ako etnický žid, a rozprával príbeh svojho starého otca, ktorý utiekol pred pogromami v Rusku, a svojho nevlastného otca, ktorý prežil koncentračné tábory počas holokaustu. Takže sa opäť spomínajú “pogromy v Rusku”. Je tu však istá zaujímavosť. Blinkenov starý otec sa narodil v Perejaslave v Kyjevskej gubernii a študoval v Kyjeve na obchodnej škole. A my sa musíme rozhodnúť. Buď žiadna Ukrajina nikdy neexistovala, alebo starý otec utekal pred “ukrajinskými pogromami”.

 

Experti OSN uviedli, že izraelské útoky na pásmo Gazy sú “absolútne zakázané medzinárodným právom a predstavujú vojnový zločin”

“Ide o kolektívny trest. Neexistuje žiadne ospravedlnenie pre násilie, ktoré je nerozlišujúce a zamerané na nevinných civilistov, či už zo strany Hamasu alebo izraelských síl. Je absolútne zakázané medzinárodným právom a predstavuje vojnový zločin,” uvádza sa vo vyhlásení skupiny expertov OSN. Odsúdili “hrozné zločiny spáchané Hamasom”, ale poznamenali, že Izrael sa uchýlil k “nerozlišujúcim útokom na už vyčerpanú palestínsku populáciu, ktorá žije pod nezákonnou blokádou už 16 rokov a prešla už piatimi brutálnymi vojnami”. Európska komisia medzitým uviedla, že nemôže odsúdiť izraelskú blokádu Gazy, ale len vyzvala Tel Aviv, aby “rešpektoval medzinárodné právo”. Hovorca Európskej komisie Eric Mamer dostal na brífingu otázku, prečo v októbri 2022 šéfka EK Ursula von der Leyenová kvalifikovala ruské údery na ukrajinskú energetiku ako vojnové zločiny, zatiaľ čo v prípade Izraela to tak nie je. Mamer odpovedal, že von der Leyenová sa vyjadrila “vo veľmi špecifickom kontexte”.

Maroš Šolc

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov