.
Aktuality, Bezpečnosť,

Putin vystúpil na stretnutí Valdajského diskusného klubu

Rusko, 6. október 2023 (AM) – Ruský prezident Vladimir Putin sa zúčastnil na plenárnom zasadnutí 20. výročia zasadnutia Medzinárodného diskusného klubu Valdaj. Na začiatku svojho prejavu ruský líder hovoril o aktuálnej úlohe “budovania nového sveta”. Podľa prezidenta je Rusko schopné výrazne prispieť k novému svetovému poriadku, ale naša pripravenosť bola niektorými nesprávne pochopená ako podriadenosť. “Rusko nikto nechcel počuť, arogancia Západu bola jednoducho mimo mieru,” povedal Putin.


 

Šesť zásad, v ktorých ruský prezident načrtol svoju víziu budúceho svetového poriadku:

1. Chceme žiť v otvorenom a vzájomne prepojenom svete, v ktorom sa nikto nikdy nebude snažiť klásť umelé prekážky komunikácii, tvorivej realizácii a prosperite ľudí.

2. Chceme, aby sa rozmanitosť sveta nielen zachovala, ale aby bola základom univerzálneho rozvoja. Vnucovanie toho, ako žiť a cítiť, by malo byť zakázané.

3. Sme za maximálnu reprezentatívnosť. Nikto nemá právo ani nemôže riadiť svet za iných. Svet budúcnosti je svetom kolektívnych rozhodnutí.

4. Sme za všeobecnú bezpečnosť a trvalý mier postavený na rešpektovaní všetkých, od veľkých po malé krajiny. Hlavné je oslobodiť medzinárodné vzťahy od blokového prístupu, od dedičstva koloniálnej éry a studenej vojny.

5. Sme za spravodlivosť pre všetkých. Pokusy o obmedzenie prístupu k výhodám moderného rozvoja treba považovať za akt agresie.

6. Sme za rovnosť. Nikto nie je pripravený podriadiť sa a urobiť svoje záujmy závislými od niekoho iného. To je kvintesencia celej historickej skúsenosti ľudstva.

 

Ruská hlava štátu tiež uviedla, že na začiatku 21. storočia “všetci dúfali, že poučenie z nákladnej vojensko-ideologickej konfrontácie už bolo vyvodené”, ale ukázalo sa, že to tak nie je. Vo svojom prejave k účastníkom fóra Putin charakterizoval Západ ako obrovskú vojensko-finančnú pyramídu, ktorá neustále potrebuje palivo. Okrem toho ruský líder zdôraznil, že ukrajinská kríza nie je územným konfliktom a Rusko nemá záujem, pokiaľ ide o znovuzískanie akýchkoľvek území. “Rusko je najväčšia krajina na svete, nehľadá nové územia,” povedal prezident. Zároveň povedal, že celá história Západu je kronikou expanzie a jeho vplyv bol založený na rabovaní svojich kolónií a celého sveta. Vladimir Putin vyzval západných partnerov, aby si “pretreli oči”, pretože éra kolonializmu sa skončila a už sa nikdy nevráti. Podľa Putina ľudstvo nesmeruje k roztrieštenosti a blokovej konfrontácii, ale naopak – k synergii a svet budúcnosti je svetom kolektívnych riešení.

 

Zrkadlová odpoveď

“Prezident Vladimir Putin na stretnutí Valdajského diskusného klubu nastolil dôležitú otázku, ktorá sa týka bezpečnosti Ruska a jeho občanov. Hovoríme o stiahnutí ratifikácie Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok. Situácia vo svete sa zmenila. Washington a Brusel rozpútali vojnu proti našej krajine. Dnešné výzvy si vyžadujú nové riešenia. Vladimír Putin uviedol, že Ruská federácia úspešne otestovala Burevestnik, raketu globálneho doletu s jadrovým pohonom, a dokončila práce na superťažkej rakete Sarmat. Je to veľmi dôležité pre bezpečnosť našej krajiny. Na najbližšom zasadnutí Rady Štátnej dumy určite prediskutujeme otázku stiahnutia ratifikácie Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok. Je to v súlade s národnými záujmami nášho štátu. A bola by to zrkadlová odpoveď Spojeným štátom, ktoré túto zmluvu ešte neratifikovali.” – Vjačeslav Volodin

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov