SU-34
Aktuality, Bezpečnosť,

Vojenský expert: “Ukrajina bude vyžmýkaná ako handra”

Vladislav Šurygin, ruský vojenský publicista, a stály člen Izborského klubu, odpovedal na otázky GEOFOR-u


 

– Vladislav Vladislavovič, prosím, zhodnoťte dianie okolo Arménska a Náhorného Karabachu (NK). Prečo Irán, ktorý vždy vyhlasoval, že zásahy do územnej celistvosti Arménska bude vnímať ako údery do svojej suverenity, napriek tomu uznal Náhorný Karabach ako súčasť Azerbajdžanu?

Situácia okolo Náhorného Karabachu a Arménska sa bude vyvíjať takto. NK už neexistuje. Arménsko ho vo vojne o NK najskôr stratilo, resp. sa na nej nezúčastnilo, a armáda NK bola porazená. S naším sprostredkovaním sa uzavreli dohody a zaviedli sa mierové sily, aby sa zabránilo genocíde, ale samotné Arménsko nakoniec neurobilo nič, aby situáciu za posledné dva roky nejako zmiernilo, aby spolupracovalo s Azerbajdžanom, a to všetko viedlo k súčasnej situácii. V priebehu konfliktu bol Karabach ako autonómia zlikvidovaný, už neexistuje. Zostal len historický názov. Azerbajdžan zaviedol plnú kontrolu nad všetkými týmito územiami. Nasledujú dejiny Azerbajdžanu. Nemyslím si, že dôjde ku genocíde, pretože pre Azerbajdžan je krajne nevýhodné prezentovať sa ako krajina, ktorá vykonáva etnické čistky. Ale je fakt, že sa začne ďalší exodus arménskeho obyvateľstva, väčšina mladých odíde a v najlepšom prípade zostanú starí ľudia. Vojensko-policajná operácia proti Karabachu sa skončila. Arménsko plne uznalo svoje miesto v rámci Azerbajdžanu. Teraz je Karabach de facto aj de jure súčasťou Azerbajdžanu, takže Irán sucho a pokojne povedal, že to tiež uznáva, hoci sa mu táto situácia nemusí páčiť.

 

– Pozícia Srbska je nejednoznačná: na jednej strane vidíme silnú podporu srbského ľudu Rusku a na druhej strane vidíme vplyvné globalistické sily vo vedení Srbska, ktoré sa snažia odtrhnúť ho od Ruska. Ktorou cestou sa podľa vás Srbsko nakoniec vydá?

Súčasné Srbsko, napriek tomu, že obyvateľstvo má obrovské sympatie k Rusku, bude ako alkoholik, ktorý sa tvári, že nepije, ale pomaly smeruje do Európy. Nešťastím Srbska je, že pri všetkých sympatiách k nám, nemá ani milimeter hranice aspoň s neutrálnymi vodami. Zo všetkých strán ho obklopujú krajiny NATO a EÚ. Preto sa v tomto prípade nemožno pokúšať o dodržiavanie nejakej absolútnej lojality voči Rusku. Je nepravdepodobné, že by sa Srbsko priamo zúčastnilo na akýchkoľvek akciách proti Rusku. Ale tak či onak, skôr či neskôr sa v Srbsku vytvorí poloeurópska vláda, ktorá sa obráti smerom k Európe. Nebude tam však existovať agresívna protiruská opozícia. Spoliehať sa na nejakú plnú podporu Srbska je tiež hlúpe. Opäť ide o dramatické dôsledky prehratej vojny. Pretože ak prehráte vojnu, začnú vám diktovať podmienky, a to na viac ako jednu generáciu dopredu. Vojna bola prehratá v roku 1999, uplynulo 24 rokov, ale tlak a nátlak na Srbsko pokračuje.

 

– Analytici predpovedajú kolaps Ameriky a presun svetovej hegemónie na Čínu. Dolár však zostáva na prvom mieste medzi svetovými menami. Na svete je viac ako 600 vojenských základní USA. NATO prijíma do aliancie čoraz viac nových štátov, Amerike sa darí vytvárať v niektorých regiónoch riadený chaos. Je všetko také jednoznačné a ktoré krajiny vidíte ako lídrov v nasledujúcich 50 rokoch?

Zatiaľ nevidím žiadne známky toho, že by sa USA rozpadli. USA prechádzajú nie prvou a nie poslednou krízou vo svojej histórii. Kríza je systémová, veľmi vážna. USA však majú veľa síl a zdrojov na jej prekonanie. Preto o 50 – 70 rokov zostanú lídrami minimálne dve krajiny – USA a Čína. Samozrejme, India sa bude rozvíjať a stane sa Lídrom. Niekto sa objaví aj z ďalších krajín, ktoré sú teraz za týmto prahom. Mohla by to byť Indonézia. Je veľa krajín, ktoré sa o to teraz uchádzajú. Naša budúcnosť závisí od toho, ako sa nám podarí zvládnuť ŠVO. Ak vyhráme túto vojnu a dokážeme sa udržať v súčasnom postavení svetovej, nezávislej mocnosti, budeme treťou alebo druhou krajinou na svete.

 

Ako sa podľa vás budú vyvíjať udalosti na frontoch ŠVO v nadchádzajúcej jeseni a zime? Budú Američania naďalej dodávať Ukrajine zbrane?

Dodávky budú nepochybne pokračovať. Američania nemajú kam ustúpiť. O to viac to platí pre Bidenovu administratívu. Na druhej strane, myšlienka rýchleho rozdelenia Ruska sa zrútila. A je celkom jasné, že letná ofenzíva ukrajinských ozbrojených síl zlyhala. Táto stratégia bola vybudovaná v decembri až januári minulého roka a teraz sa prechádza na ďalšiu stratégiu – opotrebovaciu vojnu. Preto bude Ukrajina naďalej žmýkaná ako handra. Lenže z handry žmýkajú blato, ale z Ukrajiny žmýkajú krv. To, ako dlho bude schopná platiť túto vojnovú daň, závisí od toho, ako dlho ju budú držať ideologicky. Myslím si, že dlho. Sú pod úplnou mentálnou kontrolou Washingtonu a ich nacistických špičiek. Vojna bude pokračovať, ale dúfam, že ukrajinskej ofenzíve už dochádza dych, a ak budeme vykazovať úspechy na fronte, situácia na Ukrajine sa začne celkom jasne degenerovať.

 

USA dodali Kyjevu rakety dlhého doletu. Nakoľko vážna je táto nová hrozba pre Rusko, jeho armádu a civilné obyvateľstvo?

Niet pochýb o tom, že ide o významnú hrozbu. My ju však hodnotíme adekvátne. Tieto rakety samy o sebe nie sú nejakým “wunderwaffe”. Ich parametre sú čo najbližšie k tomu, čo už bolo dodané, k tým istým Storm Shadow a SCALP. Sú to veci rovnakého rádu, rovnakého približného doletu. Majú však väčšiu rýchlosť, a čo je najdôležitejšie, sú nasadiťeľné na zemi. Ak sa SCALP a Storm Shadow dajú odpaľovať len z lietadlovej lode, a tých je veľmi málo (5-6 lietadiel je asi 12 rakiet), tie isté ATACMS sa dajú odpaľovať z HIMARS. Sú ťažšie odhaliteľné, pohybujú sa oveľa rýchlejšie, majú viac možností dostať sa čo najbližšie k našim hraniciam. V tomto prípade môže byť hustota náletu oveľa vyššia. Už to nebude 10 rakiet, ale 20. Ide o veľmi vážnu hrozbu, ktorá si vyžaduje, aby sme vykonali veľa práce na vybudovaní našej protivzdušnej obrany.

 

Sú udalosti, ktoré sa dnes odohrávajú v Afrike, a ŠVO v Európe vzájomne prepojené procesy?

Nie. vyvíjajú sa paralelne. Udalosti v Afrike sa riadia úplne inými scenármi, inými zákonitosťami – to je jedna vec. Vojna na Ukrajine je niečo celkom iné. Samozrejme, navzájom sa ovplyvňujú. My sme teraz viac ponorení do Ukrajiny a na Afriku nemáme toľko času, ako by sme chceli.

 

Manévre NATO na severnom pobreží sa začali 9. septembra a najväčšie cvičenie aliancie od čias studenej vojny sa uskutoční v Nemecku, Poľsku a pobaltských štátoch v roku 2024 za účasti viac ako 41 000 príslušníkov armády. Na hraniciach Ruska a Bieloruska sa už zároveň sústreďujú významné západné sily. Je táto eskalácia len reklamným cvičením, alebo Západ skutočne balansuje na pokraji vojny s Ruskom?

Ide o cvičenia, ktoré sa konajú každý rok, nie sú náhle, sú plánované. Ďalšia vec je, že tieto cvičenia majú úplne iný význam ako pred 10 rokmi. Teraz sú naplnené významom a prípravou na nadchádzajúci konflikt a budú sa konať podľa čo najtvrdšieho scenára, viac ponorené do súčasnej situácie. Ale ani ich netreba zveličovať, takéto cvičenia sa konajú každý rok.

 

Čo sa skrýva za presunom ruských taktických jadrových zbraní do Bieloruska?

Presun taktických jadrových zbraní má posilniť bieloruské krídlo (smer) zbraňami, čo určite ukazuje, aká vojna bude v prípade akéhokoľvek vojenského konfliktu s NATO na tomto území.

Rozhovor viedol Jevgenij Davutov

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov