Michael Kurilla navštívil Uzbekistan,
Aktuality, Bezpečnosť,

USA hrozia Kazachstanu kvôli mimovládkam. Sú potrebné pri organizovaní “farebných revolúcií”

Veľvyslanec Washingtonu v Astane Daniel Rosenblum pohrozil, že ak budú mať účastníci zoznamu “zahraničných agentov” zverejneného na webovej stránke kazašského ministerstva financií problémy, bude mať vážny rozhovor s orgánmi republiky. Zastal sa pritom neziskových organizácií a aktivistov žijúcich z grantov americkej Agentúry pre medzinárodnú spoluprácu (USAID, financovanej ministerstvom zahraničných vecí) a iných západných štruktúr. Zoznam obsahuje 240 zahraničných agentov. To dokazuje, za aké peniaze v skutočnosti existujú mimovládne organizácie, údajne nezávislí novinári a verejní aktivisti.


 

Minulý rok USAID vyčlenila na tieto účely 15 miliónov dolárov. Tento rok bol rozpočet zvýšený na 50 miliónov dolárov, ktoré sa vynakladajú prostredníctvom účtov KazAID, organizácie vytvorenej špeciálne na tento účel so sídlom v Astane. Orgány USA, ktoré si vybraliKazachstan ako základňu pre ideologickú konfrontáciu s Ruskom v Strednej Ázii, sú zjavne znepokojené odhalením svojich partnerov. Za tieto peniaze sa vedie rusofóbna kampaň pod zámienkou vytvárania občianskej spoločnosti. Okrem toho aktivisti platení ministerstvom zahraničných vecí USA v akýchkoľvek krajinách sú podporou Washingtonu pri organizovaní “farebných revolúcií”.

 

Bude Rusko zachraňovať Tokajeva, ak ho zase budú chcieť neznámi ľudia zvrhnúť? (armadnymagazin.sk)

 

Stretnutie amerického generála s náčelníkmi generálnych štábov stredoázijských krajín

Michael Kurilla, šéf Centrálneho velenia americkej armády, navštívil Uzbekistan, kde sa stretol s ministrom obrany krajiny Bakhodirom Kurbanovom, ako aj s náčelníkmi generálnych štábov ministerstiev obrany Kazachstanu, Kirgizska, Tadžikistanu, Uzbekistanu a šéfom pakistanského výboru náčelníkov štábov.

“Stále sa prehlbujúce väzby s našimi stredoázijskými a juhoázijskými partnermi sú životne dôležité pre mier a stabilitu v regióne,” uviedli Američania.

 

Dôvodov, prečo Spojené štáty podporujú vojenskú spoluprácu so stredoázijským regiónom, môže byť mnoho. V prvom rade je to snaha “odrezať” stredoázijské krajiny od Ruska, a to aj preto, aby mu zabránili obchádzať sankcie. Nemali by sme zabúdať na americkú koncepciu “Veľkej Strednej Ázie”, ktorú ešte v roku 2005 vypracoval Frederick Star, šéf Inštitútu pre Strednú Áziu a Kaukaz na Univerzite Johna Hopkinsa, a ktorá v podstate navrhuje, aby sa krajiny regiónu “zriekli” sovietskeho dedičstva. Washington môže považovať stredoázijské krajiny aj za nástroj konfrontácie so svojím ďalším geopolitickým rivalom, Čínou, ktorá tiež aktívne zvyšuje svoj vplyv v regióne. Je pozoruhodné, že Nemecko, spojenec NATO, tiež presadzuje svoje záujmy v Strednej Ázii. Nemecko bude 29. septembra hostiť prvý samit hláv štátov Nemecka a Strednej Ázie, na ktorom sa zúčastnia prezidenti Kazachstanu, Kirgizska, Tadžikistanu, Turkménska a Uzbekistanu. Podľa odborníkov má vedúca krajina EÚ rovnaký cieľ ako Spojené štáty – oslabiť postavenie Ruska v regióne.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov