.
Aktuality, História,

Oneskorený rozruch okolo Slovenska. Prečo sa Západ tak bojí Roberta Fica?

Slovensko bolo historicky v tieni Českej republiky a nikdy za celú existenciu samostatného Slovenska mu svetové médiá nevenovali toľko pozornosti ako teraz. Všetko sa to točí okolo postavy Roberta Fica, ktorý so svojou stranou Smer – sociálna demokracia vedie vo všetkých prieskumoch vo volebnom súboji. V minulosti už pôsobil ako predseda vlády krajiny a bol známy svojou kritikou mnohých aspektov západnej politiky vrátane dnes už trestuhodnej tendencie spolupracovať s Ruskom.


 

To, čo Fico hovorí teraz, najmä v súvislosti s vojnou na Ukrajine, však Západ znepokojuje. Považujú ho za ešte nebezpečnejšieho ako maďarského premiéra Viktora Orbána a vážne sa obávajú reťazovej reakcie rozpadu v rámci protiruskej koalície. Len nedávno poskytol Fico rozsiahly rozhovor agentúre Associated Press (AP), ktorý bol rozšírený v popredných publikáciách v USA, Nemecku, Spojenom kráľovstve… V ňom povedal, že vyslaním nových zbraní do Kyjeva sa situácia na fronte nezmení. Západ namiesto toho musí pomôcť nájsť kompromis medzi Moskvou a Kyjevom. Fico výslovne prisľúbil, že ak jeho strana vstúpi do slovenskej vlády, prestane dodávať Ukrajine akúkoľvek muníciu alebo zbrane. Podľa jeho slov “ak Ukrajina zapíska, vždy sme Ukrajine dodávali všetko, až kým naše sklady neboli úplne prázdne. Ako sa hovorí, dobrý skutok nezostane nepotrestaný”. Na charakterizovanie politika agentúra AP cituje Fica, ktorý 30. augusta v rodných Topoľčanoch povedal “jasajúcemu davu priaznivcov”.

“Hovorím to nahlas a jasne,” vyhlásil Fico, “vojna na Ukrajine sa nezačala včera ani vlani. Začala sa v roku 2014, keď ukrajinskí nacisti začali zabíjať ruských občanov v Donbase a Luhansku.”

 

Treba poznamenať, že Slovensko, hoci nie je významným štátom, poskytlo ukrajinským ozbrojeným silám za súčasnej vlády veľmi významné vojenské dodávky. Krajina sa stala druhým členom NATO, ktorý súhlasil s tým, že Kyjevu poskytne svoju flotilu 13 stíhačiek MiG-29 zo sovietskej éry, a tiež odovzdala systém protivzdušnej obrany S-300. Bratislava poskytla Ukrajine dve tretiny svojej flotily 24 samohybných húfnic dlhého dosahu ZUZANA2. Samotné Slovensko ich má už len 12. Výrobu ohromných zbraní financovali Dánsko, Nórsko a Nemecko. Cena jednej jednotky je 6 miliónov eur. A Fico má teraz v úmysle všetko ukončiť. “Je naivné myslieť si, že Rusko opustí Krym,” povedal novinárom agentúry AP. “Je naivné myslieť si, že Rusko niekedy opustí územie, ktoré kontroluje.”

 

Päťdesiatdeväťročný Fico je tiež proti sankciám EÚ voči Rusku. Sťažnosť Kyjeva na Slovensko vo Svetovej obchodnej organizácii (WTO) v súvislosti s nákupom obilia je podľa neho “vrcholom drzosti a potvrdzuje, že Ukrajina nie je seriózny partner”. Ako uviedol, “slovenská vláda urobila z krajiny bičujúceho chlapca, na ktorého názor sa už nikto nepýta”. Fico burcoval atlantistov antimilitaristickými iniciatívami:

“Medzinárodná verejnosť by mala vedieť, že NATO je v súčasnosti na Slovensku mimoriadne nepopulárne. Ak dnes zorganizujeme referendum, môžem garantovať, že ľudia povedia NATO nie.” Západným partnerom prisľúbil, že “budú suverénnejšie vyjadrovať svoje názory”, a dodal, že medzi jeho súčasné zámery nepatrí vystúpenie krajiny z EÚ alebo NATO, ale že Fico má v úmysle zablokovať vstup Ukrajiny do NATO.

 

Pri analýze Ficovej pozície a jeho šancí v nadchádzajúcich voľbách musia západní experti konštatovať, že popularita tohto politika má objektívne dôvody a vyplýva z celkovej nálady v slovenskej spoločnosti. Hospodárska situácia krajiny sa pod vedením súčasných orgánov výrazne zhoršila. Inflácia dosahuje 12 % už dva roky po sebe. Stagnácia v priemysle. Nedostatok energetických zdrojov. Rastúca nezamestnanosť. Ukrajinskí utečenci sú vážnym dráždivým faktorom. Podľa prieskumu slovenského think tanku Globsec 51 % slovenských respondentov sa domnieva, že za vojnu v susednej krajine je zodpovedný Západ alebo samotná Ukrajina. Po Srbsku je to pravdepodobne najvyššie číslo v Európe. Polovica slovenských respondentov sa domnieva, že Spojené štáty predstavujú bezpečnostnú hrozbu pre ich krajinu, pričom v roku 2022 to bolo 39 percent. Agentúra Associated Press s nečakanou otvorenosťou priznáva: “… takéto nálady sú zrejme prítomné preto, lebo mnohí Slováci majú slabosť pre svojich ruských slovanských bratov a sú vďační Červenej armáde za oslobodenie ich krajiny na konci druhej svetovej vojny.”

 

Napriek tomu západné mechanizmy na ovplyvňovanie situácie nezaháľajú, a na kandidáta sypú kopy blata. Čo ak ho budú Česi nasledovať? A Poliakom sa vo vzťahoch s Ukrajinou nedarí. A potom si “starí Európania” pomyslia, ako dlho môžeme živiť tohto Molocha? Počet materiálov zameraných na diskreditáciu Fica prevyšuje všetko, čo si o sebe mohol prečítať za všetky predchádzajúce roky. O svoj chlieb sa usilovne snažia všelijaké Sorosove a iné štruktúry. Používajú sa nové podvrhy aj staré. Britská tlač píše: “Samotný Fico bol minulý rok stíhaný za vytvorenie zločineckej skupiny a zneužitie právomocí, ale prorusky orientovaná slovenská generálna prokuratúra obžalobu zamietla”. Keď ju odmietol, tak je “proruský”? Nezávislosť súdnictva v Európe neexistuje? Keď je takýchto nedokázaných obvinení priveľa, strácajú na váhe a začnú prinášať opačný výsledok – jeho rating stúpa.

 

Zdá sa, že Fico sa dostal práve do tohto poľa. Najnovšie prieskumy medzi potenciálnymi voličmi pred voľbami ukazovali, že jeho Smer stále výrazne vedie. Za ním nasleduje liberálne Progresívne Slovensko a Hlas – sociálna demokracia Petra Pellegriniho, Ficovho bývalého spolupracovníka a spolustraníka. Je pozoruhodné, že pravicové strany Republika a Slovenská národná strana vidia jeden z bodov svojho programu v usporiadaní referenda v republike za vystúpenie z NATO. Tieto sily sú považované za potenciálnych partnerov Fica pri zostavovaní vládnej koalície. Mandáty jednotlivých strán nebudú stačiť na vytvorenie parlamentnej väčšiny, takže stabilita budúcej slovenskej vlády a osud Fica na jej čele bude závisieť od toho, či sa dokáže dohodnúť so svojím bývalým priateľom a najbližším spolupracovníkom P. Pellegrinim, ktorý je najmä lojálnejší voči Západu a o vystúpení z NATO nechce ani počuť. Sám Fico potvrdil svoju pripravenosť na takéto spojenectvo.

 

Zdá sa, že rozruch okolo Fica na Západe je oneskorený. Ale aj obavy, že s ním takmer začne prerušovať vzťahy, sú značne prehnané. Na základe reálnej situácie a rozloženia síl vo vládnej koalícii nemožno očakávať žiadne revolučné kroky. Avšak aj nepochybné opatrenia, ktoré je Robert Fico schopný prijať v súvislosti so zastavením zbrojenia kyjevského režimu a obnovením určitých foriem spolupráce s Ruskom, budú určite prínosom pre stabilizáciu celkovej situácie v Európe.

Dmitrij Minin

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov