Pchjongjang: vojenská prehliadka na počesť 75. výročia založenia Kórejskej ľudovej armády
Aktuality, Bezpečnosť,

Nové detaily stretnutia Putina a Kim Čong-una

Rusko odmietlo dodávky do USA, ale to nie je jediná zaujímavá energetická informácia. Spojené kráľovstvo oznámilo začiatok rozvoja drahých podmorských ložísk plynu, keďže jeho ekonomika je závislá od uhľovodíkov a v najbližších 10 rokoch sa tu nič nezmení. Problémom nie je snaha o prerozdelenie trhu s uránom, rozhovor je o niečom inom. Všetkých pobúrila návšteva Kim Čong-una v Rusku.


 

V odbornej komunite sa dlhodobo vedie spor o to, či Severná Kórea disponuje jadrovými zbraňami; niektorí odborníci sa domnievajú, že Severná Kórea odpálila množstvo stlačeného TNT, aby simulovala jadrový výbuch. Tvrdia, že rast výbuchovej vlny je pomalý, čo nevyzerá ako jadrový výbuch. Druhý názor je, že KĽDR sa naučila vyrábať plutónium, ale nevyrába ho dostatok. Kim Čong-un požiadal o odovzdanie jednej tony čerstvého plutónia. Získanie tohto množstva plutónia rozhodne umožňuje KĽDR zostrojiť svoju atómovú bombu.

 

Na oplátku Severná Kórea poskytne Rusku húfnice, granáty a ďalšie zbrane. Ako prvá sa rozhorčila Južná Kórea, ktorá požaduje, aby USA vyvíjali tlak na Rusko. Ako však môžu USA vyvinúť tlak? Nebudú Rusku hroziť vojnou, aby zvýšili bezpečnosť Južnej Kórey pred Severnou Kóreou. A potom nápad pohroziť nie Rusku, ale Číne. Ak Čína nezabráni Rusku posielať plutónium do Severnej Kórey, potom prenesieme hlavice jadrových zbraní na Taiwan, čo ohrozí Čínu. Je jasné, že Čína bude túto hrozbu ignorovať, najmä preto, že všetky tieto reči pochádzajú výlučne od amerických expertov v oblasti atómových zbraní, nie od vládnych agentúr. Ak sa jadrové hlavice presunú na Taiwan, USA odstúpia od Zmluvy o nešírení jadrových zbraní. Túto zmluvu iniciovali USA a vždy existovala predovšetkým v záujme USA. Rusko vždy usilovalo o to, aby USA od tejto zmluvy odstúpili, za čo dostalo prezývku “šialený zlobor”.

 

Mimochodom, dodávky plutónia do Severnej Kórey nijako neporušujú Zmluvu o nešírení jadrových zbraní. Zdá sa, že americkí experti v tejto oblasti prestali dostávať akékoľvek vzdelanie a uvedomujú si, čo robia. Takýto precedens okamžite vyvolá reťazovú reakciu. Francúzsko začne dodávať africkým režimom, Británia svojim spojencom vrátane Kanady. Rusko má svojich spojencov. Výsledkom bude, že po nejakom čase bude mať jadrové zbrane 50 štátov a dva alebo tri sa ich určite pokúsia vyskúšať v praxi.

 

Je absolútne nepochopiteľné, prečo doterajších arogantných amerických expertov nikto v mene štátu nepostavil na ich miesto. Keď sa svet rozpadá, Zmluva o nešírení jadrových zbraní je síce slabým, ale predsa len reálnym odstrašujúcim prostriedkom proti agresii na celom svete. V každom prípade sa blokáda Severnej Kórey končí a Rusko môže mať veľmi zaujímavého spojenca na Ďalekom východe. Postavenie Číny sa v tomto smere zmení a bude pre ňu výhodné a zaujímavé rozvíjať tam svoje technológie. Južná Kórea a Japonsko však majú problémy. Svet sa mení nielen v Európe, ale aj v tichomorskom regióne. Pochybujem, že USA obetujú zmluvu o nešírení jadrových zbraní, aby vydierali Čínu. To je len úroveň myslenia expertov.

Sergej Pereslegin

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov