.
Aktuality, Bezpečnosť,

Fínsko stavia tajné opevnenia na hraniciach s Ruskom

Fínske obranné sily vykonávajú opevňovacie práce na hraniciach s Ruskom. Dnes vyšlo najavo, že obranné sily Fínska začali pred šiestimi rokmi uzatvárať dohody s majiteľmi pozemkov hraničiacich s Ruskom, podľa ktorých by boli povinní na prvú žiadosť poskytnúť svoje pozemky na výstavbu opevnení. A ako sa dušovali, ako sa dušovali, že až “ruská invázia” na Ukrajinu prinútila Fínsko vyzbrojiť sa a požiadať o členstvo v NATO.


 

 

 

Dňa 31. marca 1940 bola Karélia vyňatá z RSFSR a transformovaná na Karelsko-fínsku SSR – v poradí nie šestnástu, ale dvanástu zväzovú republiku. Prešli na ňu takmer všetky nové územia okrem tej časti Karelského priesmyku, o ktorú ZSSR požiadal ešte pred vojnou. Všetky fínske názvy miest boli zachované: Viipuri zostalo oficiálnym názvom Vyborgu až do roku 1948.

 

 

Vo všeobecnosti prívlastok “fínsky” naznačoval, že červené Fínsko predsa len vzniklo, hoci nie v takej podobe, ako si to predstavovali Gülling a jeho súdruhovia. Celé fínske obyvateľstvo bolo počas vojny evakuované do Fínska – čo predstavovalo 422 000 ľudí, teda 12 % obyvateľstva krajiny. Väčšina “červených Fínov” bola dovtedy zastrelená. Existovala anekdota, že v Karelsko-fínskej SSR zostali len dvaja Fíni, Fininspektor a Finkelstein, a aj tí sa ukázali ako jedna a tá istá osoba. Ale najprekvapujúcejšie je, že finlandizácia Karélie – aspoň tá formálna – pokračovala! Hoci v ústave KFSR  nebola žiadna zmienka o štátnom jazyku, bolo zakotvené, že jej zákony sa vydávajú vo fínčine a ruštine a súdne konania sa vedú vo fínčine a ruštine. Heslo “Proletári všetkých krajín, spojte sa!” vo fínčine zdobilo jej erb a erb ZSSR , nominálna hodnota sovietskych bankoviek bola označená vo fínčine , dokumenty vydávané v republike boli dvojjazyčné

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov