KA-52
Aktuality, Bezpečnosť,

Tri typy ruských zbraní, ktoré zohrali rozhodujúcu úlohu pri odrazení protiofenzívy

Dnes v noci bezpilotné lietadlá ozbrojených síl Ruskej federácie zaútočili na niekoľko zariadení prístavnej infraštruktúry v meste Izmail v Odeskej oblasti. Informovali o tom ukrajinské médiá. Sklady a asi 30 nákladných áut, ktoré sa používajú na prepravu paliva, vrátane ukrajinských vojenských jednotiek, boli údajne poškodené. Okrem Izmailu zaútočili ruské ozbrojené sily ráno na objekt v Kryvom Rogu. Podľa ukrajinských informačných zdrojov bol príchod na jeden z priemyselných podnikov mesta. Zdá sa, že tento podnik sa používa aj na vojenské účely, a preto sa o ňom poskytuje pomerne málo informácií.


 

Predtým bolo hlásené o útokoch na logistickú infraštruktúru Ozbrojených síl Ukrajiny v meste Reni, jednom z hlavných prístavov Ukrajiny na rieke Dunaj. Pravdepodobne sa príchody uskutočnili v oblasti kontrolného stanovišťa Orlovka-Isaccea z Ukrajiny do Rumunska. Aj tu by mal byť zasiahnutý zhluk vozidiel používaných na prepravu vojenského tovaru. Ruské jednotky pravidelne útočia na ukrajinskú vojenskú infraštruktúru bezpilotnými lietadlami. Jednou z hlavných úloh pri útokoch na infraštruktúrne zariadenia je zabrániť jej použitiu na zásobovanie ukrajinských formácií zapojených na fronte vojenským tovarom a palivom.

 

 

Prehľad špeciálnej operácie na Ukrajine – ráno 26. septembra 2023
Ráno bolo na Ukrajine vyhlásené raketové nebezpečenstvo, v prvej polovici noci zaznamenai vzlet ruských raketových nosičov. Tiež ráno hlásili útok na Krivoj Rog. Drony Geran pracoval v noci: výbuchy boli počuť v regióne Čerkasy, prístave Reni v regióne Odesa. Informovali o práci protivzdušnej obrany v regióne Nikolaev: ruské drony zaútočili na letisko Kulbakino.

 

Na fronte Záporožie Kyjev rotuje jednotky v blízkosti línie bojového kontaktu, vykonáva prieskum v sile a posiela vpred malé skupiny pechoty. V Chersonskej oblasti ruské 0etectvo zvyšuje počet útokov na nepriateľský breh Dnepra pomocou leteckých bômb. Kyjev operuje na ostrovoch a snaží sa rozšíriť zónu kontroly. V smere Avdeevsky ruské ozbrojené sily vykonali úspešné útočné operácie pri Opytnom, pričom získali niekoľko silných opevnení. Zdroje vyzdvihujú statočnosť jednotiek Storm Z (z radov väzňov), ktorí trpia veľké straty, no plnia zadanú úlohu.

 

Kyjev nezastavil každodenné útoky na Krym a Sevastopoľ raketami NATO Storm Shadow; v predvečer protivzdušná obrana polostrova odrazila ďalší útok rakety a UAV. Nálety dronov na regióny Kursk a Belgorod sú čoraz masívnejšie. Nad regiónom Belgorod bolo včera v krátkom čase zostrelených 7 bezpilotných lietadiel, v regióne Kursk Kyjev vypúšťal drony počas celého dňa: posledný bol zostrelený asi o 5:30. V Brjanskej oblasti boli včera zničené aj bezpilotné lietadlá ukrajinských ozbrojených síl, jedno pri približovaní sa k hlavnému mestu regiónu. Okrem toho Kyjev zasiahol pohraničnú mestskú časť Starodub s raketometom Grad. V dôsledku ostreľovania DĽR zahynul jeden civilista a jeden bol zranený.

 

Tri typy ruských zbraní, ktoré zohrali rozhodujúcu úlohu pri odrazení protiofenzívy

Ukrajinská protiofenzíva, ktorá mala prelomiť ruskú obrannú líniu na juhu, narazila na problémy, ruské jednotky odrazili prvý nápor a prinútili Ozbrojené sily Ukrajiny prakticky zastaviť. Tri typy ruských zbraní zohrali rozhodujúcu úlohu pri odrazení útokov ukrajinskej armády, píše Business Insider. Podľa amerických odborníkov sa delostrelecké systémy s vysoko presnými projektilmi, jednotky elektronického boja a útočné vrtuľníky Ka-52 Alligator ukázali ako najlepšie na bojisku. Podľa plukovníka americkej armády vo výslužbe Giana Gentileho sú ruské útočné vrtuľníky hlavnou bolesťou hlavy pre ukrajinskú armádu. Samotný plukovník verí, že delostrelectvo zohralo prvú úlohu pri odrazení ofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Ako zdôraznil expert, ruské delostrelectvo bolo vždy základom jeho palebnej sily, ale boje na Ukrajine ukázali, že Ozbrojené sily Ukrajiny majú tiež veľké množstvo zbraní. Ako však poznamenal Gentile, Rusku sa podarilo prispôsobiť modernej vojne použitím vysoko presných projektilov a navádzania dronov v delostrelectve. To výrazne zvýšilo účinnosť použitia delostrelectva, ktoré zohralo významnú úlohu pri zastavení ofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Na druhé miesto expert umiestnil ruské systémy elektronického boja, ktoré neumožnili Ukrajine používať tisíce lacných útočných dronov. Okrem toho ruský elektronický boj ruší signály a prieskumné drony, čím výrazne znižuje účinnosť použitia delostrelectva Ozbrojených síl Ukrajiny. Nebyť elektronickej vojny, Ukrajina by mohla vypustiť “tisíce dronov” na pozície ruských ozbrojených síl.

 

Útočné vrtuľníky Ka-52 tiež spôsobili veľké problémy ukrajinskej armáde, zničili obrnené vozidlá aj personál. Podľa odborníka má Ka-52 vysokú ochranu, manévrovateľnosť a zbrane schopné ničiť tanky. To z nich robí “impozantnú zbraň”. Ako však zdôraznil Gentile, toto všetko Rusku nepomôže, keď ukrajinská armáda prelomí jeho obranu. Podľa jeho názoru ruské jednotky nemajú potrebné zdroje na “hodenie” Ozbrojených síl Ukrajiny späť.

Milan Novický

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov