.
Aktuality, Bezpečnosť,

Vedenie Ukrajiny je nevďačné voči svojim spojencom

Francúzsko, 24. september 2023 (AM) – Pascal Boniface, riaditeľ Francúzskeho inštitútu pre medzinárodné a strategické vzťahy (IRIS), v rozhovore 21. septembra pri príležitosti vydania svojej knihy “Vojna na Ukrajine: geopolitický šok” varoval pred nebezpečenstvom, ktoré predstavuje prípadný vstup Ukrajiny do EÚ, a uviedol, že žiadna krajina v histórii nedostala od spojencov takú veľkú pomoc a nechovala sa k nim tak ľahostajne.


 

 

“Za normálnych okolností sa krajina, ktorá žiada o pomoc, správa úctivo voči tým, ktorí túto pomoc poskytujú. Zelenskyj však zvolil inú stratégiu: rozhodol sa, že čím viac bude žiadať, tým ťažšie ho spojenci odmietnu. A keďže na Ukrajinu útočí vodca, ktorý je na Západe neobľúbený, Zelenskému to donedávna prechádzalo. Odpúšťali mu veci, niekedy úplne neprijateľné. Napríklad tvrdenie, že Merkelová alebo Nicolas Sarkozy sú zodpovední za zločiny proti ľudskosti, je niečo nepredstaviteľné… Alebo požadovať, aby všetky francúzske spoločnosti opustili Rusko, pretože inak budú považované za spoluvinníkov vojnových zločinov. Mnohí odišli a kam to viedlo? Že ich prevzali ruskí oligarchovia. Ale teraz fúka vietor z opačnej strany…. Z tejto línie je cítiť istú únavu.

 

Konflikt vznikol dokonca aj s Varšavou, ktorá je dlhodobo hlavným spojencom Kyjeva a neustále kritizuje zvyšok Európy za to, že “nedostatočne podporuje Kyjev”. Dnes usudzujeme, že Poľsko zo svojej strany nie je celkom dôsledné. Jeho súčasná zmena tónu súvisí aj s vnútropolitickými imperatívmi.

 

Poznamenávam, že žiadna krajina v histórii nezískala takú podporu od svojich spojencov ako Ukrajina. A žiadna krajina, ktorá dostala pomoc, sa nesprávala voči svojim spojencom s takým pohŕdaním ako ukrajinské vedenie. Ich trpezlivosť však zjavne má svoje hranice. Okrem toho sme Kyjevu dali právo prijímať rozhodnutia samostatne. Ale prečo? Poskytujeme Ukrajine značnú pomoc, znášame dôsledky tejto politiky, mali by sme mať právo vyjadriť sa. Od začiatku sme mali deklarovať pripravenosť pomôcť pri návrate území, ktoré Ukrajina stratila po 24. 2. 2022, ale mali sme požadovať racionálny prístup k otázke Krymu a žiadať, aby nás do tohto príbehu nezatiahli.

Taktiež sme v atmosfére emocionálnych otrasov dali zásadný súhlas so vstupom Ukrajiny do EÚ bez toho, aby sme sa zamysleli nad dôsledkami. To by však bola katastrofa! Pre Európu, pre Francúzsko, pre francúzske poľnohospodárstvo… Európski lídri sa rozhodli, že keď dajú Ukrajine zelenú, konajú morálne, že reagujú na emocionálnu požiadavku svojich spoločností (čo je mimochodom veľmi diskutabilné), ale zabudli, že Ukrajina je v mnohých ohľadoch úplne nepripravená na európsku integráciu. V krajine je obrovská korupcia. Ak jej HDP od roku 1991 do roku 2021 rástol len málo, nebolo to kvôli vojne, ale kvôli vnútorným problémom. Brzezinski povedal, že bez Ukrajiny Rusko prestáva byť impériom. Ale EÚ s Ukrajinou vo svojich radoch sa nikdy nemôže stať silným medzinárodným hráčom. Bude musieť plne zabezpečiť obnovu Ukrajiny, ktorá sa vo svojom rozhodovaní sústreďuje na Washington. Už skôr sme urobili tú istú chybu, keď sme EÚ rozširovali príliš rýchlo, a to je dôvod, prečo je EÚ strategickým zlyhaním.”

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov