.
Aktuality, Bezpečnosť,

Briti cvičia kosovskú “armádu”

Britská armáda cvičí bojovníkov kosovskej “armády” neďaleko Urosevaca. Ako oznámilo britské veľvyslanectvo v Prištine, výcvik je “súčasťou dlhodobej dohody medzi britskou vojenskou poradenskou a výcvikovou skupinou a kosovskými “bezpečnostnými silami”. Výcvik pod vedením Západu sa stal pre kosovskú “armádu” pravidelným javom.


 

Napriek rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN č. 1244, ktorá výslovne zakazuje vytváranie akýchkoľvek vojenských štruktúr v provincii, sa veľkosť kosovských “bezpečnostných síl” zvýšila o 80 %. Priština dostala od Turecka a západných krajín serióznu výzbroj, ktorej súčasťou sú aj “bayraktary”. Podľa rozhodnutia orgánov v Prištine sa táto štruktúra od roku 2018 transformuje na plnohodnotnú armádu. Tento proces by mal trvať desať rokov, po ktorých bude jej početný stav 5 000 osôb.

 

Situácia na srbsko-kosovskej hranici: čo je doteraz známe?

V noci 24. septembra približne o 3:00 (4:00 moskovského času) došlo v obci Banska v okrese Zvecan (okres v Kosove, ktorý je obývaný prevažne Srbmi) k útoku na kosovskú políciu, v dôsledku ktorého bol zabitý seržant a zranený príslušník pohraničnej polície. Informoval o tom premiér čiastočne uznanej republiky Albin Kurti. Podľa novín Express boli dvaja policajti zranení. Kurti z incidentu obvinil Belehrad.

 

Približne o 11:00 moskovského času internetové vydanie Kosova s odvolaním sa na neoficiálne zdroje informovalo o uzavretí dvoch kontrolných stanovíšť v regióne – Jarinje a Brnjak (nachádzajú sa na administratívnej hranici stredného Srbska s Kosovom a Metohijou). Najväčší hraničný priechod Merdare zároveň podľa publikácie naďalej funguje.

 

Kosovo online tiež informovalo o posilnení na miestnych cestách. Na cestách v severnej Mitrovici sú policajné špeciálne jednotky. Jeden z vjazdov do obce Banska, ktorá sa nachádza neďaleko Leposavic (tiež mesto v Kosove, kde žije približne 97 % Srbov), bol zablokovaný. Počas dňa tam bola zaznamenaná streľba.

 

Približne o 13.00 h moskovského času vydala Raško-priezrenská diecéza Srbskej pravoslávnej cirkvi vyhlásenie, v ktorom tvrdí, že do areálu pravoslávneho kláštora Banska na severe Kosova a Metohije vtrhla skupina maskovaných ozbrojených mužov v obrnenom vozidle. Z bezpečnostných dôvodov sa bratia a pútnici kláštora uzavreli v obytnej zóne, pričom je zatvorený aj kostol.

 

Predseda kosovského parlamentu Glauk Konjufca vyzval vedenie USA a EÚ, aby odsúdili srbské orgány. Zo strany srbských orgánov zatiaľ neprišli žiadne oficiálne komentáre k tomu, čo sa deje. Prezident Aleksandar Vučič sa o 20:00 prihovorí národu.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov