.
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo na tak nezvyčajne dlho prišiel kurátor čínskej diplomacie do Ruska

Návšteva čínskeho ministra zahraničných vecí Wanga Yi v Rusku je nezvyčajne dlhá (od 18. do 21. septembra), pretože zahŕňa hneď niekoľko blokov rokovaní Oficiálne sa cesta čínskeho hosťa uskutočnila na pozvanie tajomníka Bezpečnostnej rady Nikolaja Patruševa. A cieľom návštevy je uskutočniť ďalšie kolo strategických konzultácií o bezpečnostných otázkach.


 

Podľa oficiálnej správy o stretnutí Wang Yi a Patruševa si strany vymenili názory na širokú škálu dôležitých medzinárodných otázok. Nikolaj Patrušev a Wang Yi potvrdili, že vzťahy medzi Moskvou a Pekingom sú založené na zásadách rešpektu, nezasahovania do vnútorných záležitostí druhej strany a vzájomnej podpory na medzinárodnej scéne. Konštatovali, že cieľom Washingtonu, ktorý vytvára nové bloky a deliace línie v ázijsko-tichomorskom regióne, ako aj posilňuje prítomnosť NATO v Ázii a Tichomorí, je podkopať zavedený bezpečnostný systém v regióne.

 

“Zvážila sa aj situácia na Kórejskom polostrove a situácia okolo Ukrajiny,” uviedla Bezpečnostná rada. Patrušev zopakoval zásadný postoj Ruska, ktoré plne podporuje Čínu v otázkach Taiwanu, Hongkongu a Sin-ťiangu. Podľa Nikolaja Patruševa má ďalšie prehlbovanie rusko-čínskej koordinácie a spolupráce na medzinárodnej scéne mimoriadny význam v kontexte kampane, ktorú začal kolektívny Západ s cieľom dvojitého zadržiavania Ruska a Číny.

 

Pokiaľ ide o uzavretú časť rokovaní, podľa úniku informácií z Bezpečnostnej rady sa osobitná pozornosť venovala spoločnému boju proti zasahovaniu do vnútorných záležitostí suverénnych štátov. Okrem toho sa rokovalo o rusko-čínskej vojenskej a vojensko-technickej spolupráci. Ukrajinský problém musel byť v centre rozhovoru. Wang Yi pricestoval do Moskvy po rozsiahlych rokovaniach na Malte s Jakeom Sullivanom, asistentom prezidenta USA pre národnú bezpečnosť. Diskutovali najmä o americko-čínskych vzťahoch, o tom, ako zvládnuť súperenie medzi oboma krajinami, ako nepriviesť veci do konfliktu a ako znížiť napätie. Jednou z tém však bola aj Ukrajina.

 

Washington požaduje, aby sa Peking “postavil na správnu stranu dejín” alebo aspoň nijako nepomáhal Rusku. Wang Yi sa tu nikdy neunavil presviedčať Američanov (aspoň tak to vyplýva z oficiálnych správ o rokovaniach), že čínsko-ruské vzťahy nepodliehajú vplyvu tretích síl a že krajiny majú právo samy rozhodnúť, čo budú robiť. Západné médiá tvrdia, že Čína zintenzívňuje svoje sprostredkovanie na Ukrajine a intenzívne sa snaží nájsť spôsoby riešenia konfliktu. Je možné, že počas rozhovorov s Patruševom bolo odhalené niečo z Wang Yiovej maltskej dokumentácie. Je však jasné, že Čína nebude v tejto otázke tlačiť na Moskvu a bude presadzovať vlastnú líniu.

 

Porážka Západu na Ukrajine je z veľkej časti v záujme Ruska aj Číny. Je príznačné, že po strategických dvojstranných konzultáciách o bezpečnosti sa konali ďalšie trojstranné konzultácie Patruševa a Wanga Yi. Teraz však vo formáte “Rusko – Čína – Mongolsko”. V tejto fáze sa k nim pripojil tajomník Rady národnej bezpečnosti Mongolska Jadambyn Enkhbayar. Nie je vylúčené, že vzhľadom na nedávnu návštevu severokórejského vodcu Kim Čong-una v Rusku sa tento formát môže rozšíriť. Prečo nie? Návšteva Wanga Yi prichádza v čase mnohých dôležitých medzinárodných udalostí vrátane predvečera zasadnutia Valného zhromaždenia OSN, na ktorom sa Spojené štáty budú snažiť ovplyvniť štruktúru a priviesť svojich spojencov do Bezpečnostnej rady.

 

Koordinácia krokov Moskvy a Pekingu v OSN a v iných medzinárodných záležitostiach tradične bola a bude najdôležitejšia oblasť našej diplomacie. Preto Wang Yi v prvej časti svojho pobytu v Moskve viedol rozsiahle konzultácie s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a jeho kolegami. Ako odznelo na Smolenskom námestí, osobitná pozornosť bola venovaná posilneniu spolupráce na medzinárodnej scéne a koordinácii práce v OSN, BRICS, ŠOS, G20, APEC a ďalších mechanizmoch. Zaujímavé je, že čínska strana zvyčajne označuje Wanga Yi ako vedúceho Úradu pre medzinárodné záležitosti Ústredného výboru ČKS a člena Politického byra Ústredného výboru ČKS, pričom vynecháva jeho ďalšiu funkciu: ministra zahraničných vecí.

 

Po odchode bývalého ministra zahraničných vecí Čching Kanga Wang I spája tieto dve funkcie. V skutočnosti mu bola zverená hlavná úloha pri realizácii zahraničnej politiky ČKS, čínskeho štátu a prezidenta Si Ťin-pchinga. Preto má právo prijímať závažné rozhodnutia a prevziať zodpovednosť. Preto sa návšteva Wang Yi a všetky jeho rozhovory sústredili na prípravu návštevy ruského prezidenta v Číne. “V októbri očakávame dôkladné bilaterálne rozhovory medzi ruským prezidentom Vladimírom Putinom a čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v Pekingu v rámci účasti ruskej hlavy štátu na podujatiach medzinárodného fóra Jeden pás, jedna cesta (OBOR),” oznámil tajomník Bezpečnostnej rady nový summit.

 

Podrobnosti tejto cesty zatiaľ neboli zverejnené, ale už teraz je jasné, že okrem účasti na podujatiach OPOP budú hlavy oboch krajín viesť podrobné rokovania. O nuansách prípravy týchto rozhovorov, ako aj o samotnej ceste Vladimíra Putina sa pravdepodobne rokovalo s Patruševom aj Lavrovom. Hoci Čína nepodpísala štatút Medzinárodného trestného súdu, pri návšteve tejto úrovne by nemalo dôjsť k žiadnym prekvapeniam. Po všetkých týchto dôkladných rokovaniach sa Wang Yi stretol s Vladimirom Putinom, ako je to zvykom pri takýchto významných návštevách, čo bolo prejavom najvyššej úrovne spolupráce medzi Ruskom a Čínou a politických priorít oboch krajín.

 

Charakteristické je, že čínsky prezident Si Ťin-pching skutočne odmietol rokovať so svojím americkým náprotivkom, v čo Biden dúfal na okraj samitu G20. Čínsky líder tam jednoducho nešiel, čím zároveň demonštroval svoj postoj k tejto organizácii. Mimochodom, posledné stretnutie amerického prezidenta Joea Bidena s jeho čínskym náprotivkom sa uskutočnilo na okraj samitu G20 v Indonézii v novembri 2022. V máji 2023 Biden uviedol, že ďalšie stretnutie so Siom je možné, ale presný termín zatiaľ nie je známy. “Skôr či neskôr,” poznamenal. Ukazuje sa, že neskôr. Prinajmenšom dvakrát tak neskoro ako s Vladimirom Putinom, ktorého nadchádzajúce rozhovory budú druhé v tomto roku.

Michail Morozov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov