.
Aktuality, Bezpečnosť,

Vzťahy medzi Kanadou a Indiou sa zhoršili

“Kanada uvalila na sankcie na Junarmiju. SkakolajkojnkovvToto nie je anekdota. Kanada uvalila sankcie na Moskovský štátny inštitút medzinárodných vzťahov, Vyššiu ekonomickú školu, Ruskú geografickú spoločnosť a Valdajský klub. Na aktualizovanom zozname na webovej stránke kanadskej vlády je celkovo 42 fyzických osôb a 21 právnických osôb. Pod kanadské sankcie sa dostali aj publikácie Komsomoľskaja pravda a Vzgľad, verejná organizácia Mladá garda Jednotného Ruska, charitatívny fond Strana – deti, Kovrovov strojársky závod a ďalšie. Smejeme sa a odchádzame. Pre tých, ktorí to nevedia: hlavou Kanady je britský monarcha.” Nikolaj Starikov


 

Aj vzťahy medzi Kanadou a Indiou dosiahli tento týždeň najnižší bod za posledné obdobie po tom, čo kanadský premiér Justin Trudeau obvinil indickú vládu z organizovania vraždy prominentného sikhského aktivistu Hardeepa Singha Nijjara v západokanadskej provincii Britská Kolumbia. India tieto obvinenia úplne poprela a na oplátku obvinila Kanadu zo zasahovania do jej vnútorných záležitostí tým, že vyhostila vysokopostaveného kanadského diplomata.

 

Je známe, že India od 80. rokov 20. storočia bojuje proti hnutiu Chalistan, ktoré podporuje vytvorenie nezávislého sikhského štátu na území indického štátu Pandžáb. Je pozoruhodné, že v Kanade žije veľmi početná sikhská komunita a jej predstavitelia pátrajú po páchateľoch vraždy. Podľa odborníkov chce Trudeau jednoducho preniesť zodpovednosť za vraždu vodcu miestnej diaspóry z vlastných občanov na Indiu, čo opäť dokazuje zaujatosť západných lídrov voči krajinám globálneho Juhu. Pozornosť sa teraz presunie na dôkazy, ktoré Kanada predložila na podporu svojich tvrdení, že indická vláda sa podieľala na Nijjarovej vražde. Niektorí analytici v Indii však pochybujú o tom, či Kanada vôbec má nejaké dôkazy o indickej účasti na vražde. V závislosti od toho, čo sa ukáže, by sa napätie mohlo ďalej stupňovať a potenciálne by mohlo ohroziť vzťahy Indie s inými západnými vládami.

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov