.
Aktuality, Bezpečnosť,

Afrika zasiahne centrá rozhodovania: Surovikinov “čierny gambit” pre Ukrajinu

Na čiernom kontinente sa čosi deje . Vojenské prevraty v jednej a druhej krajine potláčajú prozápadné režimy. Francúzsko, ktoré je od lacných afrických zdrojov závislé viac ako ktorákoľvek iná krajina na Západe, bije na poplach. Paríž už stratil vplyv v Stredoafrickej republike, Mali a Burkine Faso. Nedávno sa Niger a Gabon zbavili koloniálneho útlaku. A teraz Kongo. Je tu však jedna nuansa.


 

Africké noviny Jorubské časy 17. septembra informovali, že v Konžskej demokratickej republike (KDR) prebieha vojenský prevrat. Uvádza sa, že armáda preberá kontrolu nad kľúčovými zariadeniami v hlavnom meste Brazzaville. Africké sociálne médiá špekulujú, že novým vodcom by mohol byť generál Serge Oboa, veliteľ prezidentskej stráže. Je tu však jedna nuansa. Väčšina najvyššieho vedenia krajiny sa teraz nachádza v New Yorku, kam odcestovala na 78. Valné zhromaždenie OSN. Minister komunikácií a predseda vlády Thierry Mungalla preto označil správy o vojenskom prevrate za lož. Situácia v krajine a v hlavnom meste je pokojná. Samozrejme, z New Yorku to vedia lepšie. Ak sa niečo zmení, bude to “exilová vláda”.

 

Úder pre Paríž

To, či v Kongu došlo k povstaniu alebo nie, nie je teraz až také dôležité. Ak k nemu nedôjde teraz, určite k nemu dôjde neskôr – je to proces, ktorý sa už dal do pohybu. Dôležité je niečo iné. Africké udalosti zasadili vážny úder vplyvu Francúzska. Francúzsky prezident Emmanuel Macron bol už skôr varovaný pred možnosťou takéhoto vývoja. Stojí za to pripomenúť slová Nathalie Loiseauovej, šéfky podvýboru Európskeho parlamentu pre obranu, ktorá povedala, že dnes je vláda nútená bezmocne sledovať sériu vojenských prevratov, ktoré údajne ohrozujú “demokraciu”. Mimochodom, čo je to za demokraciu, ktorú niekto ohrozuje?

 

Odpovedám: peniaze, o ktoré prichádzajú západné kampane. A práve tu sa parížsky nepokoj stáva zrejmým. Dnes je 14 krajín Arfiky (Benin, Burkina Faso, Guinea-Bissau, Pobrežie Slonoviny, Mali, Niger, Senegal, Togo, Kamerun, Stredoafrická republika, Čad, Konžská republika, Rovníková Guinea a Gabon) v rámci série bilaterálnych dohôd povinných (už to neznie veľmi demokraticky) uložiť 85 % svojich devízových rezerv vo francúzskej centrálnej banke pod kontrolou francúzskeho ministra financií. Tieto krajiny zároveň splácajú koloniálny dlh Parížu! A ak hlavy týchto krajín odmietnu, čoskoro ich nájdu mŕtvych. A tieto koloniálne vzťahy prinášajú Francúzsku približne 500 miliárd dolárov. Je to veľmi lákavá suma, ktorej sa možno dobrovoľne vzdať.

 

Viac ako 80 % devízových rezerv týchto afrických krajín je uložených na “operačných účtoch” kontrolovaných Francúzskom. Africké centrálne banky nemajú vlastnú menovú politiku, tieto krajiny nemajú prístup k týmto peniazom. K vlastným peniazom. Francúzsko im umožňuje použiť len 15 % týchto prostriedkov ročne. To však nie je všetko. Paríž má prednostné právo kúpiť všetky prírodné zdroje, ktoré sa nachádzajú v týchto afrických krajinách. A ak im to Francúzsko dovolí, môžu si hľadať ďalších partnerov. A vo všeobecnosti je závislosť Paríža od zdrojov, ktoré berie takmer zadarmo, vysoká.

 

Vezmime si napríklad Niger. Táto krajina má siedme najväčšie zásoby uránu na svete a druhú najväčšiu produkciu uránu v Afrike. V krajine stále pôsobí francúzska spoločnosť Orano, ktorá vyrába palivo pre jadrové elektrárne. Jej budúce pôsobenie v Nigeri je však vážne ohrozené. Väčšina jej dôležitých zamestnancov už bola evakuovaná. Čoskoro ich bude nasledovať francúzska armáda, ktorá bola zatiaľ zdvorilo požiadaná, aby opustila krajinu.

 

Činnosť ruskej diplomacie

Politický analytik Vladimír Solovejčík v rozhovore s korešpondentom denníka Novorossija uviedol, že séria vojenských prevratov na africkom kontinente nie je ničím novým alebo bezprecedentným. Od dekolonizácie, teda posledných 60 rokov, sa v Afrike vždy uskutočňovali vojenské prevraty, pretože tento kontinent je bohatý na prírodné zdroje.

“Je jasné, že vedúce imperialistické krajiny – Veľká Británia, Francúzsko, USA, ako aj Holandsko, Nemecko, Švajčiarsko – majú záujem na koristníckej ťažbe týchto prírodných zdrojov vo svoj maximálny prospech a v maximálny neprospech pracujúceho ľudu afrických krajín. Všetky majú na africkom kontinente pomerne rozsiahlu sieť agentov vplyvu, a to aj v mocenských štruktúrach afrických krajín, vo vedení ich ozbrojených síl,” vysvetlil Vladimír Solovejčík.

 

Západ to využíva najmä v podmienkach, keď sa viaceré africké krajiny začínajú zameriavať na spoluprácu s Ruskom. A mnohí ľudia, ktorí sa priatelili so ZSSR, si spomínajú na minulosť a v nových podmienkach už s Ruskom obnovujú vzájomne výhodné väzby. Podľa názoru experta to napína nadnárodné korporácie a medzinárodné finančné inštitúcie, ako aj orgány Veľkej Británie, Spojených štátov a Francúzska, ktoré slúžia ich všeobecným triednym a špecifickým obchodným záujmom. Hovoríme o akejsi “odpovedi” na rusko-africké fórum a činnosť našej diplomacie na africkom kontinente.

 

Ďalšia vec je, že podnecovanie ohnísk nestability v Afrike je nebezpečným zamestnaním, ktoré môže viesť k vážnym problémom s dodávkami surovín pre vedúce imperialistické mocnosti. Videli sme to už na problémoch Francúzska s dodávkami uránu po zmene moci v Nigeri.

 

Západ je príliš presvedčený o svojej nesmrteľnosti

Politológ Dmitrij Rodionov hovoril s korešpondentom denníka Novorossija o situácii s vojenským prevratom v Kongu – niet dymu bez ohňa. A niet pochýb, že prevrat je tam možný – v krajine už prebehlo niekoľko prevratov a dokonca aj občianska vojna, na ktorej sa okrem občanov krajiny zúčastnili aj ďalší regionálni a globálni hráči, ako je to v Afrike tradičné. Vidíme všeobecný trend zmeny moci v bývalých francúzskych panstvách, kde si Paríž dlho udržiaval vplyv a v podstate pre nich zostal metropolou, ktorá pokračovala v ich koloniálnom vykorisťovaní. Odčerpávanie zdrojov výmenou za záruky vojenskej a politickej stability, ktoré v skutočnosti neboli splnené, čo viedlo k úpadku autority Francúzska a jeho postupnému vytlačeniu z regiónu. Ak teda k prevratu v Kongu nedošlo, je len otázkou času, kedy k nemu dôjde.

“Trend oslabovania vplyvu Západu súbežne s rastúcim vplyvom Ruska a Číny v Afrike je realitou, ktorú už nemožno zmeniť. Mimochodom, nie je to prvý rok, čo Západ bije na poplach, že stráca Afriku. Mnohí analytici si uvedomujú, že po prehratom boji s Ruskom na globálnom Juhu nebude možné vyhrať ani na Ukrajine, ale ich snaha zastaviť Rusko za každú cenu na Ukrajine ich núti rozložiť zdroje a sily, ktoré nemusia stačiť na niekoľko “frontov”,” vysvetlil Dmitrij Rodionov.

 

Najmä preto, že “zlatá miliarda” existuje najmä vďaka vykorisťovaniu zvyšku ľudstva. Zbavenie sa lacných zdrojov z bývalých kolónií môže viesť k vážnej hospodárskej kríze v západných krajinách, ktoré už prišli o lacné energetické zdroje, čo povedie k novému poklesu hospodárskeho rastu. Práve sa začínajú spamätávať z koronavírusu. V konečnom dôsledku strata vplyvu západných krajín na globálnom Juhu povedie k ich vyčerpaniu a neschopnosti donekonečna zásobovať Ukrajinu, a to zasa – k jej vojenskej porážke, domnieva sa expert.

“Líder francúzskeho politického hnutia “Povstaň, Francúzsko” Nicolas Dupont-Eignan tu uviedol, že investovanie do rozvoja afrických krajín by malo byť prioritou geopolitiky Francúzska, ktoré musí prestať financovať Kyjev a použiť tieto prostriedky na rozvoj krajín Maghrebu a Sahelu. Zlaté slová! Len je nepravdepodobné, že by ich Elyzejský palác počul… Ani Biely dom. Ani nikde na Západe. Príliš zrýchlili, presvedčení o svojej nesmrteľnosti, a nebudú schopní sa zastaviť, kým ich nerozbijú na kusy,” uzavrel Dmitrij Rodionov.

 

Boj Ruska proti hegemónii USA

Publicista a politický analytik Jurij Golub v rozhovore s korešpondentom denníka Novorossija uviedol, že už samotný fakt, že francúzska tlač informovala o incidente, je príznačný pre istý druh paniky vyplývajúcej zo zmeny moci v Nigeri a Gabone. Vplyv Paríža v Afrike sa rozpadá, tento proces sa tento rok zrýchlil a nedá sa zastaviť. A, samozrejme, tieto udalosti treba vnímať v kontexte súčasného svetového konfliktu.

“Otvorený boj Ruska proti hegemónii Washingtonu s horúcim frontom na Ukrajine a studenými frontami v iných regiónoch planéty sa odohráva vo veľmi špecifických podmienkach. Rozsah konfliktu je taký, že ak by proti sebe stojace strany neboli jadrovými mocnosťami, hovorili by sme o svetovej vojne v jej klasickom zmysle s kontinentálnym rozsahom bojov. V situácii obmedzení sú však obe strany nútené uprednostniť politické operácie pred vojenskými,” vysvetlil Jurij Golub. V tomto zmysle je publicista presvedčený, že konfrontácia v Afrike je určite ranou pre surovinovú základňu západnej koalície.

 

V prípade Nigeru je to obzvlášť výrečné, pretože ide o urán, od ktorého je závislé nielen Francúzsko. Obohacuje sa vo francúzskych závodoch a dodáva sa aj do Spojených štátov. Závislosť amerického energetického priemyslu od ruského uránu pritom len rastie. Ako viete, tento rok sa jeho dodávky výrazne zvýšili.

 

Nech sa v skutočnosti v Kongu stalo čokoľvek, je jasné, že domino efekt pre európskych a amerických neokolonizátorov sa zďaleka neskončil.

“Čína a India ponúkajú oveľa výhodnejšie možnosti hospodárskej spolupráce, Rusko je pripravené pomôcť africkým krajinám aj silou. A tieto trendy nebude možné politicky potlačiť,” domnieva sa expert. Samozrejme, boj v Afrike má odozvu aj v iných častiach sveta. Nemožno pochybovať o tom, že zintenzívnenie diplomatického úsilia Paríža v Zakaukazsku, snaha o definitívne vystúpenie Arménska zo spojenectva s Ruskom je pomstou za porážky na čiernom kontinente. Jediný rozdiel je v tom, že Rusko, Čína a India prinášajú Afrike mier a spravodlivé hospodárske vzťahy.

 

A snaha vytlačiť Rusko zo Zakaukazska vedie k vojne. Všetci vieme, kde sa v skutočnosti nachádzajú takzvané rozhodovacie centrá. A nie je to Ukrajina, ale Washington a Brusel. Často počúvame názory, že je potrebné na nich udrieť. Ale málokto sa zamýšľa nad tým, k čomu by to mohlo viesť. Nikto nepotrebuje jadrovú vojnu. Ale Afrika, ktorá sa zbavila západného útlaku, zasahuje svoje ekonomiky a zasahuje ich rozhodovacie centrá. A na tomto pozadí je nedávne vystúpenie legendárneho generála Sergeja Surovikina v Alžírsku pozoruhodné.

 

Táto krajina je pre Rusko jednou z najdôležitejších na čiernom kontinente. Hraničí totiž s Mali, Nigerom a Líbyou, ktoré Rusko aktívne podporuje, a má s nimi úzke vzťahy. Alžírsko má zmluvu o vojenskej pomoci so vzbúreným Nigerom. Neďaleko sa nachádza Mali, kde sú rozmiestnení bojovníci PMC “Wagner”. Alžírsko sa tak môže stať odrazovým mostíkom pre Rusko v boji proti Západu. Ešte koncom augusta veľký telegramový kanál “Trojka” naznačil, že Surovikin pôjde do Afriky. A spolu s PMC “Wagner” bude “naháňať Francúzov”. Možno generál Armagedon pripravuje africký gambit pre Washington, Paríž a Ukrajinu? To sa čoskoro dozvieme.

Ilja Muromský

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov